18 Μαρτίου 2010

Στον Χολαργό... τυπώνουν ήδη δραχμές!!

ΜΕΓΑΛΑ ΒΑΣΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Του Γιώργου Χρηστίδη

Επειτα από μία δεκαετία τα μηχανήματα του νομισματοκοπείου στον Χολαργό ξανάπιασαν δουλειά και τυπώνουν πυρετωδώς δραχμές τις νύχτες, ενώ στη Γερμανία πελάτες τραπεζών αρνούνται να δεχθούν χαρτονομίσματα του ευρώ που προδίδουν την ελληνική καταγωγή τους, φοβούμενοι ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη και δεν θα έχουν καμία αξία!

Τέτοιου τύπου “ειδήσεις” κάνουν θραύση τον τελευταίο καιρό, διαδιδόμενες από στόμα σε στόμα και από... μπλογκ σε μπλογκ, αντλώντας ίχνη αξιοπιστίας από εμβριθείς αναλύσεις και επώνυμες δηλώσεις στον εγχώριο και τον διεθνή Τύπο, με αντικείμενο το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
“Ναι, τις ξέρω τις φήμες. Με παίρνουν όλη την ώρα τηλέφωνο και μου τα λένε. Μη δίνετε σημασία. Στην Ελλάδα ζούμε, τη χώρα της συνωμοσιολογίας”, λέει στη “Μ” υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, που παραδέχεται ότι το θέμα των... μυστικών δραστηριοτήτων στο νομισματοκοπείο συζητείται έντονα στην πιάτσα, δεν δίνει όμως καμία αξία σε όλη αυτή την παραφιλολογία. Η ιστορία για την τύπωση δραχμών ενόψει της υποτιθέμενης εξόδου μας από την ευρωζώνη επαναλαμβάνεται και διαχέεται στο ίντερνετ με καταιγιστικούς ρυθμούς και αφηγήσεις του τύπου “μου το ’πε ο φίλος της φίλης της γυναίκας του αδελφού μου που δουλεύει στο υπουργείο...” Επισήμως, φυσικά, οι πάντες μιλούν για “ιστορίες για αγρίους”.

Η συνέντευξη Βγενόπουλου
Αφορμή για την κυκλοφορία της συγκεκριμένης φήμης πολλοί θεωρούν ότι στάθηκε η πρόσφατη συνέντευξη του Ανδρέα Βγενόπουλου στον Νίκο Χατζηνικολάου (στον τηλεοπτικό σταθμό Alter στις 22 Φεβρουαρίου). O κ. Βγενόπουλος, ο οποίος στη συνείδηση πολλών εκ φύσεως καχύποπτων Ελλήνων είναι ο ισχυρότερος άνδρας της χώρας, άρα δεν λέει τίποτε τυχαία, είχε αναφερθεί τότε στο ενδεχόμενο προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, άποψη που ακούγεται από πολλούς αναλυτές και ειδικούς. Στις εξωτερικές μας σχέσεις θα συνεχίζαμε να χρησιμοποιούμε το ευρώ, όμως στο εσωτερικό θα κυκλοφορούσε ξανά η δραχμή. “Δεν είναι δυνατόν να αποκλείουμε δογματικά ακόμη και μια προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη, έστω και αν αυτό που λέω τώρα μπορεί να φέρει ρίγη, ταραχή”, είχε πει.

Τα ελληνικά ευρώ
Η Ελλάδα δεν είναι λοιπόν το αγαπημένο θύμα μόνο των απανταχού κερδοσκόπων αλλά και των παντός είδους συνωμοσιολόγων. Όπως διαβάζουμε στον σοβαρό βρετανικό Τύπο, πρόσφατα στέλεχος αγγλικού hedge fund έλεγε στο BBC ότι στη Γερμανία πελάτες τραπεζών δεν δέχονταν ευρώ που τυπώθηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μην τυχόν και αποσυρθούν από την κυκλοφορία σε περίπτωση εξόδου των χωρών αυτών από τη ζώνη του ευρώ. Τα ευρώ πράγματι ξεχωρίζουν ανάλογα με την προέλευσή τους χάρη σε ένα λατινικό γράμμα πριν από τον σειριακό αριθμό του χαρτονομίσματος που δηλώνει την... καταγωγή του. Εάν εκδόθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, το γράμμα αυτό είναι το Υ, από τη Γερμανία το Χ, και ούτω καθεξής.
Όπως όμως λένε σοβαρότεροι αναλυτές, ο... ρατσισμός έναντι των ελληνικών ευρώ, αν και στον βαθμό που υπάρχει, είναι εντελώς παράλογος. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα δεν κόβει ευρώ κατά το δοκούν, αλλά και για τον πρακτικό λόγο ότι έπειτα από τόσα χρόνια στα πορτοφόλια των Ευρωπαίων υπάρχει ένα “μιξ γκριλ” χαρτονομισμάτων, που καθιστά πρακτικά αδύνατη τη “γενοκτονία” των ευρώ που προέρχονται από μία μόνο χώρα.
Πράγματι, σε δική μας τυχαία δειγματοληψία με βάση το περιεχόμενο του πορτοφολιού μας, από τα πέντε χαρτονομίσματα το ένα ήταν από την Ελλάδα, το άλλο από την Ισπανία, το τρίτο από την Ιταλία, το τέταρτο από την Πορτογαλία και το πέμπτο από την Ολλανδία.

