12 Αυγούστου 2014

BRICS: Μια παγκόσμια δύναμη γεννήθηκε.

Το 2001 ο αποχωρών Πρόεδρος της Goldman Sachs, οικονομολόγος Jim O'Neill βάπτισε τις Οικονομίες της Βραζιλίας ,της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας BRIC χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο αυτό για να δηλώσει την στροφή της παγκόσμιου οικονομικής δύναμης από τις ανεπτυγμένες Οικονομίες των G-7 στις τέσσερεις μεγάλες των αναπτυσσόμενων Οικονομιών. Σε αυτές προστέθηκε και η Νότιος Αφρική και έτσι έγιναν BRICS. 

Το γκρουπ αυτό αντιπροσωπεύει το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το συνολικό τους ΑΕΠ είναι περίπου 15 τρις δολάρια που είναι συγκρίσιμο με αυτό των ΗΠΑ και της ΕΕ αλλά ο ρυθμός αυξήσεως του είναι εντυπωσιακά πολλαπλάσιος του καχεκτικού ρυθμού των ανεπτυγμένων Οικονομιών.

Τα BRICS έχουν αξιοσημείωτη συμπληρωματικότητα. Η Ρωσία έχει πρώτες ύλες, Ενέργεια και υψηλή τεχνολογία, κυρίως αλλά όχι μόνο στρατιωτική. Η Βραζιλία έχει Ενέργεια ,πρώτες ύλες και Βιομηχανική βάση. Η Νότιος Αφρική πρώτες ύλες. Η Ινδία έχει εξαιρετικό τομέα παγκόσμιων υπηρεσιών και πολύ υψηλό επίπεδο Πληροφορικής και η Κίνα είναι η παγκόσμιου ακτινοβολίας Βιομηχανική βάση του γκρουπ και έχει την υγιέστερη σχετικά Οικονομία και τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεταξύ τους εμπόριο δεκαπλασιάστηκε στην τρέχουσα δεκαετία και το μερίδιο τους στο παγκόσμιο εμπόριο στην ίδια δεκαετία διπλασιάστηκε από 8% στο 16%.

Οι ρυθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς και οδηγούν νομοτελειακά στην δημιουργία του τρίτου παγκοσμίου νομίσματος σε λίγα χρόνια. Τρεις είναι σημαντικές Πυρηνικές Δυνάμεις. Τρεις είναι δημοκρατίες και δυο είναι αυταρχικά καθεστώτα αλλά δεν υπάρχουν ιδεολογικές διάφορες που να εμποδίζουν την μεταξύ τους συνεργασία και όλες λειτουργούν με κάποια μορφή Καπιταλισμού.

Μέχρι το 2014 το ακρωνύμιο αντιπροσώπευε μόνο μια Οικονομική Ενότητα με χλιαρές προσπάθειες περαιτέρω συνεργασίας. Αυτό το καλοκαίρι στη Σύνοδο της Fortaleza της Βραζιλίας το πράγματα άλλαξαν και μια νέα παγκόσμια πολιτικό-οικονομική ενότητα γεννήθηκε.

Τα BRICS τώρα εκπροσωπούν μια πολίτικη και οικονομική βούληση ενοποίησης στηριγμένη με Ταμείο Επικουρικότητας Εκτάκτων Αναγκών (Contingent Reserve Arrangement-CRA) ύψους 100 δις δολαρίων, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της ΕΕ και Αναπτυξιακή Τράπεζα με έδρα την Σαγκάη και κεφάλαιο 100 δις δολάρια. Τα 200 δις που είναι έτσι διαθέσιμα ξεπερνούν τα αντίστοιχα διαθέσιμα της ΕΕ.

Περισσότερο όμως από τις σοβαρές οικονομικές αποφάσεις τα BRICS έδωσαν το στίγμα μιας πολιτικής συσπείρωσης που είναι ταυτόχρονα επιθετική και αμυντική.

Επιθετική διότι απαιτούν να αναγνωριστούν ως πολιτικοοικονομικός σχηματισμός όπως το G7 και ισότιμος αυτού και αμυντική διότι δεσμεύονται για αλληλοβοήθεια όταν πιεστούν από εξωτερικούς παράγοντες.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που ώθησε στην ισχυρή και ταχεία σύσφιξη των σχέσεων των κρατών BRICS είναι ο φόβος.

Οι δράσεις των ΗΠΑ στην Ουκρανία ,στην Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική μαζί με την επίθεση των ΗΠΑ στη Ρωσία δια Οικονομικών Κυρώσεων, όπως επίσης και η απόρριψη από την Κίνα της αμερικανικής επικυριαρχίας στον Ειρηνικό είναι μερικοί από τους λόγους που επιτάχυναν την σύσφιξη των σχέσεων.

