Χαμηλές αποδοχές και περισσότερες ώρες εργασίας
Σύμφωνα με ανάλυση του ΚΕΠΕ (Οικονομικές Εξελίξεις, τεύχος 54), η ελληνική οικονομία κατέχει την τελευταία θέση μέσου μισθού - στις χώρες της ΕΕ-27 - ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, δηλαδή ωρομισθίου υπολογισμένη σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Ο όρος κοινή αγοραστική δύναμη αποτυπώνει πόσες χρηματικές μονάδες κοστίζει μια συγκεκριμένη ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών σε διαφορετικές χώρες.
Για την περίοδο 1995-2008, η αγοραστική δύναμη του μέσου καταβεβλημένου ωρομισθίου στην Ελλάδα υπολογιζόταν στο 60% του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ-27, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 8η ή 9η θέση από το τέλος και με μια συγκλίνουσα τάση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Από το 2009 και ύστερα η αγοραστική δύναμη των μισθών ανά ώρα εργασίας διαγράφει καθοδική πορεία. Ιδιαίτερα από το 2020 η αγοραστική δύναμη του ωρομισθίου στην Ελλάδα συγκλίνει με αυτό της Βουλγαρίας (τελευταία στην ΕΕ-27) και έκτοτε η απόστασή τους διευρύνεται.
Παράλληλα από το 2020 έως και το 2023, την περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα καταγράφει μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στο +9,25% τριπλάσια δηλαδή του μέσου όρου της ΕΕ-27 (3,4%).
Στη διάρκεια της δεκαπενταετούς κρίσης από το 2009 η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη μείωση στο ύψος των πραγματικών ωρομισθίων (-23,7%) με δεύτερη την Ουγγαρία (-15%).
Σύμφωνα με τον δείκτη σταθερού ορίου φτώχειας, το 2015 το 40% των εργαζομένων όλων των κατηγοριών ζούσε με διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του ορίου φτώχειας του 2009. Το 2022 το 23,1% των εργαζομένων (1 στους 4) διαβιούσε με χαμηλότερο εισόδημα από αυτό του ορίου φτώχειας του 2009.
Υπό αυτές τις συνθήκες και τη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης είναι αδύνατον να επιστρέψουν οι 1.080.000 συμπολίτες μας οι οποίοι μετανάστευσαν (brain drain) στο εξωτερικό από το 2010 έως το 2022, με τους 867.000 εξ’ αυτών να βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία των 15-44 ετών. Παρόμοια, οι μισθοί δεν μπορούν να αυξηθούν λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας εργασίας και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, που οφείλονται στο τεράστιο επενδυτικό κενό της τελευταίας 15ετίας και παρά την εισροή δεκάδων δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία απορροφώνται, ως επί το πλείστον, σε μη επενδυτικούς σκοπούς. Οι δε κενές θέσεις εργασίας, τις οποίες επικαλείται η κυβέρνηση, αφορούν θέσεις με πολύ χαμηλές αποδοχές, με ωράριο που υπερβαίνει κατά πολύ το οκτάωρο, είναι εποχικές και με άσχημες συνθήκες εργασίας γι’ αυτό και μη ελκυστικές.
Γραφείο Τύπου ΝΙΚΗΣ
2310 232999 Press@NIKH.gr
Δελτίο Τύπου 30.08.2024
Άμεση επίλυση του προβλήματος ανεύρεσης στέγης σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα ακριτικά νησιά
Σε απόγνωση βρίσκονται κάθε χρόνο χιλιάδες νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς αδυνατούν να βρουν αξιοπρεπή και σε προσιτή τιμή στέγη, ειδικά σε τουριστικά και ακριτικά νησιά της χώρας μας.
Το πρόσφατο (προχθεσινό) περιστατικό με τον δάσκαλο που υπηρετεί στο χωριό Γεννάδι της νότιας Ρόδου και ο οποίος καταγγέλλει ότι κοιμάται στο αυτοκίνητο, διότι αδυνατεί να βρει σε προσιτή τιμή στέγη, δυστυχώς, δεν είναι το μόνο!
Οι μισθοί πείνας που παίρνουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές , δεδομένης και της συνεχιζόμενης αχαλίνωτης ακρίβειας και αισχροκέρδειας στα τρόφιμα και στο ρεύμα, μαζί με τα υψηλά ενοίκια σπιτιών, που εκτός των άλλων είναι και δυσεύρετα στα τουριστικά νησιά, συνθέτουν το πρόβλημα για το οποίο η Κυβέρνηση κωφεύει συστηματικά!
Πώς είναι δυνατόν ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός με μισθό της τάξεως των 800 ευρώ να μπορέσει να επιβιώσει, όταν τα ενοίκια για ένα αξιοπρεπές κατάλυμα είναι από 400 ευρώ και πάνω;
Το πρόβλημα, ως γνωστόν, είναι εντονότερο στα τουριστικά νησιά, όπως στη Ρόδο και την Κω, διότι τα σπίτια προς ενοικίαση είναι δυσεύρετα λόγω της παρατεταμένης τουριστικής περιόδου και της εξάπλωσης των Airbnb και γενικά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι περισσότερες μισθώσεις σπιτιών από εκπαιδευτικούς ξεκινάνε στην καλύτερη περίπτωση τέλος Σεπτέμβρη ή και Οκτώβρη πολλές φορές και λήγουν αναγκαστικά τέλος Ιούνη, διότι τα σπίτια διατίθενται για τη διαμονή τουριστών, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να αναζητούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για τη διαμονή τους (μία λύση επίσης ακριβή) και αρκετές φορές δεν βρίσκουν!
Το πρόβλημα έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από τις τοπικές ΕΛΜΕ, αλλά η πολιτεία σταθερά αδιαφορεί με ολέθριες συνέπειες τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για την επαρκή στελέχωση των σχολείων, αφού πολλοί διορισμοί δεν γίνονται αποδεκτοί λόγω αυτής της κατάστασης!
Η πολιτεία καλείται άμεσα:
- Να μεριμνήσει για την αξιοπρεπή ΔΩΡΕΑΝ στέγαση των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μισθώνοντας κτίρια του δημοσίου, ξενοδοχεία κλειστά (ή τμήματα αυτών) ή σπίτια, μέχρι να τακτοποιηθεί η στέγασή τους στις περιοχές όπου κλήθηκαν να υπηρετήσουν.
- Να παρέχει επίδομα ενοικίου στους αναπληρωτές και νεοδιόριστους που υπηρετούν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ειδικά σε περιοχές (π.χ. τουριστικά νησιά) όπου τα ενοίκια είναι υψηλά.
- Να εφαρμόσει επιτέλους το Ν. 4483/2017, άρθρο 32, με τον οποίο υπάρχει η δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ σίτισης και στέγασης αναπληρωτών εκπαιδευτικών (αλλά και άλλων δημοσίων υπαλλήλων), που δεν είναι κάτοικοι των περιοχών, από δήμους που χαρακτηρίζονται ως ορεινοί κατά το 50% και με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και από νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων. Η πολιτεία να εξασφαλίσει στους Δήμους τα απαραίτητα κονδύλια για ΔΩΡΕΑΝ στέγαση των εκπαιδευτικών σε κατάλληλα κτίρια, ξενοδοχεία ή σπίτια, όπως προβλέπει ο ανωτέρω νόμος.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενδιαφερθεί ΑΜΕΣΑ και με τη διαδικασία του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ για την επίλυση του προβλήματος καθότι η σχολική περίοδος ξεκινά σε λίγες μέρες.
Γραφείο Τύπου ΝΙΚΗΣ
2310 232999 Press@NIKH.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.