Η αφρικανική σκόνη έχει επανέλθει στην Ελλάδα μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο, ιδίως όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες διευκολύνουν τη μεταφορά των σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.
Η συχνότητα και η ένταση των επεισοδίων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα διαφέρουν από έτος σε έτος, με 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια ανά έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της μεταφερόμενης σκόνης από τη Σαχάρα.
Είναι συνηθισμένο για την Ελλάδα να επηρεάζεται από αυτό το φαινόμενο.
Ωστόσο, όπως τονίζει η Εταιρεία, αυτό το φυσικό φαινόμενο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, κυρίως μέσω της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα.
Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια διαφόρων μεγεθών, όπως PM10 και PM2.5, και μπορεί να περιέχει και ρύπους.
Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα όπως άσθμα, βρογχίτιδα και αλλεργίες.
Άτομα με υπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα κατά τις περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, γεγονός που αντανακλάται στην αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία.
Οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους κατοίκους των αστικών περιοχών και των περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα αέρα.
Η αφρικανική σκόνη επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Τα λεπτά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και να φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, επιδεινώνοντας παθήσεις όπως άσθμα και βρογχίτιδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.