28 Οκτωβρίου 2011

Mη ρωτάς κάτι εάν δεν είσαι έτοιμος να ακούσεις την απάντηση.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Με ρωτούν συνέχεια : Τι θα πει «Ελεγχόμενη χρεοκοπία» και ποιες θα είναι οι συνέπειές της ; Ρωτώ, διαβάζω, παίρνω απαντήσεις, άλλες πιστεύω και άλλες δεν πιστεύω. Κυριότερο και σημαντικότερο: « Είσαι έτοιμος να ακούσεις την απάντηση; Γιατί αν ΔΕΝ είσαι, τότε καλύτερα μη ρωτάς». Αλλά αυτό δεν γίνεται. Κάποιες απαντήσεις ΠΡΕΠΕΙ να δοθούν. Κι όσοι πιστεύουν πραγματικά ότι είναι έτοιμοι να πάρουν απαντήσεις, ας αναζητήσουν περισσότερα απ΄ όσα ήδη ξέρουν στο Διαδίκτυο. Μιαν πολύ απλουστευμένη ανάλυση, δέχθηκα στον υπολογιστή μου, από φίλο από την Κατερίνη που την ανακάλυψε μέσω του www.asxetos.gr . Μπορείτε να καταφύγετε και εκεί αλλά χρειάζεται αρκετό ψάξιμο.

Για όσους χρειάζονται απλώς μερικούς «τίτλους» για να ενημερωθούν σφαιρικά, ανέλαβα να το κάνω εγώ. Στην ανάλυση του www.asxetos.gr που είναι εξαιρετική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και απολύτως σωστή, επισημαίνω:

1. Πώς θα γίνει η «ελεγχόμενη χρεωκοπία»;

Το σχέδιο που εξελίσσεται για την Ελλάδα προβλέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50%, δηλαδή θα διαγραφεί χρέος περίπου 170 δις.

2. Ποια η διαφορά «ελεγχόμενης χρεωκοπίας» και «ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας»;

«Φαντάσου ένα καρπούζι να πέφτει από τον 5ο όροφο και ένα άλλο από τον ημιόροφο. Η διαφορά δεν βρίσκεται στο αν θα σκάσει το καρπούζι, αλλά στο σε πόσα κομμάτια θα σπάσει και στο πόσο μακριά θα πεταχτούν τα κουκούτσια...». Στα ελληνικά αποδίδεται ως «ελεγχόμενη χρεοκοπία» και απαντάται ως ένας «προληπτικός» μηχανισμός προκειμένου να πραγματοποιηθεί με μεθοδικό τρόπο η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας. Το αντίθετο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας συνηθίζεται να αποκαλείται «ανεξέλεγκτη».Δηλάδή: ένα πρωί το κράτος που χρεοκοπεί, πολύ απλά λέει στο εσωτερικό και το εξωτερικό: «Δεν έχω να πληρώσω». Προκαλείται νομισματική κρίση, η εσωτερική αγορά παγώνει, η ύφεση φτάνει σε διψήφια ποσοστά .

3. Ποιοι θα χάσουν από το κούρεμα της τάξης του 50% και την ελεγχόμενη χρεωκοπία;

Οι τράπεζες εντός και εκτός συνόρων, τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά όσοι κατέχουν τίτλους Ελληνικούς δημόσιου χρέους (ομόλογα) . Ουσιαστικά, θα υποστούν ζημία ίση με το 50% της αξίας των ομολόγων που διαθέτουν. Οι τράπεζες όσο και τα ταμεία θα χρειαστούν στήριξη πολλών δις.

4. Ποια θα είναι τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο;

Η Ελλάδα (άμεσα) θα χρωστά τα μισά, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τόκοι, τα χρεολύσια και το χρέος να είναι διαχειρίσιμο. Τα σημαντικά οφέλη θα τα δούμε όταν ξεπεράσουμε την κρίση και γυρνώντας «πίσω» θα μας φαίνονται αδιανόητα τόσα πράγματα στην Ελλάδα του 1980-2010.

5. Ποιο θα είναι το τίμημα αυτής της πράξης;

Για να «κουρέψουν» ελεγχόμενα εντός του ευρώ το χρέος κατά 50%, το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα και οι πολίτες της είναι η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων .

6. Τι επίπτωση θα έχει στους μισθούς και τις συντάξεις;

Το πρώτο δυνατό βήμα έγινε με τις εξαγγελίες των τελευταίων μέτρων. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 30-50%, όπως και ο δημόσιος τομέας.

7. Τι θα γίνει με τα «Ασφαλιστικά Ταμεία»;

Εξαρτάται εάν θα εξαιρεθούν από το κούρεμα (υπάρχει τέτοια πιθανότητα) . Αν πάντως συμμετάσχουν, θα υποστούν σοβαρή ζημία που θα τα οδηγήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής τους με μείωση των συντάξεων. Επειδή όμως οι συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος, οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν, δημιουργώντας νέες δημοσιονομικές πιέσεις.

8. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις;

Η ελεγχόμενη χρεωκοπία εντός του ευρώ εγγυάται τις καταθέσεις, καθώς οι τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), θα ανακεφαλαιωθούν και δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις αφού είναι εγγυημένες. Είναι πιθανόν να εφαρμοστούν περιορισμοί στο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών και για μάλλον μικρό χρονικό διάστημα.

9. Τι θα γίνει με το ποσό που χρωστάμε στα δάνεια μας;

Μολονότι οι μισθοί θα περιορισθούν , το ποσό του δανείου θα παραμείνει το ίδιο, ανάλογα με την πρότερη οικονομική κατάσταση. Αν φύγουμε από το ευρώ , όσο χρωστάμε θα είναι επί 2 επί 3 ανάλογα με την ισοτιμία ευρώ - νομίσματος .

10. Τι θα γίνει με τις τιμές των ακινήτων;

Θα υπάρξει σημαντική μείωση.. Δεν αποκλείεται να φθάσει και το 50%. Και επειδή οι κρίσεις κρύβουν ευκαιρίες, ο έχων μετρητά θα μπορεί να αγοράσει σε χαμηλές τιμές

11. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο λιανεμπόριο;

Δυστυχώς, Τραγικές! . Πλήθος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι δεν θα αντέξουν.

12. «Μαζί τα φάγαμε»;

Προφανώς υπό την στενή έννοια του όρου και του νοήματος της, «ΟΧΙ δεν τα φάγαμε μαζί». Αλλά επειδή «μαζί τσιμπήσαμε» ή «μαζί σιωπήσαμε», άλλοι λίγο, άλλοι πολύ και σίγουρα το λιγότερο (έως και καθόλου) τσίμπησαν όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (κυρίως), αυτοί κυρίως εντάσσονται στο «μαζί σιωπήσαμε». Εμείς ψηφίζουμε, εμείς ανεχόμαστε, εμείς σιωπήσαμε, εμείς ζούσαμε με δανεικά.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.