20 Νοεμβρίου 2016

ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΒΓΑΖΕ ΗΡΩΕΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΙΕΣ. ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΘΕΟΦΑΝΩ.

Γράφει ο Μανουήλ Αγγελος Γιαννόπουλος

Γεννηθηκε το 862 μ.Χ, εμεινε αμεσως ορφανη από μητερα. Η Θεοφανώ ήταν προικισμένη με χαρες, σωματικες-ψυχικές, διανοητικές. Ο πατερας της ο Κωνσταντινος της εξασφαλισε, καθως μεγαλωνε, αριστη Ελληνοχριστιανικη παιδεία.

Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο Α ΞΕΧΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΛΕΩΝ ΣΤ.

ΕΠΙΣΗΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο Α ΟΤΑΝ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ Ο ΛΕΩΝ ΕΧΕΙ ΕΞΩΣΥΖΥΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΔΙΕΤΑΞΕ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΣΤΙΓΩΣΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΨΕΥΔΟΣ ΩΣ "ΚΙΔΑΙΔΟ" ΟΙ ΕΩΣΦΟΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΥ. (δείτε σχετική ανάρτηση ΕΔΩ) 

Παρα τα μεγαλεία και τον πλούτο η Αγια Θεοφανω, διατηρησε τη ταπεινοφροσυνη και την μετριοφροσυνη που την χαρακτηριζε πριν. Προτιμουσε να είναι απλα ντυμενη και να βρισκεται δίπλα στους ανθρωπους που ειχαν αναγκη. Για αυτό ντυνοταν απλα για να μην αναγνωριζεται και με την συνοδεια δύο εμπιστων υπηρετριων της, γυρναγε στα σπιτια των φτωχων και κατατρεγμενων και προσφερε την βοηθειά της. 

ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΑΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝ ΣΤ 
ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ. 

Παρα τις πίκρες που δέχθηκε στην ζωή της η Αγια Θεοφανω υμνουσε τον Θεο με μεγαλη αγαπη. Στο μεταξύ νεα δοκιμασια για την Θεοφανώ. Αρρωσταινει βαρια η κορουλα της Ευδοκια και πολυ γρηγορα παρα τις προσπαθειες πεθαινει, εγκαταλειποντας την μητέρα της σε μια κόλαση. Η Αγια Θεοφανω, την ωρα που κατεβάζουν στο μνήμα την κορη της, μόλις που προλαβαίνει να αναφερει: ωρα καλη σου και καλη ανταμωση, ακριβο μου παιδι, και πέφτει λιπόθυμη. Η Ευδοκία της, ήταν μονο εννεα ετών. Επισης απο την αρχη του γαμου της, με τον Λεων στ, εκεινος ειχε ερωμενη την Ζωη. Εντούτοις εκεινη του σταθηκε πιστη, όπως οριζει ο νομος του Χριστου και τον ακολουθησε στην Θεσσαλονικη, όταν τον ειχε εξορισει ο Βασιλειος. Μαλιστα λεγεται ότι απετρεψε τον Λεων από το να βαλει τελος στην ζωη του. 

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΗΣ.

Η Αγια Θεοφανω, μετα από τοσο σκληρο χτυπημα, αγαπησε ακομη περισσοτερο τον Ιησου Χριστο. Αρκετοι ανθρωποι, όταν δεχτουν τοσο σκληρα χτυπήματα από την ζωη, πληγωνονται παρα πολύ, με αποτέλεσμα, να απομακρύνονται από τον Θεο. Μερικοι εξ αυτων καταληγουν να γινονται αθεοι, ειτε σατανιστες. Αλλοι, καταντουν αθεοι, να υβριζουν καθημερινα τα θεια. Αντιθέτως η πολύ ξεχωριστη Ελληνιδα Χριστιανη Θεοφανω ηρθε ακομη πιο κοντα στον σωτηρα Χριστο. Αγαπησε οσο τιποτε άλλο τον Χριστο, παρα τα απανθρωπα χτυπήματα που δεχτηκε απο την ζωη, χανωντας από βρεφος την μητερα της και εν συνεχεια η ιδια το παιδι της. 

Αυτό το πραγμα μας δειχνει ξεκάθαρα το ποσο ξεχωριστος ανθρωπος ηταν η Αγια Θεοφανω. 

Ενα από αυτά τα οποια μας διδαξαν οι προγονοι μας, είναι ότι η μεγαλυτερη αξια σε έναν ανθρωπο ειναι να κρατα την ψυχη στο στομα, να πολεμα, να επιμενει για το αδυνατο, το ακατορθωτο. Από την στιγμη που δεν θα λυγίσει, δεν κανει πισω, αλλα παραμενει σταθερος-ανυποχωρητος, τοτε γινεται το θαυμα που ποτε ενας δειλος δεν μπορει να πιστεψει, καθως το αδυνατο, το ακατορθωτο εχει γινει πλεον δυνατο κερδιζοντας την ζωη και την ελευθερια. 

