από το κανάλι Giannis Katseas
Ένα καλά φυλαγμένο μυστικό διατηρούν οι ντόπιοι στα Γρεβενά. Ένα χωριό που το όνομά του επιβεβαιώνει την ομορφιά του. Σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της χώρας μας και μπορεί εύκολα να παινεύεται για το όνομά του.
Η Καλλονή (Λούντζι) είναι παραδοσιακός ορεινός οικισμός στα ΒΔ του νομού Γρεβενών σε υψόμετρο 1100μ στον οδικό άξονα Γρεβενών-Πενταλόφου-Ιωαννίνων. Σήμερα διοικητικά υπάγεται στο Δήμου Αγίου Κοσμά, όμως πολιτισμικά ανήκει σε μια οργανική ενότητα χωριών, που φέρονται με τον όρο χωριά περιοχής Βοϊου.
Πρόκειται περί χωριών που είναι κτισμένα στη «Ζώνη Δρυός» τα οποία από την συγκρότησή τους τον 17ο -18ο αιώνα σε συμπαγή οικιστικά και ενιαία πληθυσμιακά σύνολα, παρουσιάζουν κοινά ήθη και έθιμα, αναπτύσσονταςενιαίο αρχιτεκτονικό οικιστικό ύψος, απόρροια της ενασχόλησης των κατοίκων με τη μαστορική.
Η Καλλονή έχει την δική της σελίδα στην ιστορία του τόπου μας, όπως, εξάλλου, και όλες οι περιοχές στην Ελλάδα. Το χωριό ονομαζόταν αρχικά Λούντζι ενώ το 1926 πήρε την ονομασία που έχει τώρα. Ο πρώτος οικισμός στην περιοχή δημιουργήθηκε περίπου το 1700 από επτά οικογένειες που έψαχναν ένα μέρος καλά κρυμμένο ώστε να αποφύγουν τις επιθέσεις των Τουρκαλαβανών. Τον 18ο αιώνα το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους. Το 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων απελευθερώθηκε.
Στις αρχές του 20ου αιώνα παρατηρείται μεγάλη μετανάστευση στην Αμερική. Οι περισσότεροι κάτοικοι πηγαίνουν στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ. Φυσικά, δεν ξεχνάνε την πατρίδα και δημιουργούν αδελφότητες που έχουν ως σκοπό την συλλογή χρημάτων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν παραδοσιακά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία ενώ κάποιοι άλλοι ήταν επιδέξιοι μάστορες της πέτρας, οι λεγόμενοι καλφάδες. Μάλιστα, λέγεται πως ήταν τόσο ταλαντούχοι που η δουλειά τους έγινε γνωστή πέρα από τα στενά όρια του χωριού. Έτσι, σχημάτιζαν ομάδες οι οποίες έφευγαν την άνοιξη για να πάνε να δουλέψουν και επέστρεφαν στο χωριό τον Δεκέμβριο. Ήταν αυτοί οι μάστορες που έφτιαξαν στο χωριό τα υπέροχα πέτρινα κτίσματα που σώζονται μέχρι και σήμερα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά των κτισμάτων είναι αυτά που συναντώνται σε όλη την εποχή του Βοΐου. Είναι διώροφα με πελεκημένα αγκωνάρια, μικρά παράθυρα, που προφυλάσσονται με σταυρωτές σιδεριές, με πελεκημένες πέτρινες κολώνες που οριοθετούν την είσοδο του σπιτιού και πέτρινα τζάκια. Δείγματα της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής αποτελούν το διώροφο σχολείο, χτισμένο το 1914 και η Εκκλησία του Αγ. Νικολάου, κτισμένη το 1864.
Το 1978, το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει την ομορφιά της περιοχής και τον μοναδικό αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό και την ανακηρύσσει παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό, που είναι ο μοναδικός στο Νομό Γρεβενών. Εδώ και αρκετά χρόνια το χωριό έχει ερημώσει. Το χειμώνα μένουν εκεί κάτοικοι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ωστόσο, το καλοκαίρι το χωριό παίρνει ξανά ζωή με τον πληθυσμό του να αυξάνεται. Η κορύφωση των επισκέψεων σημειώνεται γύρω στις 20 Ιουλίου. Τότε είναι που το χωριό γιορτάζει με κατάνυξη, λαμπρότητα και ένα ιδιαίτερο γλέντι που γίνεται στην κεντρική πλατεία τον Προφήτη Ηλία. Είναι τότε που το παρελθόν ξαναζωντανεύει έστω και για λίγο και οι αιώνιες πέτρες «χαμογελούν» και γλεντούν μαζί με τους ανθρώπους….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.