10 Νοεμβρίου 2016

Μήνυμα από το μνήμα του Αρχηγού Σπυρομήλιου: «Ούτε η Χειμάρρα ούτε η βόρεια Ήπειρος υπήρξαν ποτέ αλβανικές»

Σε κλίμα μυσταγωγίας, εθνικής συγκίνησης και υπερηφάνιας αλλά και με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στο Μνήμα του Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών, η εκδήλωση για την 104η επέτειο από την Απελευθέρωση της Χιμάρας. 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τα μέλη του διοργανωτή Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" άνοιξαν στον χώρο της κεντρικής εισόδου του κοιμητηρίου την γιγαντοσημαία της Βορείου Ηπείρου, στέλνοντας σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι το ιερό μας λάβαρο δεν θα υποσταλεί όσο συνεχίζεται ο αγώνας για τη δικαίωση της κατεχόμενης ιδιαίτερης πατρίδας μας. 

Στη συνέχεια, ο πατήρ Θωμάς Φάνης από τη Φοινίκη τέλεσε παρουσία πλήθους κόσμου επιμνημόσυνη δέηση στο μνήμα του Συνταγματάρχη Χωροφυλακής Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου στη μνήμη του Αρχηγού της Χιμάρας και των αγωνισαμένων για την απελευθέρωση της περιοχής. 

Ο π. Θωμάς απηύθυνε έναν χαιρετισμό από καρδιάς, σημειώνοντας την ανάγκη να τιμούμε αυτές τις επετείους, ώστε να θυμόμαστε την ένδοξη ιστορία μας, να παραδειγματιζόμαστε και να αντλούμε κουράγιο από αυτήν. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο νομικός - διεθνολόγος Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Παπαφλωράτος, όπου περιγράφηκε εν συντομία ο βίος και η εθνική δράση του Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου, με αποκορύφωμα την Απελευθέρωση της Χιμάρας στις 5 Νοεμβρίου 1912 και την ηγεσία του αγώνα κατά των Αλβανών ατάκτων στην περιοχή έως την επάνοδο του Ελληνικού Στρατού τον Οκτώβριο του 1914. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαφλωράτος είπε: 

"Ο Σπύρος Σπυρομήλιος έχει χαρακτηρισθεί δικαίως «το λιοντάρι της Χειμάρρας», καθώς αγωνίσθηκε με σθένος και αυταπάρνηση για την απελευθέρωση εκατομμυρίων αλύτρωτων Ελλήνων επί σειρά ετών. Οι αγώνες του ας εμπνέουν όλους τους Έλληνες.

Εμείς γνωρίζουμε ιστορία και με όλη την δύναμη της ψυχής μας απαντούμε στις πρόσφατες ανιστόρητες προκλήσεις της ηγεσίας της γείτονος χώρας : «Ούτε η Χειμάρρα ούτε η βόρεια Ήπειρος υπήρξαν ποτέ αλβανικές». Όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ ας δώσουμε την υπόσχεση να αγωνιστούμε μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας προκειμένου να ξαναδούμε την προσφιλή μας βόρειο Ήπειρο ελεύθερη…. Κλείνοντας, Σας καλώ να αναφωνήσουμε: Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων, ζήτω η βόρεια Ήπειρος". 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" κατέθεσε στεφάνι εντός του Οίκου του Αρχηγού Χιμάρας ο ταμίας του σωματείου Σπύρος Γκάγκαλης και εκ μέρους του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ο κ. Αλέξανδρος Παπαλάμπρου, μέλος του οργανωτικού του κόμματος. Ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή αντί στεφάνου έδωσε συμβολική οικονομική ενίσχυση στον ΕΣΒΗ 1914. 

Εκ μέρους των διοργανωτών απηύθυνε χαιρετισμό, το μέλος του προεδρείου Ελευθέριος Πρίφτης, ο οποίος αρχικά εξέφρασε ευχαριστίες σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου και των απελευθερωτών της Χιμάρας τον Νοέμβριο του 1912. Ο κ. Πρίφτης τόνισε ότι όραμα των μελών του ΕΣΒΗ 1914 είναι ο όρκος των εκπροσώπων της Χιμάρας με επικεφαλής τον Σπ. Σπυρομήλιο στην Συντακτική Συνέλευση του Δελβίνου τον Ιούνιο του 1914 "Ένωσις ή Θάνατος!" 

Υπενθύμισε ακόμα την επιθυμία του θρυλικού Συνταγματάρχη Χωροφυλακής να ταφεί στην Χιμάρα, κάτι το οποίο θα γίνει εφικτό όταν η περιοχή απελευθερωθεί και ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα, κατεύθυνση στην οποία κινείται και ο αγώνας του ΕΣΒΗ 1914. 

Οι παρευρισκόμενοι πριν φύγουν από το σημείο που αναπαύεται ο Αρχηγός της Χιμάρας τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου - Καμαρινός, ο εκπρόσωπος των αποστράτων αξιωματικών της Χρυσής Αυγής Υποστράτηγος ε.α. Βασίλειος Παπαθανασίου, παρουσία μελών του κόμματος, αντιπροσωπεία από τον ΛΑ.Ο.Σ. με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Κρικόπουλο και αντιπροσωπεία του Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Βεργιάννη. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην είσοδο του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών όπου οι παρευρισκόμενοι τέντωσαν και πάλι τη γιγαντοσημαία της Βορείου Ηπείρου και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.