16 Οκτωβρίου 2019

Μία Βουλή παρωδία: “Εθνικό έγκλημα” η κατάργηση της ποινής της δικαστικής απέλασης

Του Γιώργου Χαρβαλιά 

Μέσα στις απίθανες αστοχίες του νέου ποινικού κώδικα που πέρασε «τσάτρα-πάτρα» από τη βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εκλογές, (σ.σ. με την αρχική συναίνεση της κυβέρνησης της ΝΔ ασχέτως αν στο τέλος…λάκισε για άλλους λόγους), υπάρχει και ένα εθνικό έγκλημα: Η κατάργηση της ποινής της δικαστικής απέλασης!

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμη και λαθροεισβολείς, με βαρύ ποινικό μητρώο, τζιχαντιστές, δολοφόνοι, βιαστές, θα μπορούν να στρογγυλοκάθονται και να σιτίζονται στον ελληνικό μεταναστευτικό παράδεισο, χωρίς να υπάρχουν διαδικασίες για να τους ξεφορτωθούμε και να πάνε από εκεί που ήρθαν!

Ειδικός στο διοικητικό δίκαιο δεν είμαι, το ζήτημα όμως επισημαίνει με μια εύστοχη δημόσια παρέμβαση(εις ώτα μή ακουόντων βεβαίως…)ένας απολύτως ειδικός, ο δικηγόρος Κωσταντίνος Γώγος.

«Οι νέοι Κώδικες(Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) άφησαν ένα ακόμα κενό στο ποινικό δικαστικό μας σύστημα. Κατήργησαν πλήρως το άρθρο 74 του Ποινικού Κώδικα, ήτοι τη δικαστική απέλαση ως μέτρο ασφάλειας», γράφει ο κύριος Γώγος και εξηγεί πολύ απλά τι σημαίνει αυτό:

Σύμφωνα με το (καταργηθέν) άρθρο 74 ΠΚ «…το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την απέλαση αλλοδαπού που καταδικάστηκε σε κάθειρξη, εάν κρίνει ότι η παραμονή του στη χώρα δεν συμβιβάζεται προς τους όρους της κοινωνικής συμβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως το είδος του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκε,…το χρόνο παραμονής του στο ελληνικό έδαφος, τη νομιμότητα ή μη της παραμονής του…και γενικότερα τον βαθμό ένταξης αυτού στην ελληνική κοινωνία…».

Το μέτρο αυτό, σημειώνει ο κύριος Γώγος μπορεί να ήταν ακραίο, αλλά επιβαλλόταν σε ακραίες περιπτώσεις και όταν οι αλλοδαποί κρίνονταν επικίνδυνοι για την δημόσια τάξη. Με τον νέο κώδικα καταργείται από τα μέτρα ασφαλείας η απέλαση η οποία διατηρείται πλέον ως διοικητικής φύσης μέτρο. Στην ουσία όμως, όπως διευκρινίζει ο έμπειρος δικηγόρος, η κατάργηση της δικαστικής απέλασης δεν μπορεί να καλυφθεί με την επιβολή διοικητικών μέτρων. Και εξηγεί με σαφήνεια τους λόγους.

Κατά πρώτον η αποκεντρωμένη διοίκηση(πρώην περιφέρεια)δεν είναι συνδεδεμένη με το σύστημα των δικαστηρίων και ενήμερη για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Έχει υποχρέωση να ελέγχει ποινικές αποφάσεις μόνον όταν ο αλλοδαπός προσέρχεται στην υπηρεσία για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα(πολλών ετών) ο καταδικασθείς αλλοδαπός κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα…

Αντιθέτως η δικαστική απέλαση εφαρμοζόταν αμέσως. Με το σημερινό καθεστώς η διοικητική απέλαση ακολουθεί τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας: Δηλαδή κοινοποιείται στον αλλοδαπό! Ο οποίος έχει δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Εκεί μπορεί κάλλιστα να αιτηθεί προσωρινή διαταγή με την οποία «παγώνει» η εκτέλεση της απέλασης έως τη συζήτηση της κύριας υπόθεσης. Πρακτικά ένας αλλοδαπός με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και οικογένεια(όπως οι περισσότεροι από τους νεοεισερχόμενους λαθρομετανάστες)θα κερδίσει την προσωρινή διαταγή κι ας είναι τελεσίδικα καταδικασμένος για ποινικά κολάσιμες πράξεις. Και βέβαια η κυρίως εκδίκαση της προσφυγής θα γίνει μετά από πολλά χρόνια αφήνοντας τον στο μεταξύ να κυκλοφορεί ελεύθερα και νομίμως!

Αυτή είναι η παράνοια του δικονομικού συστήματος μιας χώρας που υφίσταται τεράστιο πρόβλημα λαθροεισβολής: «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε», με την επίσημη σφραγίδα της βουλής των Ελλήνων που ενέκρινε το νέο ποινικό κώδικα.

Μέσα στους εκατοντάδες Αφγανο-πακιστανούς που μπουκάρουν καθημερινά στη χώρα ετοιμαστείτε τώρα να δεχθείτε και μια στρατιά τζιχαντιστών-ισλαμοκανίβαλων . Οι περισσότεροι από αυτούς που «απελευθερώνονται» από τα χέρια των Κούρδων, χάρις στην τουρκική εισβολή είναι εγκληματίες πολέμου. Θα έρθουν στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και αν αποδειχθούν τα εγκλήματα τους δεν θα υπάρχει τρόπος άμεσης απέλασης τους!

Αντιλαμβάνεστε την Κερκόπορτα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ; Και η Νέα Δημοκρατία ως εκλεγμένη πλέον κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει. Αντιθέτως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι μία από τις μεγάλες…μεταρρυθμιστικές αλλαγές που ετοιμάζει είναι η ποινικοποίηση της διατάραξης κοινής ησυχίας. Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό του αρμόδιου υπουργού, αυτό είναι δεδομένο.

Αν ο άλλος ακούει Καζαντζίδη διαπασών μες το καταμεσήμερο κινητοποιούνται τα αστυνομικά όργανα . Αλλά ο τζιχαντιστής της διπλανής πόρτας που πριν μερικούς μήνες μπορεί να έβγαζε selfie με ένα κεφάλι «απίστου» κοιμάται ήσυχος. Κατά τα άλλα επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Μπράβο Κυριάκο! 

HellasJournal
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.