Σελίδες

26 Ιουνίου 2024

Το πρώτο πυρηνικό πλήγμα και το ρωσικό “Χέρι του Νεκρού”

Το λουτρό αίματος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν φαίνεται να έχει διδάξει στην ανθρωπότητα ότι κάθε είδους άμεση σύγκρουση μεταξύ υπερδυνάμεων έχει ολέθριες συνέπειες. Δυστυχώς, οι πολιτικές ελίτ τζογάρουν με πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε αφανισμό ολόκληρο τον κόσμο.
 
Οι δυτικές ελίτ θεωρούν ότι η ήττα στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για τη Δύση, που θα επιταχύνει τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου τα κέντρα εξουσίας τους θα είναι σαφώς αποδυναμωμένα. Προς αποφυγή της πλήρους κατάρρευσης της ουκρανικής άμυνας, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει στο έδαφος της Ρωσίας. Ήδη οι Ρώσοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για το αιματηρό ουκρανικό πλήγμα στην Κριμαία – την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014 και δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος.
 
Πάντως, αναμένεται ότι το Κίεβο θα στοχεύσει σε κρίσιμες υποδομές ασφαλείας της Ρωσίας, με την ελπίδα να προκαλέσει μια αμείλικτη ρωσική απάντηση, η οποία με τη σειρά της θα άνοιγε το δρόμο στο ΝΑΤΟ να εμπλακεί de facto σε έναν θερμό πόλεμο. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για να παραμείνει το καθεστώς Ζελένσκι στη ζωή. Τίθεται όμως ένα ζήτημα: Ρωτήθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός αν θέλει να πεθάνει για τον Ζελένσκι; 
 
Η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα από την αρχή του πολέμου να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης και να εμπλέξει το ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η Δύση με μια σειρά από μικρά βήματα αυξάνει την εμπλοκή της, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σήμερα στο κατώφλι του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πραγματικότητα δεν βρισκόμαστε απλώς στο κατώφλι, αλλά σχεδόν στο όριο, πέρα από το οποίο, εάν δεν πρυτανεύσει η λογική, θα καταρρεύσει κάθε taboo σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.
 
Κλιμάκωση από Ουκρανία 
 
Εάν με τη χρήση των δυτικών όπλων οι ουκρανικές δυνάμεις επιτύχουν οδυνηρά χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος, θα πρέπει να αναμένονται ισχυρά αντίποινα από την πλευρά της Μόσχας. Ένας πιθανός στόχος θα ήταν η βάση Ρζεσζόφ που είναι ο υλικοτεχνικός κόμβος στην Πολωνία, όπου φυλάσσονται οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ για παράδοση στην Ουκρανία. Η αλληλουχία των γεγονότων σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη: Η Ρωσία χτυπά την Πολωνία. Το ΝΑΤΟ επικαλείται το Άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας, με την υφήλιο να οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά. 
 
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυραύλους στη Ρουμανία και την Πολωνία (με την αιτιολογία ότι ο στόχος τους ήταν να «αμυνθούν εναντίον του Ιράν»!). Οι βάσεις στις δύο χώρες “φιλοξενούν” πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές. Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουν αυτοί οι πύραυλοι στη Μόσχα είναι 9 λεπτά από την Πολωνία και 10 λεπτά από τη Ρουμανία.
 
Στην περίπτωση εγκατάστασης πυραύλων στην Ουκρανία, αυτή η προθεσμία θα έπεφτε σε 7 λεπτά και λιγότερο. Αν μάλιστα επρόκειτο για υπερ-υπερηχητικό πύραυλο, τον οποίο δεν διαθέτουν ακόμη οι ΗΠΑ, η προθεσμία θα ήταν μόνο 2-3 λεπτά! Με άλλα λόγια, δεν θα είχε η Μόσχα χρόνο να αντιδράσει. Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι υπαρξιακός για τη Ρωσία, τον οποίο θα συνεχίσει με οποιοδήποτε κόστος. 
 
Η ειρήνη σε ρωσική ρουλέτα 
 
Το να απειλείς μια χώρα όπως η Ρωσία είναι σαν να παίζεις ρωσική ρουλέτα. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Μόσχα μπλοφάρει με την απειλή χρήσης πυρηνικών, με τη Ρωσία όμως να έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ποιο είναι το πυρηνικό της δόγμα. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές χώρες, συνεχίζοντας την αυτοκαταστροφική εξάρτηση από τις ΗΠΑ, παραβλέπουν ότι θα είναι τα πρώτα θύματα μίας πυρηνικής σύγκρουσης, που θα έχει ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες καθώς, οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν κατά κανόνα μικρή επικράτεια και πολύ πυκνό πληθυσμό.
 
Η Πολωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι τα πεδία θερμοπυρηνικών όπλων της Μόσχας στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ από μόνα τους, θα ήταν αρκετά για να την μετατρέψουν σε ραδιενεργή έρημο σχεδόν για πάντα. Όσο για το υπόλοιπο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, οι νέοι IRBM (βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς) μπορούν να κάνουν το ίδιο μέσα σε λίγα λεπτά. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, θα χρειαζόταν λίγο περισσότερο (έως και μισή ώρα στο καλύτερο σενάριο). Το στρατηγικό οπλοστάσιο του Κρεμλίνου διασφαλίζει ότι κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί στη Ρωσία ατιμώρητα.
 
