Σελίδες

17 Ιουλίου 2025

ΨΟΓΟΣ ΓΗΡΑΤΟΣ

Είπαμε τα καλά των γερατειών τώρα ας πούμε και τα κακά:
Ευριπίδου (Βάκχαι 1251): 
«Ως δύσκολον το γήρας ανθρώποις έφυ»
Πόσο από τη φύση δύσκολα για τους ανθρώπους είναι τα γηρατειά!
 
Ευριπίδου Αίολος:
Αλί και τρισαλί! Πόσο σωστός
είν’ ο παλιός ο λόγος!
Δεν είμαστ’ άλλο τίποτα οι γέροντες
παρά βάρος και εικόνα!
Σερνόμαστε ωσάν σκιές ονείρων!
Νους μέσα μας δεν είναι κι’ όμως
Νομίζουμε πως έχουμε τη φρόνηση γερή!
 
Ευριπίδου Οινόμαος:
Όποιος να φτάσει θέλει στα δυσώνυμα
Τα γηρατειά δεν σκέφτεται σωστά
Ζωή μακρά βάσαν μύρια έχει
Ω! γηρατειά! Τι ελπίδα χαράς σας απομένει;
Και όλοι θέλουμε να φτάσουμε σε σας!
Μα σαν φτάσει καθένας και σας δοκιμάσει
Πικρά μετανοεί, γιατί δεν είναι τίποτ’ άλλο
χειρότερο στο γένος των ανθρώπων
 
Μενάνδρου:
Οχληρός είν’ ο μακρός ο βίος
Και τα γηρατειά βαριά
Τίποτα καλό δεν έχουν
Παρά βάσανα πολλά
κι’ όλο λύπες σε όποιον ζει
Κι’ όμως όλοι αυτό ζητούμε
και όλοι αυτό ευχόμαστε
να γεράσουμε
 
Ηρώδου εκ Μολπεινού:
«Επήν τον εξηκοστόν ήλιον κάμψης
Γρύλλε, Γρύλλε θνήσκε και τέφρη γίνε
Ως τυφλός ουπέκεινα του βίου καμπτήρ»
Γρύλλε Γρύλλε , όταν περάσεις
Ήλιον τον εξηκοστόν
Πέθανε και γίνε στάχτη
Γιατί από κει και πέρα
ο καμπτήρας της ζωής είναι τυφλός
 
Πλάτωνος Πολιτεία ε’ (460 d): 
Είπαμε ότι πρέπει τα παιδιά να γεννιούνται από γονείς που βρίσκονται στην ακμή της ηλικίας των. Συμφωνείς ότι ο καταλληλότερος χρόνος ακμής είναι για μεν τη γυναίκα τα είκοσι, για δε τον άνδρα τα τριάντα; Τι εννοείς ακριβώς;
 
Για μεν τη γυναίκα να αρχίσει να γεννά χάριν της πόλεως από τα είκοσι της χρόνια μέχρι τα σαράντα για δε τον άνδρα, αφ’ ότου βρίσκεται στη μεγαλύτερη ακμή της ζωής του, δηλαδή από τα τριάντα, να γεννά χάριν της πόλεως μέχρι τα πενήντα πέντε του. Αυτή είπε είναι και για τους δυο η ακμή του σώματος και της φρονήσεως.
 
Σχολιασμός:
 
1/ Σήμερα μερικές γυναίκες και άντρες δεν παντρεύονται και άλλοι που παντρεύονται μένουν άκληροι για διάφορους λόγους, ή παντρεύονται σε μεγάλη ηλικία και δεν τεκνοποιούν. Η μεν γυναίκα αργεί να μπει στο στάδιο της τεκνοποιίας γιατί θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τις σπουδές της και την επαγγελματική της σταδιοδρομία. Έτσι η γυναίκα αρχίζει μετά τα 25 ή και τα 30 να συνάψει γάμο και να γεννήσει παιδιά. Κατά παρόμοιο τρόπο ενεργεί και ο άνδρας και νυμφεύεται μετά τα τριάντα του. 
 
Οι Ελληνες σταμάτησαν να γεννούν πολλά παιδιά όπως στο παρελθόν. Λ. χ η γιαγιά μου γέννησε 12 παιδιά και τελικά έζησαν τα έξη. Σήμερα μικρό ποσοστό γεννούν άνω των δύο και ακόμη μικρότερο άνω των τριών παιδιών. Επειδή το Δημογραφικό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της Ελλάδος, το κράτος οφείλει επειγόντως να αναλάβει όλα τα έξοδα διατροφής και σπουδών στα πολύτεκνα ζευγάρια. Παράλληλα, να οργανώσει την στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας (παιδικοί σταθμοί, άδειες μητέρων, δωρεάν περίθαλψη, παροχή στέγης, επιδόματα, μηδενική φορολογία, ειδικά προνόμια πολυτέκνων κ.α)
 
2/ Η φράση «να γεννούν χάριν της πόλεως» που το τονίζει δις ο Πλάτων δείχνει ότι τα παιδιά ανήκουν στην πόλη και είναι το κυριότερο κεφάλαιο της με μεγαλύτερη αξία από κάθε τι άλλο. Επομένως για τον Αθηναίο/α η γέννηση παιδιών ήταν πρώτιστο πατριωτικό καθήκον προς την Πολιτεία που έπρεπε να εκτελέσει ο άνδρας και η γυναίκα για την συνέχεια της πόλεως-κράτους. Σήμερα ο ατομικισμός (φιλοτομαρισμός), εγωισμός και η έλλειψη πατριωτισμού και αγάπης προς τη φυλή μας κυριαρχεί στους νέους. Ετσι το γάμο θεωρούν σαν πάρεργο και αποφεύγουν την πραγματοποίηση του φυσικού προορισμού του ανθρώπου, δηλαδή την διαδοχή τους.
 
3/ Η διαστροφή της ομοφυλοφιλίας και της “woke” ιδεοληψίας έχει θέσει ένα μέρος των νέων (ανδρών και γυναικών ) σε «αφύσικους γάμους» (συμβιώσεις) με την στήριξη δυστυχώς της πολιτείας δίνοντας τους επιπρόσθετα προνόμια έναντι των φυσιολογικών ζευγαριών. Αυτοί ζητούν την υιοθεσία από παρένθετες μητέρες. Τα παιδιά όμως αυτά θα τα καταστήσουν ανώμαλα όπως οι ίδιοι
 
4/ Ηλικία δηλώνει την διάρκεια περιστροφής της γης περί τον Ήλιο. Μια πλήρης περιστροφή ισοδυναμεί με ένα έτος. Η Ελληνική γλώσσα κυριολεκτεί και δηλώνει το ζητούμενο. Ολες οι άλλες γλώσσες είναι συμβατικές χωρίς σχέση της σημασίας με το αντικείμενο. Όμως οι Έλληνες δεν τη σεβόμαστε και την βανδαλίζουμε ή την αναμιγνύουμε με ξένα γλωσσικά στοιχεία, με αποτέλεσμα γραπτά του 2025 αδυνατούν να κατανοήσουν τα παιδιά του 1960. Το μέγιστο κακό το προξένησε η Πολιτεία με την αυθαίρετη μετατροπή της Γλώσσας το 1981 στο γλωσσικό «έκτρωμα». Εμπνευστής για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσα είναι ο Εμμανουήλ Κριαράς και επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή με υπουργό παιδείας τον Γ. Ραλλη το 1981.
(17/7/25)
 
*Αμφικτύων ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφέας, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.