27 Ιουνίου 2013

Επελέγη ο αγωγός ΤΑΡ: Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής!!!

ββ
H Eλλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος
και άξονας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Shah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πως επελέγη τελικά ο Αδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline: ΤΑΡ) για τη μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2017.

Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την άμεση τροφοδότηση των ευρωπαϊκών αγορών.

Η επιλογή του TAP έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West που παρακάμπτει τη χώρα μας σηματοδοτεί τη δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ενισχύει την ταυτότητά της ως παράγοντα σταθερότητας. Η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ συνιστά μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει Άμεση Ξένη Επένδυση (ΑΞΕ) ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, θα δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Εξίσου σημαντική είναι η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου για την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Η δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ συνιστά μία πρόσθετη πηγή, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της ενώ παράλληλα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η Ελλάδα προμηθεύεται μέχρι σήμερα φυσικό αέριο από 3 διαφορετικές πηγές:

  • από τη Ρωσία (Gazprom), μέσω αγωγών με σημείο παραλαβής τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε αέρια μορφή,
  • από την Αλγερία (Sonatrach) με δεξαμενόπλοια σε υγροποιημένη μορφή (LNG) στις εγκαταστάσεις της νήσου Ρεβυθούσας, στον κόλπο των Μεγάρων και
  • από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγών (της ΒΟΤΑS) στα Ελληνοτουρκικά σύνορα σε αέρια μορφή.

bb
Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και βελτιώνει τη διαπραγματευτική της δύναμης έναντι των προμηθευτών της για καλύτερες τιμές αγοράς.
Σημειώνεται ότι Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom, σε τιμές 32 έως 36% υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. (depa.gr)

Strategy Reports 
από το Ινφογνώμων 

ΣΧΟΛΙΟ

Το μόνο που θέλω να θυμίσω είναι ότι και οι Αζέροι είναι Τούρκοι κι αδέρφια τους....
Οπότε τι καλό μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα δεν το ξέρω ακριβώς... 
Ελπίζω μόνο να έχουν δίκιο οι υπεραισιόδοξοι συμπατριώτες μας και να μην σημαίνουν όλα αυτά δορυφοριοποίηση της Ελλάδας στην Τουρκία....Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σχολιο στο σχολιο, Εισαι 50 χρονια πισω!!.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

50 ....και βάλε.
Το θεμα ειναι τελικα ποιος θα σωσει την Ελλαδα...
Οσοι ειναι 50 χρονια πισω;
Οσοι 500 χρονια πισω;
οσοι ειναι 50 χρονια μπροστά;
η όσοι είναι 500 χρονια μπροστα....

Γιατι αυτοι που ζουν στο σημερα απετυχαν....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.