«Είναι μια εντελώς απερίσκεπτη ιδέα να εξαπολύσουμε πυραυλικές επιθέσεις στη Ρωσία, ακόμη κι αν οι Αμερικανοί, έχουν την δυνατότητα», έχει δηλώσει ο αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης. Σύμφωνα με τον Μερκούρη, «η Ρωσία θα μπορέσει να χτυπήσει αμερικανικές βάσεις σε όλο τον κόσμο». Θεωρεί επίσης ότι, «οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσουν την απάντηση της Ρωσίας». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «οι αμερικανικές ελίτ δεν ανησυχούν καθόλου για την πιθανή αντίδραση της Ρωσίας στο απελπισμένο βήμα των ΗΠΑ». 
 
Στην περίπτωση πάντως, που η σύγκρουση επεκταθεί με ανταλλαγή στρατηγικών πυρηνικών επιθέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, η ζημιά που θα προκαλείτο στις οικονομίες και στους στρατούς και των δύο χωρών, θα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει δώρο ο πλανήτης στην Κίνα! Εάν δεν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Κίνας τότε η εναπομείνασα παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα είναι αρκετά ασυνήθιστη. Στο πνεύμα του Mad Max…
 
Η υφήλιος σε περιπέτειες 
 
Ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθούσε προηγουμένως να διατηρήσει ένα επίπεδο “εύλογης άρνησης”, τώρα μιλά ανοιχτά για χτυπήματα στη χώρα με το μεγαλύτερο θερμοπυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. «Ο Μπάιντεν εν γνώσει του ή άθελά του, φέρνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας πυρηνικής σύγκρουσης πολύ πιο κοντά, αφού άκουσε “νεοσυντηρητικούς” συμβούλους που πραγματικά δεν έχουν ιδέα για τους πυρηνικούς κινδύνους», είπε η πρώην αναλύτρια του υπουργείου Άμυνας και συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Κάρεν Κβιατκόφσκι. 
 
Η επίθεση σε ρωσικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν σχεδιαστεί ως μέρος της πυρηνικής τους άμυνας, μπορεί να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως πρόδρομος για ένα πρώτο δυτικό πυρηνικό πλήγμα. «Όταν χτυπάς τα ραντάρ πυρηνικής άμυνας κάποιου, τα μάτια του, τα αμυντικά του συστήματα, τότε σε κανονική πολεμική στρατηγική θα πρέπει να περιμένεις απάντηση», δήλωσε η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου. 
 
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους δόγματα σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, οι άνθρωποι που συμβουλεύουν τον Μπάιντεν πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας απαγορεύει πρώτο πυρηνικό πλήγμα, αλλά επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως αντίποινα σε επίθεση με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ή σε συμβατική επίθεση τόσο σοβαρή που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους. Αν οι σύμβουλοι του Μπάιντεν πιστεύουν ότι μπορεί να χτυπηθεί σκληρά η Ρωσία, χωρίς να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της δόγμα, τότε η λανθασμένη εκτίμηση θα βάλλει την υφήλιο σε περιπέτειες.
 
Το “Χέρι του Νεκρού” 
 
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά και πυρηνικές ασκήσεις που η Συμμαχία προσπαθεί να αποκρύψει. Αναφέρεται επίσης ότι «κοντά στα ρωσικά σύνορα, αυξάνονται οι αναγνωριστικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, κλιμακώνεται η ένταση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μάχης των στρατευμάτων της Συμμαχίας, κατά την οποία επεξεργάζονται σενάρια για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης πυρηνικών επιθέσεων στο έδαφός μας». 
 
Αυτό δεν αφήνει στη Ρωσία άλλη επιλογή από το να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Πρόσφατα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις που περιλάμβαναν και προσομοίωση χρήσης τακτικών πυρηνικών (TNWs). Το Κρεμλίνο κατέχει όχι μόνο το πιο ισχυρό στρατηγικό οπλοστάσιο του κόσμου, αλλά διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό TNW, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών οβίδων για τους σχηματισμούς πυροβολικού του. Οι τελευταίες δηλώσεις των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η συλλογική Δύση είναι σε σύγχυση και στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ήττα του καθεστώτος Ζελένσκι, διακινδυνεύει την παγκόσμια ειρήνη. 
 
Ωστόσο η Συμμαχία φαίνεται να έχει ξεχάσει το σύστημα “Περίμετρος” της Μόσχας (γνωστό στο ΝΑΤΟ ως “Χέρι του Νεκρού“) που εξασφαλίζει αντίποινα ακόμη και στην περίπτωση που ολόκληρη η ρωσική ηγεσία σκοτωθεί σε ένα πιθανό “πλήγμα αποκεφαλισμού”. Επιπλέον, τα παγκόσμιας κλάσης πυρηνικά υποβρύχια του Κρεμλίνου εξασφαλίζουν επίσης αποτροπή ακόμη και αν η Ρωσία έπαυε να υπάρχει. Τα οκτώ SSBN κλάσης Borei φέρουν το καθένα 16 SLBM R-30 Bulava, (υποβρύχιοι βαλλιστικοί πύραυλοι). Κάθε πύραυλος είναι οπλισμένος με έως και δέκα θερμοπυρηνικές κεφαλές MIRV 150 κιλοτόνων. Για να κάνουμε σύγκριση, η βόμβα της Χιροσίμα, ήταν 15 κιλότονοι. 
 
Το γνωστό στη Δύση ως “Χέρι του Νεκρού”, όταν ενεργοποιηθεί, εκτοξεύει αυτόματα μεγάλο αριθμό πυραύλων – σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα, έως και το 30% όλων των ICBM με πυρηνικές κεφαλές που έχει η Ρωσία– σε καθορισμένους στόχους. Σε μια κρίση που μπορεί να σημαίνει ένα πρώτο χτύπημα από τις ΗΠΑ, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή στρατιωτικοί διοικητές, θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την “Περίμετρο”. Η “Περίμετρος” εγγυάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει ακόμη και αν εξουδετερωθούν όλες οι ένοπλες δυνάμεις της.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.