Ακόμη και η δυτικόφιλη Ινδία θεωρεί ότι το κυρίαρχο πρόβλημα της παγκόσμιας Οικονομίας είναι ότι: "πάρα πολύ περιστρέφεται πέριξ της Αμερικής και της Ευρώπης". Η Ινδία θεωρεί και οι άλλες BRICS χώρες συμφωνούν ότι πρέπει να πάρουν μια λειτουργική απόσταση από το πλέγμα δολαρίου-ευρώ, δημιουργώντας ένα κοινό εθνικό/διεθνές νόμισμα.

Όμως ο κύριος λόγος της σύσφιξης προήλθε από ενέργειες της Ρωσίας με την ευμενή αποδοχή της Κίνας. Η Ρωσία σκληρά δοκιμαζόμενη από τις Αμερικανικές και προσεχώς και Ευρωπαϊκές κυρώσεις αναζήτησε διέξοδο στην στροφή της Οικονομίας της προς τα αλλά κράτη BRICS. Τα αλλά κράτη αντελήφθησαν ότι με την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ,αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Ρωσία μπορεί να συμβεί αύριο και σε αυτά.

Πολύ σαφής περί αυτού είναι και η Πέμπτη παράγραφος της Διακήρυξης της Fortaleza.

" ......Ταυτοχρόνως ευρισκόμενα εμπρός σε συνεχιζόμενη πολίτικη αστάθεια και συγκρούσεις σε πολλές περιοχές του Κόσμου και μη συμβατικές αναδυόμενες απειλές. Εξ άλλου, Διεθνείς Δομές Διακυβέρνησης, σχεδιασμένες σε διαφορετική διαμόρφωση ισχύος παρουσιάζουν αυξανόμενες αποδείξεις απώλειας νομιμότητας και αποτελεσματικότητας ,με μεταβατικές, ad hoc, ρυθμίσεις να υπερισχύουν συνεχώς, συχνά επί ζημία της πολυσχιδειας των απόψεων και συμφερόντων....."

Το εδάφιο αυτό σαφώς θίγει τις ΗΠΑ την ΕΕ και έντονα το ΝΑΤΟ για τις διάφορες δράσεις όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, της στήριξης της Ιαπωνίας στην Σίνο - Ιαπωνική διένεξη κλπ.

Κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή τη σύσφιξη φαίνεται πως είναι η Ρωσία οποία και θα φιλοξενήσει την Σύνοδο Κορυφής του 2015. Υπάρχει όμως και αρκετή ανησυχία και συμφέρον από πλευράς τουλάχιστον Κίνας και Ινδίας για άμεση σύμπλευση.

Αυτό φαίνεται και από την καταγγελία στο άρθρο 27 της Διακήρυξης:

"......των μονομερών στρατιωτικών επεμβάσεων και Οικονομικών Κυρώσεων σε καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων Αρχών των Διεθνών Σχέσεων. Κανένα Κράτος δεν μπορεί να αυξάνει την ασφάλεια του εις βάρος της ασφαλείας των άλλων....." Το εδάφιο αυτό θα μπορούσε να είχε γράφει εξ ολόκληρου από τους Ρώσους αλλά τόσο οι Κινέζοι όσο και οι υπόλοιποι βλέπουν να έρχεται κάποτε και η σειρά τους.

Αυτό που αναδύεται είναι μια νέα παγκόσμια ενότητα που αμφισβητεί ευθέως τον ρόλο των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ρυθμιστή. Η Εξωτερική Πολίτικη των ΗΠΑ μέχρι τώρα στηρίχθηκε στην Γεωπολιτική Θεωρία του Μάκιντερ, ότι αν η Ευρώπη ενωθεί με τη Ρωσία θα δημιουργηθεί μια παγκόσμια δύναμη, η Ευρασία, η οποία θα υποτάξει τον υπόλοιπο κόσμο.

Την εποχή του Μάκιντερ η μάζα Κίνα-Ινδία ήταν αμελητέα, ο Μάκιντερ την χαρακτήριζε ως τον περιθωριακό μηνίσκο. Τώρα η κρίσιμη γήινη μάζα των τριών Χωρών αυτών που συνορεύουν μεταξύ τους, ακόμη και χωρίς την επικούρηση της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής, έχει μεγαλύτερη πολιτικό-στρατιωτική-οικονομική δύναμη από οποιοδήποτε άλλο Κράτος του κόσμου και σε λίγα χρόνια θα έχει μεγαλύτερη ισχύ και από κάθε συνασπισμό Κρατών.

Το αποτέλεσμα της ενώσεως των κρατών αυτών δημιουργεί ένα θηριώδες σύμπλεγμα. Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ έχουν κάθε συμφέρον να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του. Αν δεν τα καταφέρουν, θα δουν ότι η συνεργασία Ευρώπης-Ρωσίας που τώρα καταστρέφουν ήταν το μικρότερο κακό. 

www.kassandros.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.