11 Ιανουαρίου 2012

ΑΥΤΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ.

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 διάβαζα στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» στη σελίδα 36, ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κατερίνας Κοσμά, με τίτλο:

«Τρόμος εξόδου από το ευρώ, φόβοι για ντόμινο στην Ευρωζώνη, αν αποχωρήσει η Ελλάδα». Μεταξύ άλλων το άρθρο ανέφερε:

«Τρόμο σκορπά στη γηραιά ήπειρο η ιδέα εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Χρηματιστηριακοί κύκλοι, οικονομολόγοι και αναλυτές εκφράζουν σε καθημερινή πλέον βάση έντονους φόβους για ντόμινο, αποχώρηση δηλαδή και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασής της….»

Ειλικρινά χαίρομαι γιατί έστω και πολύ καθυστερημένα η εφημερίδα του συγκροτήματος Γιώργου Μπόμπολα, που διαχρονικά στήριζε μετά μανίας, όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από την μεταπολίτευση έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της μειοδοτικής κυβερνήσεως του Γιώργου Παπανδρέου, ανακάλυψε και υιοθέτησε απόψεις που έχουν εκφρασθεί και διατυπωθεί πριν από πολλούς μήνες από έγκριτους οικονομολόγους των ΗΠΑ, της Ε.Ε., αλλά και της πατρίδος μας.

Ο έχων την τιμή να υπογράφει το παρόν άρθρο, έλεγε σε διάφορα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά και σε κάποιες εφημερίδες:

Πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή των Ελλήνων, σε άρθρο μου στις 13 Ιουλίου 2011 με τίτλο «Η χαμένη ευκαιρία της Κυβέρνησης» μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Αυτή τη χρονική περίοδο, λοιπόν, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε τη μεγάλη ευκαιρία να διορθώσει το λάθος της άρον-άρον ψήφισης του μνημονίου άνευ ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, εκβιάζοντας τους τροικανούς για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, επενδύοντας στο φόβο των Ευρωπαίων για την επικείμενη διάλυση της Ευρωζώνης. Πριν λίγες μέρες, ανησυχούσαν όλοι και ήταν κοινή η διαπίστωση (ΗΠΑ και ΕΕ), πως ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδος θα σήμαινε την απομάκρυνσή της από το ευρώ και ταυτόχρονα θα λειτουργούσε ως μεταδοτική ασθένεια για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και πιθανώς την Ιταλία και την Γαλλία) με κοινή κατάληξη την διάλυση της ζώνης του ευρώ. Δεν επένδυσε λοιπόν η Ελληνική Κυβέρνηση στο φόβο της ΕΕ, πως πιθανή πτώχευση της Ελλάδος οδηγεί σε πτώχευση της Ευρώπης, παρότι ήταν βέβαιο, πως η πέμπτη δόση του δανείου ήταν εξασφαλισμένη και ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση, άσχετα, εάν ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο. Με αυτό τον τρόπο, δυστυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση απεμπόλησε για άλλη μια φορά το δικαίωμα του ισότιμου εταίρου την ΕΕ και αποδέχθηκε να θεωρείται από τους Ευρωπαίους ως ένας κοινός δανειολήπτης. Αυτή, ήταν η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας».

http://www.apostoloupanos.gr/index.php/articles/101-teleftaia-efkairia-

Πριν από την σύνοδο κορυφής την Τρίτη 19 Ιουλίου 2011, σε άλλο άρθρο μου με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους, εμείς;» τονίζονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Σήμερα, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την κυβέρνηση, η αναστάτωση στην Ευρώπη για την πιθανή πτώχευση της Ελλάδος που θα επιφέρει την διάλυση της ευρωζώνης είναι συνεχώς αυξανόμενη. Ιδιαίτερα, μετά και τις κερδοσκοπικές πιέσεις από τους οίκους αξιολόγησης προς την Ιταλία, αλλά και τις ΗΠΑ, που έχουν επιφέρει κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα της Ευρώπης. Κύριοι της κυβέρνησης, επιτέλους σοβαρευτείτε και εν όψει της εκτάκτου συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί η αντιμετώπιση της κρίσεως χρέους στην Ευρωζώνη, πρέπει να αναλογιστείτε τούτη την ύστατη ώρα για την Ελλάδα, πως χρειάζεται από μέρους σας αταλάντευτη και σκληρή διαπραγμάτευση με τους διεθνείς τοκογλύφους-κερδοσκόπους, δηλαδή τους τραπεζίτες της Ευρώπης υπέρ των Εθνικών μας συμφερόντων.

Όμως, Εθνικό μας συμφέρον είναι να γίνει βιώσιμο το Ελληνικό χρέος και απαιτείται εκτός της επαναγοράς των ομολόγων μας, να διεκδικηθεί η δραστική περικοπή του χρέους, κάτι που τελευταία συζητούν οι εταίροι μας στην Ε.Ε.

Επίσης, θα πρέπει η όποια δανειοδότηση να γίνεται με συμβολικό επιτόκιο της τάξεως του 1%, γιατί η Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει το βάρος επιτοκίων της τάξεως 5%-8%. Τέλος, θα μπορούσε να διεκδικηθεί τριετής έως πενταετής χάρη αποπληρωμής των χρεών μας, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης της χώρας. Τα παραπάνω αποτρέπουν από την χρεοκοπία όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη!