Τι θα γινόταν αν γυρίζαμε στη δραχμή
Τι θα συνέβαινε όμως αν πράγματι η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ και επέστρεφε στη δραχμή; Το αδιανόητο αυτό σενάριο, που δεν προβλέπεται καν από τις συνθήκες, θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα καταστροφικό, αν όχι για τη χώρα, σίγουρα για τους Έλληνες. Κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθούσε μια περίοδος καλπάζοντος πληθωρισμού, ενώ η αξία των καταθέσεών μας θα διαγραφόταν μονοκοντυλιά. Κάτι τέτοιο συνέβη για παράδειγμα στη Ρωσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν τα νοικοκυριά είδαν ξαφνικά την αξία των αποταμιεύσεών τους να μηδενίζεται. Πέραν τούτου, οι νοσταλγοί της δραχμής πρέπει να σκεφτούν το εξής: Τι θα συμβεί με τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι σε ευρώ; Με τη δραχμή υποτιμημένη, η εξυπηρέτησή τους θα ήταν πρακτικά αδύνατη, οδηγώντας σε μπαράζ πτωχεύσεων ακόμη και τις ισχυρότερες τράπεζες.

Ποιος κόβει σήμερα τα ελληνικά ευρώ

Το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) βρίσκεται στον Χολαργό, σε κτίριο που αποπερατώθηκε το 1941. Η λειτουργία του τυπογραφείου άρχισε μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή, με την εκτύπωση του πρώτου χαρτονομίσματος (το καφέ χιλιόδραχμο Δ΄ έκδοσης του 1947). Παράλληλα άρχισε και η εκτύπωση επιταγών και άλλων αξιών της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου. Η τύπωση κερμάτων άρχισε το 1972, ενώ το ίδιο έτος το ΙΕΤΑ υπάχθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σήμερα είναι αρμόδιο για την εκτύπωση τραπεζογραμματίων ευρώ, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα από την ευρωτράπεζα σχέδια, τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Οι ποσότητες που κάθε χρόνο ανατίθενται από την ΕΚΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας και κατ’ επέκταση στο ΙΕΤΑ για εκτύπωση αποτελούν μέρος του συνολικού αριθμού τραπεζογραμματίων ευρώ που τυπώνονται για την κάλυψη των αναγκών του ευρωσυστήματος.

πηγή Ελλας Μακεδονια Θεσσαλονικη

ΣΧΟΛΙΟ
Καλό και αισιόδοξο το άρθρο μόνο που δεν μας λέει για το σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης (γιατί υπάρχει) της Ευρωπαϊκής Ενωσης για άμεση κατάργηση της Ευρωζώνης ή για έξοδο κάποιας ή κάποιων χωρών από την Ευρωζώνη........
Επίσης δεν μας εξηγεί γιατί υπάρχουν χαρακτηριστηκά γράμματα για κάθε Ευρω που τυπώνεται και τα οποία δείχνουν την χώρα προέλευσης του Χαρτονομίσματος και γιατί αυτά τα γράμματα δεν έχουν καμιά σχέση με την εκάστοτε χώρα π.χ. Η Ελλάδα έχει το Υ!!!!
Δείτε παλιότερη αναρτησή μας ΕΔΩ.



Share

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΩΧ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!
Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΜΑΣ , ΘΑΝΟ ΜΟΥ!
ΖΗΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ!

kiriakos riniou είπε...

"Τι θα συμβεί με τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι σε ευρώ; Με τη δραχμή υποτιμημένη, η εξυπηρέτησή τους θα ήταν πρακτικά αδύνατη, οδηγώντας σε μπαράζ πτωχεύσεων ακόμη και τις ισχυρότερες τράπεζες." ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΔΙΟΙΤΙ ΕΤΣΙ ΥΠΟΤΙΜΑΜΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ, ΑΡΑ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΦΘΗΝΑ. ΔΕ ΛΕΩ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΛΥΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

Ανώνυμος είπε...

Οτι και να γινει ,ας κρατησουμε τη ψυχραιμια
ειναι πολυ κακο να τρομοκρατητε ενας λαος
ξερετε αυτα επηρεαζουν πολυ καποιους ακομα και να αυτοκτονησουν
διαβασατε για τον παιχτη του ριαλιτι με το Μποτρινι
υπομονη και ψυχραιμια.

Ανώνυμος είπε...

πηος εξιπνος ταλεη πος
η ελλαδα παη στην δραχμη
μην ακου ται βλακηες
ελεο σταματηστε βλακηε
κανη κακο στην χοραμας
μπορουμε νανηκισουμε
μον ενομενη μπορουμε να
τακαταφερουμε

ο.γερος του μορηα
9.μαιου 2011

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.