από το κανάλι Greece in colour
Νοέμβριος 1940. Ενώ οι μάχες στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο μαίνονται και ο Ελληνικός Στρατός αντιμετωπίζει νικηφόρα την Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα, το Ελληνικό ναυτικό δίνει την δική του μάχη στα νερά της Αδριατικής. Αποστολή του να εμποδίσει τον εφοδιασμό των Ιταλικών στρατευμάτων στην Αλβανία διαμέσου των στενών του Οτράντο.
Το Ελληνικό Ναυτικό ρίχνει τη μάχη πέντε από τα έξη υποβρύχια που διαθέτει. ‘Όλα ναυπηγήθηκαν στην Γαλλία και παραδόθηκαν τα έτη 1927 – 1930. Το πρώτο της σειράς με το διακριτικό Υ1 ήταν το «Κατσώνης». Η ιστορία του θρυλικού υποβρυχίου Υ1 «Κατσώνης», αποτυπώνει τον αγώνα των Ελληνικών υποβρυχίων κατά τον ΒΠΠ, αλλά και της γενικότερης συνεισφοράς του Ελληνικού (Βασιλικού) Πολεμικού Ναυτικού στην νίκη των συμμάχων και την επικράτηση τους στην Μεσόγειο. Με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υπό αντίξοες συνθήκες, τα Ελληνικά πληρώματα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, κρατώντας ψηλά την σημαία της Ελλάδος, και συνεισφέροντας στον αγώνα των Συμμάχων, απέναντι στις δυνάμεις εισβολής του Άξονα.
Αναπλάθουμε την ιστορία του θρυλικού υποβρυχίου, μέσα από μαρτυρίες των μελών του πληρώματος, κινηματογραφικά και ιστορικά αρχεία, αλλά και πολλές άλλες πηγές. Ένα ταξίδι στο χρόνο, με εικόνες και βιώματα από την ζωή στην Αλεξάνδρεια, στο Πορτ Σάιντ και άλλες περιοχές της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής. Μια περιπέτεια θάρρους, ανδρείας, πίστης, αγάπης για την πατρίδα και το έθνος, αλλά και θυσίας, πόνου και αίματος.
Μια οπτικοακουστική εμπειρία, τόσο «ζωντανή» όπως την έζησαν μόνο οι πρωταγωνιστές της. Για την ανασύσταση των ιστορικών γεγονότων, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως πλάνα από τον υποβρύχιο πόλεμο του ναυτικού των ΗΠΑ κατά τον ΒΠΠ, αλλά και σχετικές με το θέμα ταινίες της δεκαετίας του 1950, (που γυρίστηκαν και από τους δύο πρώην εμπόλεμους, πρώην Συμμάχους αλλά και χώρες του Άξονα). Επίσης χρησιμοποιήθηκαν οπτικά και ηχητικά εφέ που δημιουργήθηκαν από εφαρμογές λογισμικού.
Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ διάρκειας μιάμισης ώρας, που οι λάτρεις της ιστορίας του ΒΠΠ και κυρίως του πολέμου των υποβρυχίων δεν πρέπει να χάσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.