Σελίδες

5 Σεπτεμβρίου 2024

Δελτίο Τύπου: Διαμαρτυρία ΙΝΚΑ για Αυξήσεις Τιμών στα Φάρμακα

Το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία για την πρόσφατη αύξηση των τιμών πολλών φαρμάκων.
 
Η αύξηση αυτή επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά, ειδικά αυτά με χαμηλά εισοδήματα, και θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση των πολιτών σε απαραίτητα φάρμακα.
 
Το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών καλεί τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της αγοράς να εξετάσουν άμεσα την κατάσταση και να λάβουν μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση αγοράς των φαρμάκων για όλους.
 
Επίσης, το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών, ζητά διαφάνεια στις διαδικασίες καθορισμού τιμών και ενίσχυση των ελέγχων για την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας.
 
Είναι ανάγκη για συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακευτικών εταιρειών και οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και θα εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
 
Το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών προτείνει μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης των τιμών των φαρμάκων:
  1. Ενίσχυση της Ρύθμισης της Αγοράς: Ζητούμε την εφαρμογή αυστηρότερων ρυθμίσεων στον τομέα της φαρμακευτικής αγοράς, ώστε να περιοριστούν οι αδικαιολόγητες αυξήσεις. Ειδικότερα, προτείνουμε την θέσπιση ελέγχου τις τιμής των φαρμάκων που θα εξασφαλίζει ότι οι αυξήσεις είναι αναγκαίες και δικαιολογημένες.
  2. Αναθεώρηση του Συστήματος Αποζημίωσης: Προτείνουμε την αναθεώρηση του συστήματος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ (ή άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης) προκειμένου να καλύπτονται καλύτερα τα φάρμακα για τα οποία παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις στις τιμές. Στόχος είναι να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε απαραίτητα φάρμακα.
  3. Δημιουργία Υποστηρικτικών Μηχανισμών: Προτείνουμε την ανάπτυξη υποστηρικτικών μηχανισμών, όπως προγράμματα επιδότησης ή δωρεάν διανομή βασικών φαρμάκων σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, ζητάμε την ενίσχυση των οργανισμών που παρέχουν οικονομική βοήθεια σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα.
  4. Ενημέρωση και Εκπαίδευση Καταναλωτών: Θεωρούμε σημαντικό να ενισχυθεί η ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στην αγορά. Προτείνουμε δημιουργία πλατφορμών που θα επιτρέπουν την σύγκριση τιμών και την ενημέρωση για τις διαθεσιμότητες φαρμάκων.
  5. Ενίσχυση Ελέγχων και Κυρώσεων: Ζητούμε την ενίσχυση των ελέγχων και εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων για φαινόμενα εκμετάλλευσης και υπερβολικής κερδοσκοπίας. Προτείνουμε την δημιουργία ειδικών επιτροπών που θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν τις τιμές των φαρμάκων στην αγορά.
Κάνουμε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν για την επίλυση του προβλήματος, αναγνωρίζοντας ότι η πρόσβαση σε φάρμακα είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και βασικό στοιχείο για τη δημόσια υγεία και ευημερία.
 
Η διαμαρτυρία μας για την αύξηση των τιμών των φαρμάκων αναδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την πρόσβαση των πολιτών σε απαραίτητα φάρμακα και την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης. 
 
Η αύξηση των τιμών συνιστά μια πρόκληση για την κοινωνία, καθώς επιβαρύνει οικονομικά τα νοικοκυριά και δημιουργεί ανισότητες στην πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη.
 
Οι προτάσεις του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών, περιλαμβάνουν ενίσχυση των ρυθμίσεων της αγοράς, διαπραγμάτευση με φαρμακευτικές εταιρείες, επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων.
 
Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικών και μέτρων που θα συνδυάζει την αυστηρή ρύθμιση με τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων μπορεί να συμβάλλει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων.
 
Η επίλυση αυτού του ζητήματος απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, από την κυβέρνηση και τις φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι τις οργανώσεις καταναλωτών και την κοινότητα των πολιτών. 
 
Μόνο με την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και την εφαρμογή συντονισμένων δράσεων μπορεί να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε απαραίτητα φάρμακα χωρίς να επιβαρύνονται υπέρμετρα οικονομικά.
 
Η συνεχιζόμενη ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας είναι κρίσιμες για την επίτευξη ενός δίκαιου και βιώσιμου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, που θα προάγει την ευημερία και την υγεία των πολιτών. 
 
Ο Πρόεδρος
Μήττας Νικόλαος
 
Ο Γενικός Γραμματέας
Μπόγιογλου Νικόλαος 
 
Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημ. Σχέσεων
Γεωργιάδης Παναγιώτης
 
Εθνικής Αντιστάσεως 56 
τ.κ. 565 34 Ελευθέριο-Κορδελιό
Γραφείο Πόλης Ορφανίδου 1, 
7ος Όροφος 
Τηλ.: 2310 431111 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.