Σελίδες

8 Ιανουαρίου 2024

Ο Φυσικός Freeman Dyson εξηγεί γιατί η αύξηση του Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα είναι προς όφελος του πλανήτη

Μετάφραση: Απολλόδωρος
3 Ιανουαρίου 2024 | Cassie B. | Διάβαστε το εδώ.
 
Πολλοί κινδυνολόγοι της κλιματικής αλλαγής ανανεώνουν τις εκκλήσεις για μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα το 2024. Αυτό σημαίνει ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να επαναλάβουμε το γεγονός ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι στην πραγματικότητα καλό για τον πλανήτη και όλη τη ζωή σε αυτόν. 
 
Ο αείμνηστος σεβαστός φυσικός Freeman Dyson επεσήμανε την εσφαλμένη επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσαν πολλοί περιβαλλοντολόγοι καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός και μαθηματικός, ο οποίος γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν γνωστός για το έργο του στη φυσική συμπυκνωμένης ύλης, την πυρηνική φυσική και την κβαντική θεωρία πεδίου, μεταξύ άλλων κλάδων.
 
Στο έργο του "The Scientist as a Rebel" (Ο επιστήμονας ως επαναστάτης) του 2006, αμφισβήτησε την αφήγηση ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα παίζει εξέχοντα ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Δύο χρόνια αργότερα, μοιράστηκε την πεποίθησή του ότι τα χρήματα που δαπανώνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αφιερωθούν σε "άλλα προβλήματα που είναι πιο επείγοντα και πιο σημαντικά, όπως η φτώχεια, οι μολυσματικές ασθένειες, η δημόσια εκπαίδευση και η υγεία".
 
Ίσως μερικά από τα πιο ισχυρά λόγια του για το θέμα ήρθαν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην εκπομπή Conversations that Matter, όπου εξήγησε ότι το πρόβλημα έχει παραφουσκώσει και ότι η ύπαρξη περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα είναι συνολικά θετική. Σημείωσε: "Το φαινόμενο του διοξειδίου του άνθρακα είναι θετικό για την κοινωνία: "Πρώτα απ' όλα, δεν καταλαβαίνουμε τις λεπτομέρειες. Πιθανώς είναι πολύ μικρότερη από ό,τι γενικά υποστηρίζεται και το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν τεράστιες μη κλιματικές επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες είναι συντριπτικά ευνοϊκές [και] οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη."
 
Επισήμανε ότι το διοξείδιο του άνθρακα κάνει στην πραγματικότητα τη Γη πιο πράσινη: "Όπως μετράται από το διάστημα, ολόκληρη η Γη γίνεται πιο πράσινη ως αποτέλεσμα του διοξειδίου του άνθρακα, οπότε αυξάνει τις γεωργικές αποδόσεις, αυξάνει τα δάση και αυξάνει την ανάπτυξη στον βιολογικό κόσμο, και αυτό είναι πιο σημαντικό και πιο βέβαιο από τις επιπτώσεις στο κλίμα", πρόσθεσε.
 
Έκανε τα σχόλιά του μετά από 37 χρόνια μελέτης του τρόπου με τον οποίο το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επηρεάζει τη βλάστηση. Είπε ότι στην αρχή πίστευε ότι οι επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στα φυτά μπορεί να είναι περίπου 10 τοις εκατό, αλλά ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα είναι 25 τοις εκατό. Εξήγησε ότι το διοξείδιο του άνθρακα είχε αυξηθεί κατά περίπου 40 τοις εκατό σε εκείνο το σημείο και περίπου το μισό από αυτό πήγε στην "αύξηση της βλάστησης". Σύμφωνα με τα παρατηρήσιμα στοιχεία, "είναι εξαιρετικά ευεργετικό τόσο για την παραγωγή τροφίμων όσο και για τη βιοποικιλότητα, τη διατήρηση των ειδών και ό,τι άλλο είναι καλό".
 
Τα Kλιματικά Mοντέλα είναι Kακοί Προγνώστες
 
Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι, αν και τα κλιματικά μοντέλα μπορεί να μας βοηθούν να κατανοήσουμε την τρέχουσα κατάσταση του κλίματος, είναι ως γνωστόν κακοί προγνώστες για το τι θα συμβεί, επειδή αφήνουν έξω πολλούς παράγοντες που μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πραγματικότητα.
 
"Ο πραγματικός κόσμος είναι πολύ πιο περίπλοκος από τα μοντέλα", εξήγησε.
 
Ο Dyson διαφώνησε επίσης με την τάση των κινδυνολόγων του κλίματος να αγνοούν την επίδραση των υδρατμών. Λέει ότι επειδή αποτελούν περίπου το 90 τοις εκατό της ατμόσφαιρας, η αφαίρεσή τους από την εξίσωση είναι εντελώς παράλογη, όπως και πολλές άλλες θέσεις που υιοθετεί το πλήθος κατά του άνθρακα.
 
"Το CO2 είναι τόσο ωφέλιμο με άλλους τρόπους, που θα ήταν τρελό να προσπαθήσουμε να το μειώσουμε. Το γεγονός είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα θα αυξηθεί, θα συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο και άνθρακα και πιθανότατα μας κάνει καλό - η Γη θα γίνει πιο πράσινη ως αποτέλεσμα".
 
Ο Dyson παραδέχθηκε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι πράγματι ένα πραγματικό φαινόμενο, αλλά υποστήριξε ότι τα πραγματικά ερωτήματα είναι πόσο μπορεί να αποδοθεί η κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη δραστηριότητα και αν είναι όντως τόσο κακή όσο λένε ότι είναι.
 
Για τον ίδιο, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: "Θα έλεγα ότι είναι στο σύνολό της καλή και επίσης ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η επίδραση όσο φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι", υποστήριξε.
 
Πηγές για το άρθρο αυτό είναι οι εξής: 
 
Δικτυογραφία:
Physicist Freeman Dyson explains why increased carbon dioxide in the atmosphere is good for the planet – NaturalNews.com

1 σχόλιο:

  1. ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΑ ΦΟΥΓΑΡΑ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΝΙΑΣΤΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΙ ΧΡΗΜΑ Κ ΔΟΥΛΟΥΣ.

    Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ 2 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.

    Η ΠΑΝΙΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΞΥΓΟΝΟ
    Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΘΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ .
    Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΙ Κ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ .
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ .
    Κ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΧΑΝΟΙ Κ ΟΙ ΜΠΟΥΦΟΙ ΤΣΙΜΠΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.