Σελίδες

20 Μαΐου 2024

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΟΥ Ι.ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ 1087 μ.Χ.

Φάνας ὁ νεκρός σου, θεόφρον τὴν ἕω
Ἔφανεν αὖθις καὶ δύσιν τεραστίοις
 
 
Γράφει ο Νίκος Διάκος 
 
Σήμερα 20 Μαϊου, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την εορτή της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού από τα Μύρα της Λυκίας στη Βάρη (Bari) της Ιταλίας.
 
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η μετακομιδή πραγματοποιήθηκε κάτω από τις ειδικές εκκλησιαστικές συνθήκες που ίσχυαν εκείνη την εποχή, δηλ. το έτος 1087.
 
Ήδη από το 732 η Κάτω Ιταλία είχε υπαχθεί εκκλησιαστικά στην Κωνσταντινούπολη από το Λέοντα Γ' τον Ίσαυρο, όπου και παρέμεινε μέχρι και μετά το 1204 γενικά, ενώ σε άλλες περιοχές μετά το 1453, καθώς οι ορθόδοξοι αντιστάθηκαν γενναία και υποτάχτηκαν σταδιακά μετά τις δύο Αλώσεις και μόνο κάτω από αφόρητη βία (δηλ. η ορθοδοξία τους θεωρείτο αίρεση μέσα στον παπισμό, πέρναγαν από Ιερά Εξέταση και είχαν κατάληξη τον δια πυράς θάνατο...).
 
Κάποιες ενδεικτικές χρονολογίες:
 
Το 1089 οι λατίνοι αντικατέστησαν τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Ρηγίου Καλαβρίας Βασίλειο, το 1232 ο ορθόδοξος ηγούμενος Νικόλαος του Οτράντο/Υδρούντος συμμετείχε σε Σύνοδο στη Ρώμη ως εκπρόσωπος των Ορθοδόξων της Κάτω Ιταλίας, ορθόδοξος ήταν και ο Βαρλαάμ ο Καλαβρός που το 1330-40 προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικρατήσει του μεγάλου Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο δε τελευταίος Έλληνας ιερέας του χωριού Καλημέρα στο Σαλέντο βρέθηκε δολοφονημένος το 1621...
 
Επομένως, σε σχέση με επιφυλάξεις που υπάρχουν για τη μετακομιδή, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το μεν Σχίσμα στο Βατικανό έγινε το 1054, αλλά ο πάπας δεν μπορούσε να πατήσει κάποιο κουμπί με το οποίο να το επιβάλει αυτόματα σε όλη την ιταλική χερσόνησο από πάνω μέχρι κάτω. Οι ελληνικές περιοχές (Μεγάλη Ελλάδα) παρέμειναν για πολύ ακόμα ορθόδοξες. Όταν οι 4 εναπομένοντες μοναχοί της Μονής του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας συμφώνησαν στην πρόταση που τους έγινε το 1087, για να γλυτώσει το ιερό λείψανο από τον κίνδυνο των Τούρκων (λέγεται ότι 2 εξ αυτών το συνόδευσαν) γνώριζαν ότι αυτό αποστέλλεται στην Καλαβρία, δηλ. σε μια ορθόδοξη περιοχή. Ο δε λαός της Βάρης (Bari) υποδέχτηκε με ενθουσιασμό ένα μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας.
 
Δεν γνωρίζω αν οι επιτελέσαντες τη μεταφορά υπάγονταν σε λατίνο επίσκοπο ή σε ορθόδοξο, καθώς για μεγάλο διάστημα στις διάφορες περιοχές συνυπήρχαν και οι δύο με αλληλοεπικαλυπτόμενες και αντιμαχόμενες δικαιοδοσίες.
 
Διαβάστε σχετικό άρθρο

Υποδοχή των (κλεμμένων από τους Παπικούς) ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.