Σελίδες

10 Ιουνίου 2024

Ο όσιος Παναγής Μπασιάς ζητά από μικρό κοριτσάκι να τον ευλογήσει!

Όσιος Παναγής-Παΐσιος Μπασιάς (1881-1888).
 
Μια γυναίκα από το Ληξούρι [της Κεφαλλονιάς] είχε τέσσερις κόρες. Ο άντρας της ήταν πολύ ιδιότροπος. Την έβριζε διότι γεννούσε συνέχεια κορίτσια και ήταν στενοχωρημένη. 
 
Μια μέρα σκέφτηκε να πάει να πάρει την ευλογία του Παπα-Μπασιά [όσιος Παναγής-Παΐσιος Μπασιάς (1881-1888)] και πήρε μαζί της τα τέσσερα κορίτσιά της. Στο μικρότερο έβαλε ένα φιόγκο στα μαλλιά.
 
Όταν έφτασαν στον Παπα-Μπασιά, περίμενε να έλθει η σειρά της γιατί είχε πολύ κόσμο. Όταν ήλθε η σειρά της τα οδηγούσε ένα ένα τα κορίτσια της για να τα ευλογήσει ο Παπα-Μπασιάς λέγοντάς του:
– Τα έφερα παπά μου για να τα ευλογήσεις.
Ο άγιος τότε ευλόγησε την πρώτη και της είπε: 
«Καλώς την Διονύσαινα», την δεύτερη «Καλώς την Γιώργαινα», και την τρίτη «καλώς την Σπύραινα». Δηλαδή προφήτεψε τα ονόματα των συζύγων τους.
 
Την τέταρτη, όμως, δεν ήθελε να την ευλογήσει και η μητέρα της τρόμαξε, γιατί πίστεψε πως το μικρό κορίτσι θα πεθάνει και γι αυτό τον παρακαλούσε να την ευλογήσει κι αυτή.
Παρ’ όλα αυτά, ο άγιος, όσο αυτή τον παρακαλούσε δεν την ευλογούσε. Η μάνα, όμως, επέμενε εκφράζοντας πλέον τον φόβο της:
– Παπά μου θα πεθάνει το παιδί; Γιατί δεν το ευλογάς;
Και τότε ο Άγιος σηκώθηκε γονάτισε μπροστά στο μικρό κορίτσι και του είπε:
– Ευλόγησόν με Αμμά [Γερόντισσα].
 
Η μάνα όμως τρόμαξε περισσότερο με τα λόγια του του Παπά-Μπασιά και τον ρώτησε τι εννοούσε. Ο Άγιος, τότε, έβγαλε τα στολίδια από τα μαλλιά της μικρής και είπε:
– Αυτά δεν χρειάζονται. Ηγουμένη των Λεπέδων [Ιερά Μονή Αγίου Ανθίμου και Αγίας Παρασκευής στο Ληξούρι].
 
Και πράγματι οι τρεις παντρεύτηκαν με τα ονόματα που τους είπε ο Άγιος, η δε μικρή έγινε Ηγουμένη της Μονής Λεπέδων και μετονομάστηκε Ευγενία!
 
Διασκευή από το βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου, π. Κωνσταντίνου Γ. Γκέλη, ο «Άγιος Παναγής Μπασιάς, Παπά – Μπασιάς, (1801-1888)».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.