Αυτή ακριβως είναι η διαφορα των αρχαιων προγονων μας, των ΙΕΡΩΝ Ελλήνων, από τους σημερινους ραγιαδες προδοτες. To ιδιο ακριβως ισχυει σχετικα με την πιστη στον Χριστο. Όταν οι Ελληνες οι οποιοι εχουν δεχτει απανθρωπα χτυπήματα από την ζωη, επιτυχουν να διατηρησουν την πιστη τους, την αγαπη τους και της Ελληνικες-χριστιανικες αρχες τους, τοτε όχι μονον δεν απαρνουνται τον Χριστο, αλλα ταυτόχρονα μεγαλουργουν. Όλα αυτά βεβαια διοτι ολοι αυτοι οι αγιοι ειχαν την απαραιτητη Ελληνοχριστιανικη παιδεια από το ξεκίνημα της ζωης τους. 

Το πρώτο της θαυμα ηταν για ενα ετοιμοθανατο κοριτσακι, οταν το επισκεπτεται το παιρνει στην αγκαλια της, αμεσως ζωηρευει, συνερχεται, το κοριτσακι, ενω ηδη του ετοιμαζαν τα σχετικά με την ταφη του. Άρχισε να μιλάει χαρούμενο, να περπατάει να αγκαλιάζει με ευγνωμοσύνη την Αυγούστα Θεοφανώ. 

Αν και η αγια εχασε το δικο της παιδι, εντούτοις δεν απομακρυνθηκε από τον Χριστο συνεχισε να τον αγαπα, όπως ταυτόχρονα αγαπουσε ολο τον κοσμο. Το αποτέλεσμα ηταν να αποκτησει την δυναμη να κανει θαυματα. 

Το θαύμα διαδοθηκε αστραπιαια σε όλη την επικράτεια. Όλοι μιλούν για την αγια αυτοκρατειρα. Η Αγια εν ζωη εκανε και αλλα πολλα θαυματα. 

Η ίδια όμως μένει ταπεινή, συνεχιζει να βοηθα ολόψυχα τους αναξιοπαθούντες. Φτωχους- πεινασμενους, αναπηρους, αρρωστους, ορφανα, χήρες, αθωους καταδικους, ξενους, χρεωστες και πενθούντες. Επισκέπτεται σε μονιμη βαση νοσοκομεια, γηροκομεια, βρεφοκομεια, ορφανοτροφεια, λεπροκομεια, πτωχοκομεια, φυλακές, ιδρυματα όπου στεγαζονται παραστρατημενες γυναικες. 

Ολες οι γνησιες Ελληνιδες, ολους εκεινους τους αιωνες κάθε κυριακη πηγαιναν στην Εκκλησια. Η εκκλησια αποτελουσε τροπο ζωης για τις γνησιες Ελληνιδες και τους Ελληνες. Ηταν παντοτε η πρωτη τους προτεραιοτητα. Ακομη πηγαιναν σε εσπερινούς , αγρυπνιες κλπ. κάθε εβδομαδα, γιατι οι ανδρες απουσιαζαν μονιμως στα πεδια των μαχων και εκαναν φιλανθρωπιες. Πηγαιναν συνεχεια σε νοσοκομεια με φτωχούς, οι οποιοι δεν ειχαν κανεναν απολυτως συγγενή αλλά και σε φτωχοκομεία και τους εκαναν παρεα, ενώ τους εδιναν παντοτε ελεημοσυνη.  Επισης πηγαιναν σε κρατουμενους. 

Από αυτές της εξαιρετικες, μονογαμικες, ηθικες Ελληνιδες, γεννηθηκαν τα εκατομμύρια των Ελλήνων ηρωων αυτοκρατορων, στρατηγων, ανωτατων αξιωματικων, στρατιωτών του μεσαιωνα. Οι ανθρωποι αυτοι κρατουσαν ελευθερη την Ελλαδα, ενώ ταυτόχρονα την ειχαν παγκοσμια αυτοκρατορια. Από τετοιου είδους πραγματικες Ελληνιδες γεννηθηκαν οι ηρωες της Αλωσεως (29 Μαιου 1453). Εξαιτιας των χρηστων ηθων, οι προγονοι μας οι Ελληνες του μεσαιωνα, από σκλαβοι του Ρωμαικου κρατους, εγιναν διοικητες του (ρωμαικου κρατους), χωρις να χρειαστεί να πολεμησουν ουτε ένα δευτερολεπτο. Η Αγια Θεοφανω είναι μια από της γυναικες που εζησαν με αυτόν τον ηθικο, χριστιανικο ζωης και αποτελεί ένα από τα φωτεινα γυναικεια παραδείγματα των προηγουμενων αιωνων.

Η Αγια Θεοφανώ εφυγε από την ζωη σε ηλικια 31 ετών. 
Ας εορτάσουμε φετος την μνημη της στις 16 Δεκεμβριου με τις πρέπουσες τιμες.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.