12 Ιουνίου 2013

Οθωμανοί και Σελτζούκοι για το Όραμα 2071.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Γκιούλ στο Τουρκμενιστάν, εν μέσω της μεγάλης εξέγερσης στην Τουρκία, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο από τον Dr. Mehmet Seyfettin Erol, ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τις προθέσεις και τα υπερφίαλα σχέδια των ισλαμιστών, και όχι μόνον, της Τουρκίας. Ακολουθεί απόσπασμά του στα ελληνικά, μεταφρασμένο από τη δημοσιευμένη ρωσική του μετάφραση. 

"Usgam": Η τουρκμενική γραμμή στην Ευρασία* 

Η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ στο Τουρκμενιστάν πραγματοποιήθηκε μέσα στην ομιχλώδη ατμόσφαιρα του αερίου σαρίν, που κατασχέθηκε στα Άδανα μετά από επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, και των δακρυγόνων που τύλιξαν την Κωνσταντινούπολη στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της πλατείας Ταξίμ. Η επίσκεψη από την άποψη της χρονικής στιγμής που έλαβε χώρα και των μηνυμάτων που εξέπεμψε, καταλαμβάνει σημαντική θέση στην ημερήσια διάταξη, καταδεικνύει τις ελπιδοφόρες μελλοντικές σχέσεις Τουρκίας και Τουρκμενιστάν και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. 

Αυτή η θέση, σε μεγάλο βαθμό, επιβεβαιώθηκε από την σημασία που δόθηκε στην συνάντηση του Γκιούλ και της τουρκικής αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκουλ Μπερντιμουχαμέντοφ, από τους Τουρκμένους αξιωματούχους και τον λαό της χώρας. Ο πρόεδρος Γκιούλ σημείωσε ότι αυτή είναι η πέμπτη του επίσκεψη στην χώρα, και η μνεία για την εξαίρετη υποδοχή, παράλληλα με τα ευχάριστα αισθήματα, μπορεί να προκάλεσε και κάποια έκπληξη. Ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ βρέθηκε επίσης πέντε φορές επίσημα επισκεπτόμενος την Τουρκία, και αυτό το γεγονός δεν πρέπει να μας διαφεύγει.  Η δεύτερή του φορά μάλιστα ήταν και η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως νεοεκλεγμένος πρόεδρος και αυτό κατά την άποψή μας, χωρίς αμφιβολία, έχει συμβολική σημασία. 

Εξάλλου, εξετάζοντας τις σχέσεις Τουρκίας και Τουρκμενιστάν, που βρίσκονται στο επίπεδο των «στρατηγικών εταίρων», αυτές αποτέλεσαν προτεραιότητα του Μπερντιμουχαμέντοφ από την πρώτη του προεδρική θητεία,  ενώ αποδίδει επίσης ιδιαίτερη σημασία στην Τουρκία για την εξωτερική πολιτική της χώρας, κάτι που επίσης δεν μπορεί να παραμείνει απαρατήρητο. 

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη αξία έχει το δόγμα «ένα έθνος – δύο κράτη» και η αναφορά του Γκιούλ στους «συμπατριώτες προγόνους» [σ.μ. Τουρκμένους]. Αυτή η προσέγγιση συνιστά την πνευματική γέφυρα που ενώνει τα δύο κράτη και καθορίζει τη δυναμική εξέλιξη των διμερών τους σχέσεων. 

Έτσι, παράλληλα με τον «οθωμανισμό», ο οποίος το τελευταίο διάστημα αρχίζει να μπαίνει στην ημερήσια διάταξη και εμφανίζεται στο προσκήνιο ως «ΟΡΑΜΑ -2071» (στμ. προφανώς 1000 χρόνια από τη μάχη του Ματζικέρτ), σημαντικά βήματα κάνει και ο «σελτζουκισμός». Αυτή η πτυχή, σε σημαντικό βαθμό, σχετίζεται με την νέα «ζώνη στρατηγικών συμφερόντων – οφελών», η οποία, όπως η πρώην οθωμανική γεωγραφία, καλύπτει τις περιοχές που στο παρελθόν κάλυπτε η Μεγάλη Αυτοκρατορία των Σελτζούκων. 

Συνεπώς, σχετικά με το πόσο ιστορικής σημασίας είναι η νέα διαδικασία στην ενιαία γραμμή Τουρκίας – Τουρκμενιστάν, γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, και για τα στρατηγικά κίνητρα του κάθε μέρους. 

Τα κίνητρα αυτά δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και πήραν νέα δυναμική υπό το φως του σχεδίου «Ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», η οποία ως κέντρο επέλεξε την τουρκο-ισλαμική γεωγραφία που άρχισε να υλοποιείται μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου


Έτσι, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου στη γραμμή, που εκτείνεται από το ανατολικό Τουρκμενιστάν (στμ. Κινεζική επαρχία Ξι Γιάνγκ, όπουκατοικούν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι) μέχρι και τα υψίπεδα του Γκολάν, και μέσω του σουλτανάτου των Μαμελούκων βαθιά στη Βόρεια Αφρική, η τουρκική παρουσία θα γίνεται όλο και πιο έντονη, ιδιαίτερα με την παρουσία του Τουρκμενιστάν στη γραμμή της εντατικής σύγκρουσης ισχύος (Αφγανιστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν, Ιράκ, Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος). Συνεπώς, δεν πρέπει να αγνοήσουμε το βάθος της ιστορικής γεωγραφίας του Τουρκμενιστάν, τη δημογραφική του κατάσταση, και επίσης την ύπαρξή του στην περιοχή ως διαδόχου της Μεγάλης Σελτζούκικης Αυτοκρατορίας.

Τα πρόσφατα γεγονότα, επιλέγοντας ως στόχο αυτή τη γραμμή, τραβούν εκ νέου την προσοχή στο ρόλο του Τουρκμενιστάν στην περιοχή και την ασφάλεια του, την εξασφάλιση της οποίας προϋποθέτει μεταξύ άλλων η ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας και Τουρκμενιστάν, που εν πολλοίς αλληλοσυμπληρώνονται. Με άλλα λόγια η γραμμή της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας, της ασφάλειας και της αδελφότητας της Τουρκίας και του Τουρκμενιστάν, κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση από την άποψη της δημιουργίας ενός συμπαγούς γεωπολιτικού όγκου του τουρκικού κόσμου.

[…]
Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol 
04/06/2013 στο "Usgam" (Center for International Strategy and Security Studies) E-think tank of a new TURKEY) 
*Η μετάφραση έγινε από τα ρωσικά -Σ.Δ. 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.