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν καταλάβει, αλλά προσπαθούν να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Η Ελληνική κυβέρνηση το έχει καταλάβει;».

http://www.apostoloupanos.gr/index.php/articles/102-europaioi-pouloun-akriva-to-tomari-tous-emeis

Στις 10 Αυγούστου 2011, στο άρθρο μου «Xτυπώντας την πόρτα μιας κουφής κυβέρνησης» αναφέρω πως «βρίσκομαι ξανά στη δυσάρεστη θέση να σημειώσω ότι στην Σύνοδο κορυφής η Κυβέρνησή μας για άλλη μια φορά δεν διαπραγματεύθηκε και αρκέστηκε στα ψίχουλα που μας πέταξαν οι εταίροι μας. Ψίχουλα που πολύ σύντομα τα πήραν πίσω, όταν οι πιέσεις των αγορών προκάλεσαν πανικό στην ΕΕ με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας των ΗΠΑ από τους Standard & Poor’s. Μια υποβάθμιση που χαρακτηρίζεται δραματική για την υποτιθέμενη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Μια υποβάθμιση που είχε να υποστεί η Αμερική από το 1946. Μια κρίση που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν οι μικρόψυχοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες που τις τελευταίες δεκαετίες κυβερνούν τις χώρες τους. Ηγέτες με πρώτη και χειρότερη την αλαζόνα Καγκελάριο της Γερμανίας, κ. Μέρκελ, που δεν κατάλαβαν, πως με τις όποιες αποφάσεις τους στην τελευταία σύνοδο κορυφής δεν θα έσωζαν μόνο την Ελληνική οικονομία, αλλά πρωτίστως την Ευρωπαϊκή. Έτσι, οι κοντόφθαλμοι πολιτικοί πήραν κοντόφθαλμες και μικρόψυχες αποφάσεις και οδηγούν την ΕΕ στην πλήρη διάλυσή της αντί στη διάσωσή της. Μια διάλυση που θα ξεκινήσει από τις τράπεζες που ελέγχουν τα ομόλογα όλων των χωρών της ΕΕ, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να αντέξουν την πίεση των αγορών και των τοκογλύφων κερδοσκόπων. Αυτών που με ταχύτητα φωτός και με χειρουργική ακρίβεια προωθούν την εγκαθίδρυση της παγκόσμιας κυβέρνησης. Τα παραπάνω ισχυροποιούνται και με τον πανικό που έχει καταλάβει την υπερδύναμη των ΗΠΑ, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, και των πρόσφατων δηλώσεων Κινέζου αξιωματούχου που μίλησε για παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, θεωρώντας πως έτσι θα αποφευχθεί η παγκόσμια οικονομική καταστροφή, που έχει προκληθεί από μια χώρα (εννοώντας τις ΗΠΑ που χρωστούν στη Κίνα 1,1 τρις δολάρια).

Αυτή, λοιπόν, η οσφιοκαμπτική και επικίνδυνη Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να αφουγκρασθεί επιτέλους, τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση και τον πανικό που έχει επιφέρει στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και με γενναιότητα να διεκδικήσει όσα αναφέρω στο από 19/7/2011 άρθρο μου που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και θα την κάνουν εκ νέου ανταγωνιστική, παραγωγική και βιώσιμη. Σύμμαχος στις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λάβει έστω και την ύστατη ώρα η Κυβέρνηση είναι η εφημερίδα «New York Times», η οποία σε προχθεσινό της κύριο άρθρο επιρρίπτει ευθύνες στους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσεως. Η Αμερικανική εφημερίδα θεωρεί πως σωτηρία για την Ελλάδα θα υπάρξει μόνο διά μέσω της ενίσχυσης της ανάπτυξης, της μείωσης των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια και με φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Κατηγορεί δε, τη κ. Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί και άλλους ευρωπαίους ηγέτες πως δεν νοιάζονται για ουσιώδη ανάπτυξη της Ελλάδος με την οποία θα μειώσει τα χρέη της αλλά ενδιαφέρονται πρωτίστως για το πώς θα μειώσουν τις απώλειες των τραπεζών. Παράλληλα, οι δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν που ισχυρίσθηκε πως η βοήθεια στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί άμεσα, δίνουν επιπλέον βαρύτητα στην άποψη περί άμεσης οικονομικής ενίσχυσης της χώρας.

http://www.apostoloupanos.gr/index.php/articles/108-xtypwntas-thn-porta-mias-koufhs-kuvernishs

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ πως η πολιτική επιστήμη είναι πρωτίστως η πρόβλεψη των γεγονότων και η σωστή ανάγνωσή τους όταν αυτά συμβούν, από όλους τους εμπλεκόμενους (πολιτικούς και ΜΜΕ) προς όφελος βεβαίως του συμφέροντος της πατρίδος και του λαού της και όχι της εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και όποιων εφήμερων απολαβών.

Παναγιώτης Αποστόλου
Οικονομολόγος
egerssi@otenet.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.