Σελίδες

24 Οκτωβρίου 2024

Διαπραγματεύονται με την Τουρκία όπως στη λαϊκή για ένα σακί πατάτες;

Το μειοδοτικό ΕΛΙΑΜΕΠ που «συμβουλεύει» διαχρονικά τις Ελληνικές κυβερνήσεις να είναι υποχωρητικές σε σχέση με τις Τουρκικές διεκδικήσεις, ώστε δήθεν να υπάρχει ηρεμία, θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να διαπραγματευτεί τα πάντα. 
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ η Μαρία Γαβουνέλη, Γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγήτρια νομικής ΕΚΠΑ, ουσιαστικά αποκάλυψε το που μπορούν να φτάσουν οι υποχωρήσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση με τις παράλογες Τουρκικές διεκδικήσεις.
 
Το παζάρι στο οποίο έχει εμπλακεί η Ελλάδα με την Τουρκία, δεν βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος πριν λίγες ημέρες, αλλά κυριολεκτικά σε όρους λαϊκής αγοράς. 
 
Ας δούμε τα κύρια σημεία των λεγομένων της επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ: 
«Οι δύο υπουργοί εξωτερικών κρατάνε αυτή τη διαπραγμάτευση πάρα πολύ κοντά τους. Δεν έχουν επιτρέψει σε κανέναν άλλον να κάνει αυτήν την συζήτηση. Στην πραγματικότητα μιλάνε οι δυο τους. Αυτό που προσπαθούνε να κάνουνε είναι να δούνε αν μπορούν να περάσουν στην επόμενη μέρα». 
 
«Όταν ξεκινάει κανείς μια διαπραγμάτευση ξεκινάει από το μέγιστο που μπορεί να ζητήσει και από κει και πέρα θα δει ακριβώς τι μπορεί να κάνει, πόσο τον παίρνει και που είναι οι κόκκινες γραμμές».
 
Ποιο όμως είναι το μέγιστο που μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο από όσα της αναλογούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου; Αυτό σημαίνει ότι στη διαπραγμάτευση, θα χάσει ένα σημαντικό μέρος όσων της αντιστοιχούν από το Διεθνές Δίκαιο! Η Τουρκία, διεκδικεί πράγματα που δεν της ανήκουν. Ε, στο τέλος, κάτι θα κερδίσει. Εάν η Ελλάδα διεκδικούσε, ακόμη και παράλογα πράγματα (όπως η Τουρκία και όπως έχουμε γράψει πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια), τότε στο τέλος θα συμφωνούσαμε ακριβώς στις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Τώρα; Πόσα θα χάσουμε; 
 
«Ο ορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι μονομερής πράξη […] που προβλέπει το δίκαιο της θάλασσας. Θεωρητικά, η Ελλάδα μόνη της θα καθορίσει το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, όπως το έκανε στο Ιόνιο. Εν τοις πράγμασι, θα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης». 
 
Αν είναι δυνατόν! Θα απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας για μονομερή καθορισμό εύρους αιγιαλίτιδας ζώνης 12 μιλίων και θα το διαπραγματευτούμε!!! Υπήρχε ποτέ περίπτωση η Τουρκία να δεχτεί να υποχωρήσει από ένα τέτοιο δικαίωμα που θα της παρείχε το Διεθνές Δίκαιο;;; 
 
Η κ. Γαβουνέλη αφού επανέλαβε ότι σε μια διαπραγμάτευση πάντα υπάρχουν υποχωρήσεις, ρωτήθηκε μέχρι που θα φθάνουν τα χωρικά μας ύδατα.
 
«Στα 12, στα 6 ναυτικά μίλια, που θα είναι;», τη ρώτησε ο δημοσιογράφος και εκείνη απάντησε: «Στα 8, στα 9 μίλια, να μια διαπραγμάτευση». 
 
Άρα, ξεχνάμε τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο. Διαπραγματευόμαστε την θαλάσσια Εθνική μας κυριαρχία! 
 
«Θα το ορίσουμε, αλλά δεν θα υπολογίσει κανείς όταν βάζει σ’ ένα χαρτί μια σειρά πράγματα και λες να του προτείνω και να πάω εκεί και να προτείνει να πάει εκεί και να δούμε που μπορούμε να βρούμε την όλη ιστορία και πως θα το διαχειριστούμε όλο αυτό; Μου φαίνεται απολύτως αυτονόητο». 
 
Παζάρι Τουρκικού τύπου για το ΕΛΙΑΜΕΠ και την κυβέρνηση! 
 
«Είναι η απόλυτη λογική της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, είτε αγοράζουμε πατάτες στη λαϊκή είτε φτιάχνουμε την Αιγιαλίτιδα». 
 
Η Αιγιαλίτιδα ζώνη, εξισώνεται με το παζάρι για τις πατάτες στην λαϊκή αγορά! Μα τι σπουδάζουν αυτοί οι άνθρωποι; Πως καταλαμβάνουν τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται;; Με παζάρι μειοδοσίας των Εθνικών συμφερόντων;;; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΖΑΡΕΨΟΥΝ. 
 
«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε ποτέ επί την κυριαρχία των νησιών, δεν θα συζητηθεί, είναι σίγουρο, δεν θα συζητηθούν τα θέματα της αποστρατιωτικοποίησης». 
 
Ε, μετά από τα προηγούμενα, αυτό έλειπε; Να συζητηθεί και η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, που προβλέπεται ρητά από την Συνθήκη της Λωζάννης: «όσα νησιά και σχηματισμοί απέχουν άνω των 3 ν.μ. από τις ακτές της Μικράς Ασίας, ανήκουν στην Ελλάδα». Αυτό το θυμούνται στο ΕΛΙΑΜΕΠ και στην κυβέρνηση.
 

1 σχόλιο:

  1. Έχουμε γεμίσει περίεργα ονόματα δήθεν ελληνικά, αυτή η μαντάμ γράφτηκε αρχικά Γιαβουνέλη που είναι προφανεστατη μετάθεση συλλαβών από Γιουβανέλη.
    Όπου Γιουβάν λένε τους Έλληνες στα εβραϊκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.