Φώτο από https://www.pronews.gr/
Ένας αγωγός που προκαλεί ανατριχίλα στους Ρώσους.
Ένας αγωγός που θα στερήσει το μονοπώλιο του Ρωσικού Φυσικού Αερίου από σημαντικά έσοδα για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αυτής του Βορρά.
Ένας αγωγός που θα προβληματίσει τον Τούρκο να αφήσει τις αγκαλιές με τον Πούτιν και να τα ξαναβρεί με την παλιά καλή παρέα των Δυτικών πρώην φίλων του.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Με το που ακούστηκαν τα νέα προκάλεσαν ισχυρό υποθαλάσσιο γεωπολιτικό «σεισμό» στην Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι «μετασεισμοί» δηλ. οι εξελίξεις της παρακάτω ανακοίνωσης πρόκειται να παράγουν αποτελέσματα το αμέσως προσεχώς διάστημα.
«Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή του EastMed, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ με τις τρεις χώρες και το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια. Μέσω του αγωγού θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί η συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο, αναμεταδίδει η ιστοσελίδα cyprustimes.
Το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, προβλέπει η συμφωνία. Ο αγωγός θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι ανάγκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ως το 2030.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια, σύμφωνα Hadashot TV.» https://www.iefimerida.gr/news/461119/times-israel-symfonia-elladas-kyproy-italias-israil-gia-ton-agogo-eastmed
Πριν ξεκινήσει η μεγάλη σύγκρουση στον πλανήτη έχουμε ήδη σύγκρουση αγωγών . Ο ρωσοτουρκικών συμφερόντων Turk Stream Vs δυτικών συμφερόντων EastMed.
Τελικά οι αγωγοί πριν μεταφέρουν ενέργεια, μεταφέρουν πόλεμο και ΑΙΜΑ. Μόνο να φέρουμε σαν παράδειγμα την Συρία με το καταριανό αγωγό που ήταν να περάσει από αυτήν.
Θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν το μεγαλεπήβολο σχεδιασμό του EastMed αγωγού.
Φώτο http://www.capital.gr/
Τα κόστη της υποθαλάσσιας διαδρομής του φαίνεται να είναι μεγάλα. Οι σωλήνες του πρόκειται να ποντιστούν σε πρωτόγνωρα βάθη σε περιοχές που στα γεωλογικά αντίκλινα της Λεκάνης της Αν. Μεσογείου υπάρχουν ενεργά λασπο ηφαίστεια. Αν αναλογιστούμε ότι στην υποθαλάσσια αυτή περιοχή λόγω της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών Ευρώπης και Αφρικής έχουμε κάθε τόσο και λίγο σμήνη σεισμών, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω αντισεισμικός σχεδιασμός για το έργο.
Όλα αυτά θα μετακυλιστούν στο τελικό κόστος της ενέργειας που θα φτάνει στην Ευρώπη και δεν θα είναι ανταγωνιστικό αυτού που θα διοχετεύεται μέσω του Turk Stream.
Υφίσταται επίσης και το θέμα των ΑΟΖ που θα πρέπει να διευθετηθούν στις διαδρομές του αγωγού αυτού.
Το ερώτημα είναι αν θα διευθετηθούν με πολεμική σύγκρουση, γιατί ο τούρκος καραδοκεί και εκβιάζει ώστε να πάρει αντιπαροχές.
Και τι δεν θα έδιναν οι Δυτικοί για να περάσει ο EastMed από την ηπειρωτική τουρκία ώστε να αποφύγουν την υποθαλάσσια διαδρομή;
Και τι δεν θα σκαρφιζόταν ο Ρώσος ώστε να ακυρωθεί ο EastMed, τον οποίο θεωρεί θανάσιμο πλήγμα για την οικονομία του;
Να γιατί σήμερα υπάρχει η συμμαχία Ρωσίας – Τουρκίας και η πρώτη κάνει χατίρια στην δεύτερη;
Ο τούρκος προς το παρόν παζαρεύει με όλες τις πλευρές.
Αν δει ότι η ΕΕ δεν δώσει το πράσινο φως να περάσει μέσω της Βαλκανικής το χερσαίο τμήμα του πρόσφατα εγκαινιασμένου στην Κωνσταντινούπολη από τον Πούτιν και Ερντογάν Turk Stream, τότε τα πράγματα μπορεί να εξελιχτούν διαφορετικά.
Μπορεί ο τούρκος να δει τα άμεσα συμφέροντα του (κέρδη από τέλη διέλευσης- ενεργειακή αυτάρκεια- γεωπολιτική αναβάθμιση) και να συνεργαστεί με τον EastMed των πρώην δυτικών φίλων του.
Όλα είναι πιθανά στο τουρκικό παζάρι
Και όλα είναι ανοικτά στον ΟΥΡΑΝΟ.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΤΕ Ο ΡΩΣΟΣ;
Ρωσικά δημοσιεύματα βρίθουν με αναλύσεις πόσο συσχετίζεται η ασφάλεια των κοινωνικών συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προγραμμάτων με τα έσοδα από την πώληση ρωσικής ενέργειας σε τρίτες χώρες, κυρίως Ευρωπαικές.
Ένας επί πλέον λόγος να κατέβει ο Ρώσος στα κρίσιμα ΣΤΕΝΑ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του, όπως έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.