10 Νοεμβρίου 2009

Ένα ...σχόλιο για τον Σταυρό, την Πίστη μας και την ελευθερία να την εκφράζουμε.

Άκουσα σε πολλά κανάλια, διάβασα σε πολλά έντυπα - ηλεκτρονικά και μή- τον "ντόρο" που γίνεται για την παρουσία των Θρησκευτικών μας συμβόλων.
Εικόνες και Σταυρό.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστηρίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (μετά από προσφυγές που έγιναν) αναφέρει πως θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τα ιταλικά σχολεία ώστε να μην προσβάλλεται η ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός υπέβαλε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης (αλήθεια το Υπουργείο γιατί λέγεται "και Θρησκευμάτων";) και Θρησκευμάτων:
- Είναι στις προθέσεις τις κυβέρνησης και του υπουργείου, να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες;
- Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η προσευχή και ο εκκλησιασμός να γίνουν προαιρετικές δραστηριότητες, που δε θα πραγματοποιούνται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου;
- Ποια θα είναι η ατζέντα των συζητήσεων της επιτροπής μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας;.

Εγώ δεν θα σχολιάσω επί του παρόντος ούτε την απόφαση του Δικαστηρίου, ούτε τις κινήσεις και τις απόψεις αυτών που δεν πιστεύουν.
Ας καταργήσουμε την υποχρεωτική διδασκαλία Θρησκευτικών στα Σχολειά.
Ας καταργήσουμε την ορκωμοσία στον Ελληνικό Στρατό.
Ας καταργήσουμε τις υποχρεωτικές Αργίες εργασίας στις Θρησκευτικές γιορτές.
Ας καταργήσουμε την Ιερολογία ως συστατικό του γάμου.
(Πάντα σύμφωνα με το σκεπτικό τους.)

ΕΝΤΕΛΕΙ ΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

Όπως όμως υποστηρίζουν ορισμένοι πως έχουμε ανεξιθρησκία.
Όπως έχουν θρηκευτική επιλογή και προσβάλονται όταν ακούνε την πρωϊνή προσευχή στα Σχολειά μας.
Όπως θεωρούν ότι καταπιέζονται όταν βλέπουν μπροστά τους Θείες Εικόνες και τον Σταυρό.

Όπως έχουν αυτοί επιλογή....Έτσι έχω και εγώ.
Δεν είμαι Θρησκόληπτος ούτε και Θρησκομανής.


Είμαι όμως ΕΛΛΗΝΑΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ και δεν θα σταματήσω να το δείχνω.

από το Ηπειρος Ελλάς



Share

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Φίλε Θάνο καλησπέρα,
Σαν να μην πηγαίνουμε καλά..
Ετούτοι εδώ έχουν βαλθεί να αλώσουν τα πάντα, ..,

αυτά που διδαχθήκαμε από τούς πατεράδες μας τούς παππούδες μας και τέλος πάντων όλους τούς προγόνους μας να τα σβήσουν με μιάς για να μας επιβάλουν ως κατακτητές την δικιά τους θέληση.

Γιατί πρέπει να είμαστε υποχείρια του δέκα της εκατό που ανήκει στις απόψεις τις κάθε ξενοκινούμενης Κυράτσας και να ακολουθούν όλοι οι άλλοι το 90% την γραμμή τους φοβούμενοι μην τυχόν και οι αξύριστοι τούς επικρίνουν.

Αρα η αποψή μου είναι Ο Σταυρός τό Ευαγγέλιο Η σημαία μας και τα συμβολάμας να παραμείνουν στήν θέση πού έχουμε μάθει και που τους ανοίκουν

Ανώνυμος είπε...

Δικαιωμα μας, να φοραμε το σταυρο
η πιστη δεν κινδυνευει, αλλοιμονο, μη τους δινεται τοση σημασια.

Polyfimos είπε...

Το δικαίωμα των ανθρώπων να διατηρούν ,να μην αναγκάζονται να κρύβουν την Πίστη τους και να φέρουν πάνω τους λατρευτικά σύμβολα είναι αδιαπραγμάτευτο .
Εγώ όμως ,δεν έχω δικαίωμα να μην πιστεύω ;Πως δεν σέβεσαι τις επιλογές του άλλου όταν απαιτείς(και ΠΟΛΥ καλά κάνεις) να σέβονται τις δικές σου ;
Δεν υποχρεώνει κανείς το παιδί σου να ΜΗΝ κάνει την προσευχή του .Γιατί όμως υποχρεώνεις το παιδί μου να την κάνει ;
Η πίστη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και απολύτως προσωπική επιλογή .Δεν κόβεται ..φασόν .
Όπως είναι άδικο να κρίνει κανείς το παιδάκι που φέρει σταυρό ,έτσι είναι άδικο(και εν δυνάμει επικίνδυνο) να περιθωριοποιούνται παιδια που οι επιλογές των γονιών τους απλά διαφέρουν .
Πειραιώτη ,επιβολή είναι σε μια τάξη να πρέπει να κάνουν ΟΛΑ τα παιδιά προσευχή .
Ελευθερία είναι να έχεις επιλογή .

