28 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΖΑΜΙ ΠΑΛΙ… ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 

Μια πραγματικά καταπληκτική ιστορία γράφει ένας ιστορικός ναός στην περιοχή της Σαμψούντας του Πόντου, όπου πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών υπήρχε ένα μεγάλο και δραστήριο ελληνορθόδοξο ποίμνιο.

Ο ναός αυτός βρίσκεται στο Tekkeköy της περιοχής της Σαμψούντας και κτίστηκε, όπως αναφέρουν τα στοιχεία πού παραθέτουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πριν από 250 χρόνια σαν ελληνορθόδοξος ναός από τους Έλληνες της περιοχής. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 και αφού έφυγαν και οι τελευταίοι Πόντιοι από το μέρος εκείνο το οποίο όπως και όλη η περιοχή του Πόντου είχε δοκιμαστεί από τις βιαιοπραγίες και τις σφαγές του ελληνορθόδοξου πληθυσμού, ο ναός καταλείφθηκε από τους μουσουλμάνους και κατά την προσφιλή τους συνήθεια τον μετέτρεψαν σε μουσουλμανικό τέμενος. Ο ναός λειτούργησε σαν τζαμί μέχρι το 1997, όταν άρχισε να κτίζεται ένα καινούργιο τζαμί για να εξυπηρετήσει τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Έτσι ο ιστορικός ναός που τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε σαν τζαμί, εγκαταλείφτηκε στην τύχη του και παρουσίαζε σημεία έντονης φθοράς.

Η γενική εικόνα το ναού προκάλεσε το ενδιαφέρον των σημερινών δημοτικών αρχών του Tekkeköy, που ενδιαφερθήκαν για την τύχη του καθώς η εικόνα που παρουσίαζε δεν ανταποκρίνονταν στην ιστορικότητα του και στην λειτουργία του. Έτσι, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Özkan Karakaya στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αποφασίστηκε να ανακαινιστεί ο ναός και να δοθεί ξανά στην λειτουργία σαν… χριστιανική εκκλησία με την ονομασία που αναφέρουν οι Τούρκοι, Antiyeri Kilisesi. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, για την ανακαίνιση αυτού του ιστορικού ελληνορθόδοξου ναού ενδιαφερθήκαν και πανεπιστημιακοί παράγοντες καθώς και παράγοντες του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού που έδωσαν και τις απαραίτητες άδειες για την ανακαίνιση του ναού.

Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά είναι πως οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχτηκαν με πολύ θετικές αντιδράσεις την απόφαση αυτή να ξαναλειτουργήσει ένας ιστορικός ελληνορθόδοξος ναός στην περιοχή του Tekkeköy της Σαμψούντας. Οι λόγοι για αυτή την πραγματικά εντυπωσιακή στάση μπορεί να είναι οικονομικοί, χωρίς όμως να αφαιρείται και η μεγάλη θρησκευτική διάσταση του όλου θέματος. 

Ο αντιδήμαρχος Özkan Karakaya, τόνισε πως η ανακαίνιση αυτού του ελληνορθόδοξου χριστιανικού ναού θα αποτελέσει ένα παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου όπου, όπως είναι γνωστό, πολλές εκκλησίες βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης, τραγικοί μάρτυρες της άλλοτε ανθούσης ελληνορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας του Πόντου.

Όλα αυτά τα εκ πρώτης όψεως καταπληκτικά, μας θυμίζουν κάποια προφητεία ενός πολύ γνωστού γέροντα που κοιμήθηκε το 1994 πως, «όταν οι Τούρκοι θα αρχίσουν να ξανακτίζουν τις εκκλησίες μας στην Μικρά Ασία τότε θα έρθει ο καιρός να επιστρέψουμε ξανά στις πατρίδες μας της Ανατολής».

Αμήν!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-ΤουρκολόγοςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.