Σελίδες

26 Ιουνίου 2024

Δυο κουταλιές του γλυκού καφέ φραπέ…

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
 
 
Δυο κουταλιές του γλυκού καφέ φραπέ, μια κουταλιά γάλα και τρία παγάκια, πόσο νομίζετε ότι μπορεί να κοστίζουν; Η φωτογραφία που σας επισυνάπτω δείχνει πόσο κοστίζει στην Ελλάδα σήμερα ένας καφέ φραπέ στο κέντρο της Αθήνας, ούτε 4,80 ούτε, 5 αλλά 5,20 ευρώ, που αν το μετατρέψουμε σε δραχμές είναι περίπου 1750 δραχμούλες.
 
Δυστυχώς οι τιμές στην Ελλάδα έχουν ξεφύγει, όχι μόνο στο είδος που προανέφερα αλλά και σε πολλά είδη διατροφής, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες για να μπορέσουν να επιβιώσουν να αγοράζουν τα πιο φθηνά, που σπάνιος είναι ποιοτικά, δηλαδή ζουν με σκουπίδια.
 
Ο μη έλεγχος στην αγορά ωθεί αυτό το φαινόμενο να αυξάνεται ραγδαία. Δυστυχώς για τους πολίτες η ακρίβεια έχει κατσικωθεί για τα καλά και η κυβέρνηση προσπαθεί με ανεπαρκή μέσα ασπιρίνες να διορθώσει την κατάσταση, ενώ χρειάζονται πιο ισχυρά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ που το αρνείται πεισματικά, παρά το ότι ζητείται επίμονα από όλα σχεδόν τα κόμματα, φέρνοντας μάλιστα και παραδείγματα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφάρμοσαν το μέτρο με επιτυχία, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει το Μαξίμου. 
 
Τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν το μέγεθος αυτού του προβλήματος και δείχνουν το οικονομικό δράμα που βιώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, που πληρώνουν το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός όμως από τα γαλακτοκομικά, και οι τιμές άλλων βασικών τροφίμων, όπως τα έλαια, λίπη, ψωμί και δημητριακά δεν πάνε πίσω, ξεπερνώντας αρκετά τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. 
 
Η ακρίβεια έχει φτάσει σε τέτοια σημεία που πριονίζει τον μισθό που σε όρους αγοραστικής δύναμης, είναι ο χαμηλότερος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα μισθωτοί και συνταξιούχοι να «κόβουν» από όπου μπορούν για να βγάλουν το μήνα, με το εισόδημά τους να εξαντλείται τις πρώτες 15 μέρες. 
 
Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν φτάσει πλέον στην κόκκινη γραμμή, αν τυχόν ξεπεραστεί κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις αντιδράσεις που θα προκύψουν, για αυτό η πολιτική ηγεσία ας αποφασίσει να πάρει δραστικά μέτρα και όχι ημίμετρα που δεν βοηθούν σε τίποτα, πριν βρεθεί μπροστά σε τρομερά αδιέξοδα.

1 σχόλιο:

  1. ................. για αυτό η πολιτική ηγεσία ας αποφασίσει να πάρει δραστικά μέτρα .....
    ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ;;; ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ;;;;
    ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΛΗΡΙΣΕΙ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ...ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΨΕΥΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ.
    ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΝ ΜΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ,,,,ΣΑΝ ΞΕΧΡΕΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΑ ΕΞΩ Κ ΤΑ ΜΕΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.