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Πολύφημε. Αλλά θα το αντιστρέψω. Εγώ θέλω να κάνει το παιδί μου προσευχή στο σχολείο και ποιος θα μου (και του) επιβάλλει να μην κάνει;

Το δικαιο λοιπόν είναι να μην συμμετέχει όποιο παιδί δεν θέλει στην προσευχή. Ελα όμως που εδώ σκίζονται να την κόψουν τελείως......

Αρα δεν θέλουν να κάνουν τα Ορθόδοξα παιδιά την προσευχή τους... Είναι ή δεν είναι στέρηση δικαιωμάτων αυτό;

Yannis είπε...

Εγώ θέλω να κάνει το παιδί μου προσευχή στο σχολείο και ποιος θα μου (και του) επιβάλλει να μην κάνει;

Ας κάνει, αν το θέλει. Όσο τα άλλα παιδιά παίζουν κρυφτό, μήλα ή videogames αυτό κάλιστα μπορεί να πιάσει μια γωνίτσα, να βγάλει το δικό του εικόνισμα και να αρχίσει να προσεύχεται. Δεν του το απαγορεύει κανείς. Το θέμα όμως εδώ είναι τι θα προτιμήσει το ίδιο να κάνει. Προφανώς δεν εμπιστεύσαι πως το παιδί σου το ίδιο θα ακολουθήσει τις οδηγίες σου και χρειάζεσαι κάποιον να το παρακολουθεί και να του επιβαλει την θέληση σου. Λυπάμαι αλλά το κράτος δεν έχει κανένα λόγο στα οικογενειακά σας. Βρείτε τα μεταξύ σας. Αν το θες τόσο πολύ πια, αποδέσμευσε λίγο απο τον χρόνο σου για να ασχοληθείς εσυ με αυτά τα ζητήματα. Μπορείς κάλιστα να πηγαίνεις στο σχολείο ο ίδιος για να σιγουρεύεσαι πως γίνεται το θέλημα σου. Δεν σε εμποδίζει κανείς. Αν προσεύχεται στο σπίτι πάντως γιατί να το ξανακάνει στο σχολείο, αντιβίωση είναι?

Polyfimos είπε...

Φυσικά Θάνο και κανείς δεν μπορεί να στερήσει από το παιδί σου (ή οποιοδήποτε) να προσεύχεται σε όποιο χώρο θέλει .Όχι μόνο στο σχολείο ,αλλά και οπουδήποτε .
Το πρόβλημα προκύπτει -και το έχω αντιμετωπίσει ,δεν το λέω τυχαία -
όταν η προσευχή γίνεται μαζικά μέσα στην τάξη .
Το δικό μου 4χρονο ας πούμε παιδάκι ,κάνει την προσευχή ,χωρίς να ξέρει τι είναι ,χωρίς να ξέρει γιατί και κυρίως χωρίς να το επιθυμώ εγώ και η μητέρα του .Απλά επειδή το κάνει η κυρία με όλα τα παιδάκια .Και ούτε εγώ κι ούτε αυτό θελουμε να μένει στη γωνία μόνο του ,μέχρι να τελειώσουν τα υπόλοιπα .
Δεν ξέρω αν σου φαίνεται αστείο ,αλλά σέβομαι τόσο πολύ τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων ,που δεν θέλω να ακολουθώ εγώ ή το παιδί μου μια τελετουργία τόσο σοβαρή ,χωρίς να την πιστεύω .Σαν να παιζω θέατρο για να με βλέπουν οι άλλοι .Επαναλαμβάνω πως η πίστη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση .
Η μαζική προσευχή είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ελαφρά του στυλ "έλα μωρε και τι έγινε να κάνει την προσευχή μαζί με τα άλλα;" .Oύτε με θυμούς και κραυγές ,ούτε με ειρωνίες,αλλά να κατανοήσουμε αφ' ενός πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι ,αφετέρου πως το να είσαι πιστός είναι ιερό συναίσθημα που δεν σε καθιστά γραφικό ή αναχρονιστικό .
Νομίζω κι εγώ πως το να δώσεις χρόνο στην έναρξη του μαθήματος να προσεύχονται όσα παιδιά επιθυμούν δίνει την επιλογή στα παιδιά και στους γονείς ,εν αντιθέσει με την μαζική προσευχή που περιθωριοποιεί .

