27 Ιουνίου 2013

Oι επιπτώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις από το κλείσιμο της ΕΡΤ

Γράφει ο Δ. Κυπριώτης

Με ψυχραιμία λοιπόν και με αντικειμενική και καθαρή ματιά, ας δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων από το κλείσιμο της ΕΡΤ:

α. Ο χειρισμός κρίσεων, είναι ένα από τα σημαντικότερα ”εργαλεία” στην εκτίμηση τόσο της στρατηγικής όσο και της τακτικής εκτίμησης της πολιτικής και της στρατιωτικής κατάστασης και στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις πληροφορίες. (στρατηγικές ή τακτικές). 

β. Οι πληροφορίες που δέχεται το Σύστημα χειρισμού Κρίσεων (Σ.Χ.Κ) προέρχονται είτε από κλειστές, είτε από ανοικτές πηγές. Οι ανοικτές πηγές μάλιστα, που είναι και οι περισσότερες, έχει αποδειχθεί ότι πολλές φορές είναι και οι πιο αξιοποιήσιμες. Αυτές οι ανοιχτές πηγές είναι τα τηλεοπτικά δίκτυα και γενικά τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά). 

Η ΕΡΤ με βάση το γεγονός ότι ήταν κρατικός φορέας, είχε συνάψει δεκάδες διακρατικές συμφωνίες με τους αντίστοιχους φορείς άλλων κρατών και μάλιστα με βάση αυτές τις συμφωνίες έδινε και έπαιρνε εικόνα, εκεί που τα ιδιωτικά μέσα δεν είχαν πρόσβαση. Αυτήν τη δυνατότητα της λήψης εικόνας σε πραγματικό χρόνο (real time), μπορούσαν και αξιοποιούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφού είχαν εντάξει την ΕΡΤ στο ΣΧΚ. 

Ας φανταστούμε λοιπόν πόσα θα πρέπει από τώρα και στο εξής να πληρώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πηγές και με ποια αξιοπιστία θα τις έχουν;

Απλά να θυμίσουμε τον ρόλο που έπαιξαν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στην κρίση των Ιμίων, όταν χωρίς καμία υπευθυνότητα και με μεγάλη ευκολία, παρουσίαζαν τον απόπλου του Ελληνικού Στόλου από τον Ναύσταθμο, έδειχναν τις θέσεις του, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη δυνατότητα που έδιναν στον αντίπαλο να επεξεργάζεται έτοιμες και πραγματικές πληροφορίες! 

γ. Η απόκτηση πληροφοριών δια μέσου  δορυφορικών επικοινωνιών γινόταν και στην περίπτωση αυτή από την ΕΡΤ με βάση την πρόσβαση που είχε εκείνη. 

δ. Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΤ ως φορέας του κράτους, είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα να συνάπτει πολλές συμφωνίες και με χαμηλό κόστος, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια.

Αυτό έδινε τη δυνατότητα και στις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν πρόσβαση σε πολλές πηγές ταυτόχρονα. 

ε. Πολλοί έχουμε βρεθεί στις παραμεθόριες περιοχές (σε στεριά και θάλασσα) και θα έχουμε παρατηρήσει ότι εκεί εικόνα έχει τις περισσότερες φορές μόνο η ΕΡΤ. Φαντάζεται λοιπόν κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί, όταν σε περίοδο κρίσεως είτε στη Ελληνοτουρκική μεθόριο, είτε στην Ελληνοσκοπιανή δεν υπάρχει δυνατότητα εκπομπής σήματος; Φαντάζεσθε πόσο η εχθρική προπαγάνδα θα μπορεί να διεισδύσει και να επηρεάσει το ηθικό των κατοίκων αυτών των περιοχών; 

στ. Και τέλος σε πάροδο στρατιωτικών επιχειρήσεων, ποιο μέσο αξιόπιστο  θα μπορεί να  αναλάβει τη διαγωγή των ψυχολογικών επιχειρήσεων, κάτι που μέχρι στιγμής ήταν στην αποστολή της  ΕΡΤ και για το λόγο αυτό περιλαμβανόταν στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και άλλους που δεν προσφέρεται ο χώρος για ευνόητους λόγους να γίνει αναφορά, η διακοπή του σήματος της ΕΡΤ με τον  ερασιτεχνικό τρόπο που έγινε, αποτελεί κατά την άποψη πολλών ‘’εγκληματική’’ πράξη και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Τα παιχνιδάκια που παίζονται όλες αυτές τις ημέρες από τους φερόμενους και ως αρχηγούς μειοψηφικών κομμάτων στην κοινωνία, που έχουν καθίσει στο σβέρκο του Ελληνικού λαού, γίνονται μόνο και μόνο για να δημιουργούν εικόνες δήθεν κρίσης, ώστε για μια ακόμη φορά να ανακόψουν την οργή του λαού και να τον αποπροσανατολίσουν, ενσταλάζοντάς του την ”άποψη” ότι η σταθερότητα, δηλαδή οι καρέκλες τους, έχει σήμερα αξία και για αυτό θα πρέπει  να συμμορφωθεί ο λαός. 

Ευθύνες όμως φέρουν  και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί  δεν έχουν το σθένος όχι μόνο να καταγγέλλουν με άσφαιρα πυρά τη λεγόμενη κυβέρνηση, αλλά να πάρουν την πρωτοβουλία και  να δημιουργήσουν πραγματική πολιτική κρίση που να αναγκάσει τους κυβερνόντες να  παραδώσουν τα ”κλειδιά” της εξουσίας. 

Και μια τέτοια ενέργεια, θα ήταν να σηκωθούν και να φύγουν από τη Βουλή, διαχωρίζοντας τη θέση τους.  Όσο όμως εξακολουθούν και παραμένουν μέσα σε ένα κοινοβούλιο Κύρωσης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι συνυπεύθυνοι στο δράμα που παίζεται στις πλάτες  του Ελληνικού λαού και στο διαμελισμό της χώρας, που θα επακολουθήσει αμέσως μετά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας που είναι δεσμευμένη στα γρανάζια του σάπιου τραπεζικού συστήματος. 

Απόσπασμα από http://epamhellas.gr/
το είδαμε στο JusticeForGreeceShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.