Τελευταίες αναρτήσεις

23 Ιανουαρίου 2013

Όταν η Τουρκία χάνει το μέτρο…

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης

Ένας λαός δεν κρίνεται απαραιτήτως από την ηγεσία του. Τα δεδομένα είναι… ακόμη χειρότερα: Η ηγεσία του τον χαρακτηρίζει, και μέσω εκείνης ουσιαστικά, έστω και υποσυνείδητα, αυτοπροσδιορίζεται. Ιστορικό το δίδαγμα, με ελάχιστες τις περιπτώσεις εξαιρέσεων που να προσφέρονται για… δεύτερες σκέψεις.

Η γειτονική Τουρκία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που τόσο η ηγεσία της, όσο και ο λαός της… μεγαλοπιάνονται. Ίσως επειδή τα βιβλία της Ιστορίας, αυτά που στην από εδώ πλευρά του Αιγαίου υφίστανται ανά περιόδους λίφτινγκ, προκειμένου να μην ενοχλούν την… απέναντι πλευρά, αποτελούν ένα διαρκές ερέθισμα για αναπόληση στα (περασμένα) μεγαλεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τότε δηλαδή, που η Ευρώπη, πολιτισμένη η μη, χριστιανική ή όχι, ανάλωσε πληθυντικές γενιές σε μάχες χαρακωμάτων, ώστε η Γηραιά Ήπειρος να μην γίνει… παράρτημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και τα κατάφερε.

Στη σύγχρονη εποχή… ωδή στην παγκοσμιοποίηση την οποία βιώνουμε, τέτοιου είδους ιστορικά προηγούμενα διατηρούν την επικαιρότητά τους. Έστω και με το να αναζητούν αφορμές για να εκδηλωθούν. Αφορμές που η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν και των Ισλαμιστών που, όχι μόνο “κατέλυσαν” το κράτος του Κεμάλ, αλλά έβαλαν και στη φυλακή τους ένστολους θεματοφύλακές του, δεν κουράζεται να μας δίνει.

Τους τελευταίους μήνες, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός αλλά και λοιποί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας έχουν μιλήσει: Για γέφυρα που θα ενώσει τον Βόσπορο, για πυρηνικό εργοστάσιο, για αεροπλανοφόρο… Σήμερα μίλησαν και για το “μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο”.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του το 2017, και μιλώντας για 150 εκατομμύρια επιβάτες τον κόσμο. Ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο, συνολικού κόστους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια Τουρκία που δεν άλλαξε, ίσως επειδή δεν μπορεί να αλλάξει. Μια Τουρκία που χάνει διαρκώς το μέτρο. Αυτήν την Τουρκία, ο Νικολά Σαρκοζί και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν ότι έπρεπε να κρατήσουν μακριά από την Ευρώπη του μέλλοντός μας. Για να έχει η Ευρώπη μέλλον.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.