19 Μαρτίου 2011

Πεδίο μάχης η Βεγγάζη - Τύμπανα πολέμου στη Μεσόγειο.

Απτόητος φαίνεται ότι συνεχίζει ο Καντάφι τις επιχειρήσεις κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Το Σάββατο οι στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη της Βεγγάζης, ένα από τα τελευταία προπύργια των αντιπάλων του. Μάχες μαίνονται στα περίχωρα της πόλης σύμφωνα με ανταποκρίσεις ξένων ειδησεωγραφικών πρακτορείων. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση-πρόβλεψη που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα: «Την Παρασκευή βρίσκονταν σε απόσταση 60χλμ μακριά, σήμερα βρίσκονται 20χλμ από την πόλη και μπορούν να φτάσουν εδώ σε μισή ώρα ή 90 λεπτά», δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Αχμέντ.

Η επίθεση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με την πόλη να δέχεται συντονισμένα πυρά πυροβολικού.
Έγινε επίσης γνωστό ότι ένα αεροσκάφος κατερρίφθη, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες.
Εκατοντάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιτάν, στα δυτικά της χώρας.

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες
Θολό είναι το τοπίο σχετικά με τις συνθήκες της επίθεσης. Αρχικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χάλεντ Κάιμ, κατηγόρησε τους εξεγερμένους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός επιτιθέμενοι σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς στην αλ Μάγκρουν, περίπου 80χλμ νότια της Βεγγάζης.

«Ένοπλες ομάδες άρχισαν εδώ και μερικά λεπτά να επιτίθενται (εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης) στην πόλη Αλ Μάγκρουν. Ο Στρατός δεν ανταπέδωσε τα πυρά τους, διότι δεν έχουμε σκοπό να παραβιάσουμε την κατάπαυση του πυρός» ισχυρίστηκε.«Είναι ένας λόγος που οι διεθνείς παρατηρητές θα όφειλαν να έλθουν το συντομότερο δυνατόν, διότι εάν δεν συμβεί αυτό οι κατηγορίες της μιας πλευράς εναντίον της άλλης δεν πρόκειται να πάψουν» κατέληξε.

Αργότερα άλλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι παραβιάζουν την εκεχειρία, αποδίδοντας τις εχθροπραξίες στους αντιπάλους του καθεστώτος.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει «καθηλώσει» στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη, σεβόμενη την εκεχειρία.


Ώρα αποφάσεων στο Παρίσι

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών (μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Παπανδρέου), του ΓΓ του ΟΗΕ, της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου στο Παρίσι, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης.

Χαρακτηριστική είναι η φράση Γάλλου αξιωματούχου μόλις έγιναν γνωστές οι τελευταίες εξελίξεις: «Είναι πλέον προφανές ότ πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Οι επαφές ξεκινούν το μεσημέρι με μια πρώτη συνάντηση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει καλέσει το καθεστώς Καντάφι να σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Οι Καντάφι θα αντιμετωπίσουν αστραπιαίες και βέβαιες συνέπειες περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης εάν αγνοήσουν την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός» δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη «εντός ωρών» από το πέρας της Συνόδου στο Παρίσι.

Μαχητικά αεροσκάφη από ευρωπαϊκές χώρες κατευθύνονται στη Σικελία για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Καντάφι: Θα το μετανιώσετε

Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα το μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις, διεμήνυσε ο Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Καντάφι, οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση».

«Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση» αναφέρει ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον έκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο Καντάφι σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

από το Σύνδεσμος 71

Παρακάτω παρακολουθείστε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο από την κατάρριψη μαχητικού των δυνάμεων του Καντάφι στην Βεγγάζη.





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.