Σελίδες

7 Δεκεμβρίου 2023

Η Μικρολίμνη της μικρής Πρέσπας (ένα πανέμορφο timelapse από τον Γιάννη Κατσέα)

από το κανάλι Giannis Katseas 
 
Το παραδοσιακό χωριό Μικρολίμνη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της μικρής Πρέσπας και νότια από το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου σε υψόμετρο 850μ και απέχει μόλις 35 χλμ από την πόλη της Φλώρινας. 
 
Λίγο πριν την είσοδο του χωριού, καθώς έχουμε περάσει το μικρό χωριό Οξυά, συναντάμε το Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με το υπέροχο ξύλινο ζωγραφιστό τέμπλο. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αθανασίου. Απέναντι από το χωριό βρίσκεται το Βιδρονήσι, όπου ευτυχώς απαγορευέται η ανθρώπινη πρόσβαση, καθώς εκεί ζει μια από τις μεγαλύτερες αποικίες κορμοράνων της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, όπως και σπάνιοι ερωδιοί, νερόφιδα, και αμέτρητα άλλα είδη πουλιών και ζώων. Αν είναι κανείς προσεκτικός θα μπορέσει να παρατηρήσει και να φωτογραφίσει από κοντά αυτούς τους σπάνιους ερωδιούς, στους καλαμιώνες που τρέφονται με τα βατράχια, τα νερόφιδα και από τα αμέτρητα έντομα της λίμνης. 
 
Αν περπατήσει κάποιος στο μονοπάτι που οδηγεί νότια του χωριού προς τον κόλπο της Λατσίστας, θα μπορέσει να θαυμάσει το ορεινό σύμπλεγμα που περικλείει την λίμνη, επίσης στο ταβερνάκι που βρίσκεται στην όχθη της λίμνης, θα μπορέσει να απολαύσει τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, με τα αγνά υλικά που παράγονται σε αυτόν τον υπέροχο τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.