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

@Ελιεν θα απαντησω στο ελαφρώς προκλητικό μηνυμά σου.
Πρώτον ακόμα ζούμε σε ορθόδοξη χωρα με συγκεκριμένους νόμους και σύνταγμα.

Συμφωνα λοιπόν με αυτούς τα παιδιά με τα playstation μαλλον θα πρέπει να είναι σε καμια γωνιά......
Δόξα τω Θεώ οι διωγμοί δεν ξεκίνησαν ακόμα για να κρύβονται οι Χριστιανοί στις γωνίες για να κάνουν μια προσευχή....

Λες ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου ότι θα κάνει έστω και μόνο του προσευχή. Ευτυχώς τουλάχιστον που έχεις εσύ στο δικό σου ότι μετα βεβαιότητας θα παιζει play station, μηλα κλπ μέσα στην τάξη την ώρα που τα άλλα θα κάνουν την προσευχή τους....

Η προσευχή είναι αντιβίωση καλά το είπες γι αυτό από αρχαιοτάτων χρόνων τα ελληνόπουλα όπως και οι ενήλικοί Ελληνες έκαναν προσευχή ξεκινώντας οποιαδήποτε εργασία.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται μερικοί που αμφισβητούν και δεν σέβονται καθόλου αυτά που μας άφησαν σαν ιερη παρακαταθήκη οι προγονοι και οι παπούδες μας.....
Προφανως σεβονται άλλες αξίες που τους μετέφεραν ξενα κέντρα.....

@Πολύφημε θα απαντήσω στο ευπρεπές μηνυμά σου στον τόνο που επελεξες και ο οποίος δείχνει την καλλιέργειά σου.
Η γνωμη σου είναι σεβαστή και με χαρα επιθυμώ να την συζητήσουμε.

Υπάρχει θέμα όταν ένα και μόνο παιδάκι δεν θέλει μέσα στην τάξη ή δεν θέλουν οι γονείς του όπως έχουν το δικαίωμα να συμμετέχει στην προσευχή. Νομίζω ότι μπορεί να λύθεί μόνο μεσα από διακριτική ενέργεια του σχολείου να μαζέυει έστω τα παιδάκια αυτά από όλες τις τάξεις για λίγα λεπτά σε κάποια αίθουσα ώστε να απασχολούνται με κάτι άλλο. Θα ήταν τρομερά βάναυσο για το παιδί να περιθωριοποιηθέι σε μια τάξη και μάλιστα αναμεσα στους συμμαθητές του. Και τα παιδιά όλοι ξέρουμε ποσο σκληρά μπορούν να γίνουν από άγνοια....

Πρέπει εν πάση περιπτώση να διαφυλαχθεί η ψυχοσύνθεση του παιδιού και να μην γίνει θύμα χλευασμού.....Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο είναι υπέυθυνο το σχολείο.
Η λύση που προτείνεις είναι λογική όσο κι αν βρεί αντίθετους πολλούς φίλους μας. Και στο λέω σαν ενσυνείδητος Χριστιανός Ορθόδοξος.

Το να υποχρεώσεις κάποιον που δεν το επιθυμεί να κάνει προσευχή είναι αντιχριστιανικό και αντιανθρώπινο.
Σε καμια περίπτωση δεν μπορέι να δικαιολογηθεί. Φυσικά σε καμια περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και το ακριβώς αντίθετο. Το να επιβάλλεις στο Χριστιανόπουλο να μην προσευχηθεί ή όπως λέει ο προηγούμενος σχολιαστής να το περιθωριοποιήσεις.

Ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε ένα πράγμα. Ειναι ευλογία για μας τους Ελληνες που οι προγονοί μας τα τελευταία 2000 χρόνια της ιστορίας μας επέλεξαν να κρατήσουν ανόθευτη την Ορθόδοξη πίστη τους. Αυτό μας έδωσε σήμερα την ευχέρεια και την ελευθερία να αμφισβητούμε τα ίδια μας τα πιστεύω. Τους λόγους δεν θα τους αναφέρω εδώ.

Φαντάσου όμως να είχαν επιλέξει τον εξισλαμισμό και οι Ελληνες σήμερα να ήμασταν μουσουλμάνοι! Αυτές οι συζητήσεις θα ήταν χωρίς νόημα και οι ελαχιστες αντίθετες φωνές δεν θα τολμούσαν να ακουστούν μετα τους πρώτους αποκεφαλισμούς. Και μην νομίζεις ότι υπερβάλλω. Αν αναζητήσεις στα θρησκευτικά θέματα του ιστολογίου μας θα δείς ότι σε πολλές ισλαμικές χώρες οι Χριστιανοί ζουν κυριολεκτικά κρυμμενοι και υπο συνεχή διωγμό....
Γι αυτό ας εκτιμούμε ορισμένα πράγματα που μας χαρίστηκαν...κι αυτό δεν το λέω για σένα....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.