Σελίδες

24 Οκτωβρίου 2024

ΤΟ« ΣΥΝΟΙΔΑ ΕΜΑΥΤΟΝ» ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Η σημερινή Α-συνειδησία, σκληρότητα, τάση για εξολόθρευση-μαζική καταστροφή και η συλλογική ευθύνη φθάνει τα όρια Γενοκτονίας προκειμένου να λυθεί ένα προαιώνιο πρόβλημα. Θεωρούσαμε δεδομένες τις ηθικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Δίκαιον του Πολέμου και τελικά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όλα σήμερα πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Τέτοια φαινόμενα έλλειψης συνειδήσεως που συναντάμε σήμερα δε συνέβησαν ούτε 3.500 χρόνια πριν στον Τρωικό Πόλεμο. Και τότε γράφτηκε από τον Όμηρο το «ΣΥΝΟΙΔΑ ΕΜΑΥΤΟΝ» που αποτελεί τη βάση της Ηθικής στην Αρχαία Ελλάδα.
 
Η Ελένη αποκαλεί τον εαυτόν της ‘κύνα’(σκύλα) ‘κινόπιδα’, ‘κακομήχανον’, ‘στυγερήν’ κ.α. Αισθάνεται ενοχή στη συνείδηση της για τα κακά που προξένησε στη φυλή της και καταδικάζει απόλυτα τον εαυτόν της. Αυτή προφανώς εκφράζει τα ήθη και έθιμα της εποχής της. Σε άλλο σημείο θα πει: «ο Έκτορας φορτώθηκε με βάσανα δικά μου της σκύλας και του Αλέξανδρου (Πάρη)» του δεύτερου ανδρός της. Εδώ δεν υπάρχει η Ατη μόνο το κλάμα της ένοχης συνείδησης, που λιώνει τον φταίχτη. Όμως ο γέρο Πρίαμος θα της πει πως δεν τη θεωρεί υπεύθυνη για τον πολύδακρυ πόλεμο που ξεσήκωσαν εναντίον του οι Αχαιοί, Ο Έκτορας εξ άλλου κατηγορεί τον αδελφό του Πάρη ότι φταίει για τον πόλεμο αλλά εκείνος δεν αισθάνεται μεταμέλεια ή τύψεις. Αντίθετα, αντί να πολεμάει με διάφορες προφάσεις κρύβεται στα μετόπισθεν.
 
Αλλά και ο αρχιστράτηγος των Αχαιών βασιλιάς Αγαμέμνων ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον Διχασμό των Ελλήνων θεωρεί ότι η Βρισηίδα που άρπαξε από τον Αχιλλέα του ανήκε διότι ήταν αρχιστράτηγος και το αξίωμα του έδινε το δικαίωμα αυτό. Ο Αγαμέμνων είναι έτοιμος να πληρώσει άφθονα λύτρα. Αναγνωρίζει εμμέσως ότι η αρπαγή της Βρισηίδας είχε βαριές συνέπειες για τον στρατό των Αχαιών, αλλά είναι πρόθυμος να εξαγοράσει το έγκλημα και ο Οδυσσέας και ο Νέστορας συμφωνούν. Αυτά τότε. 
Ας έλθουμε στην παρούσα εποχή.
 
Η παγκόσμια συνείδηση ελάχιστα εξεγέρθηκε από τον διετή και πλέον πόλεμο στην Ουκρανία όπου έχει περισσότερες από 1.000.000 απώλειες (νεκροί. τραυματίες και αγνοούμενοι) και στον πόλεμο της Μ. Ανατολής άνω των 50.000 νεκρών, τετραπλάσιων τραυματιών, εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και τις φρικαλεότητες που υφίστανται στη Γάζα και στο Λίβανο. Χλιαρές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στον Δυτικό κυρίως κόσμο, ενώ τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το γεγονός ψυχρά. Αν επρόκειτο για την καρέτα, δελφίνια ή τους "Λοατκι" θα ήταν λάβρα. Οι Άραβες ηγέτες εντελώς αδιάφοροι ένεκα φοβίας; ουδεμία διαμαρτυρία. Οι εξτρεμιστές ηγέτες των τρομοκρατικών οργανώσεων θεώρησαν τα θύματα σαν "μάρτυρες του Αλλάχ" που θα πάνε στον παράδεισο να… τρώνε πιλάφια. Κατά παρόμοιο τρόπο αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες απώλειας μόνο των ομοθρήσκων τους και οι θεοκράτες Ιρανοί ηγέτες. Το Ισραήλ άτεγκτο, σκληρό, ανελέητο και εγκληματικό εφαρμόζει τον Μωσαϊκό νόμο: «Οφθαλμόν αντί (100) οφθαλμούς». Στο Ισραήλ η συνείδηση λειτουργεί μόνο για τους Εβραίους το θρήσκευμα. Ο κ.Νετανιάχου βάζει στο εμπόριο ως και το πτώμα του Σινουάρ για να επιτύχει τον σκοπό του, δηλαδή την απελευθέρωση των ομήρων.
 
Οι διχασμένες Κυβερνήσεις και τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ της Ευρώπης ελάχιστα διαμαρτυρήθηκαν για τους πολέμους, έντονα όμως για την ακρίβεια, κρύβοντας την αιτία που είναι οι πόλεμοι.
 
Οι ΗΠΑ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου είναι εναντίον των βομβαρδισμών αμάχων αλλά την ίδια στιγμή τροφοδοτούν την εξοντωτική μηχανή του Ισραήλ με τα πιο ισχυρά όπλα. Η διεθνής εξουσία αόρατη αλλά πανταχού παρούσα τηρεί σιγήν ιχθύος. Τέλος, ο ΟΗΕ όταν προσπάθησε ο αδύναμος Γ.Γ κ. Γκουτέρες να αρθρώσει διαμαρτυρία για τα εγκλήματα πολέμου, ο αφανής εκπρόσωπος της διεθνούς εξουσίας κ. Νετανιάχου του έκοψε τη γλώσσα.
 
Ο Ανατολικός κόσμος απομονωμένος από το Δυτικό, με τη μεν Ρωσία να μάχεται στην πρώην Ουκρανία, ενώ το Ιράν και πίσω του η Κίνα(και αφανώς η Τουρκία) μάχονται στη Μέση Ανατολή δι’ αντιπροσώπων (Χεζμπολάχ –Χαμάς). Ούτως εχόντων των πραγμάτων η Ανακωχή, και η Ειρήνη αργεί. Τα θύματα αυξάνονται αλματωδώς και τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών ιλιγγιωδώς. Ο Δίας και οι λαοί μαζί να βάλουν το χέρι τους να μην εξελιχθούν τούτοι οι πόλεμοι σε παγκόσμια σύρραξη γιατί θα χαθούμε.
 
(23/10/24)
 
Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.