Σελίδες

29 Δεκεμβρίου 2023

Η Λιβύη ανακήρυξε χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ., υλοποιεί την κοινή ΑΟΖ με Τουρκία και «κλέβει» την ελληνική: Η Αθήνα -και πάλι- ανύπαρκτη!

Στον ΟΗΕ κοινοποίησε η λιβυκή φιλότουρκη κυβέρνηση Ντμπεϊμπά -που όμως είναι αναγνωρισμένη διεθνώς- την απόφασή της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Λιβύης στα 12 ναυτικά μίλια και ότι ανακηρύσσει συνορεύουσα ζώνη (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς τον βορρά, δικαίωμα το οποίο έχει με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό συνιστά υλοποίηση της συμφωνίας με Τουρκία για κοινή ΑΟΖ, η οποία «κλέβει» την ελληνική ΑΟΖ από την Ρόδο και την Κάρπαθο μέχρι ανατολικά της Κρήτης!
 
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωράει στο αυτονόητο, δηλαδή στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, νοτίως της Κρήτης, για να μην δυσαρεστηθεί η Τουρκία.
 
Η συγκεκριμένη λιβυκή ενέργεια έγινε ως απάντηση στο διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, αλλά επί της ουσίας πραγματοποιείται στα πλαίσια της υλοποίησης του τουρκολιβυκού μνημονίου, με το οποίο Τουρκία και Λιβύη αρπάζουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Σημειώνεται ότι η Λιβύη και η Αίγυπτος διαφωνούν για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους και με την τελευταία επιστολή στον ΟΗΕ η Τρίπολη ουσιαστικά υποστηρίζει ότι αυτά βρίσκονται ανατολικότερα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παρέχει στο κράτος που την ανακηρύσσει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε ζητήματα που αφορούν την εμπορική κίνηση (τελωνειακά), την ασφάλεια ή τη μετανάστευση.
 
Όλες οι γραμμές χαράσσονται με βάση τη λιβυκή αντίληψη για τα πράγματα, ως εκ τούτου και προς ανατολάς, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
 
Αναμένεται, βεβαίως, ότι στη συγκεκριμένη οριοθέτηση το Κάιρο θα απαντήσει μέσω κάποιας επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας, όπου πλέον βρίσκεται αναρτημένη η λιβυκή απόφαση.
 
Ο κόλπος της Σύρτης θεωρείται «κλειστός» και αποτελεί σημείο εκκίνησης για τις γραμμές βάσης που αποτελούν το εναρκτήριο σημείο μέτρησης για τα χωρικά ύδατα, θαλάσσιες ζώνες όπως η συνορεύουσα που ανακηρύχθηκε και, βεβαίως, για την ΑΟΖ.
 
Είναι απαράδεκτο η Αθήνα να παραμένει αδρανής ως προς την εκκρεμότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης, τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Κυρηναϊκή της Λιβύης, στα 12 μίλια και την ίδια στιγμή Άγκυρα και Τρίπολη να έχουν υπογράψει μνημόνιο με βάση το οποίο Λιβύη και Τουρκία έχουν αντικείμενες ακτές!
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου πριν από περίπου τρία χρόνια (προεδρικό διάταγμα Δεκέμβριος 2020 και ψήφιση από τη Βουλή Ιανουάριος 2021).
 
Η απόφαση αυτή, πάντως, δεν είχε συνοδευθεί από την αντίστοιχη για ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης των 24 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο.
 
Στην επέκταση δεν είχε συμπεριληφθεί η Κρήτη, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβόταν τις αντιδράσεις της Τουρκίας ακόμα και εκεί.
 
 
Η νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο επιβάλλει την ελληνική επέκταση στα 12 μίλια
 
Μετά την αποκάλυψη-βόμβα για την κίνηση της προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης (και μαριονέτας της Τουρκίας), η οποία όπως αναφέρει η «Καθημερινή», εφάρμοσε το Δίκαιο της Θάλασσας και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια και τη συνορεύουσα ζώνη της στα 24ν.μ., κάποια πράγματα αρχίζουν να είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα.
 
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη (η υποτιθέμενη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) κοινοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη την απόφασή της για τα χωρικά ύδατα των 12 ναυτικών μιλίων αλλά και τη δήλωση για συνορεύουσα ζώνη 24 μιλίων προς τα βόρεια, κάτι που χαρακτήρισε «δικαίωμα της σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
 
Η Λιβύη ουσιαστικά προσπάθησε να απαντήσει στην Αίγυπτο, η οποία προσφάτως με διάταγμα καθόρισε μονομερώς τα δυτικά όρια της ΑΟΖ της, σε πρωτοβουλία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ώστε να ακυρώσει τα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.
 
Η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο κράτος που τη δηλώνει, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε θέματα που σχετίζονται με την εμπορική κίνηση, την ασφάλεια ή τη μετανάστευση, όπως διευκρινίζει η «Καθημερινή».
 
Η αποκάλυψη αυτή θέτει προ των κολοσσιαίων ευθυνών της την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει άμεσα να προβεί στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε όλη την Επικράτεια.
 
Η νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο επιβάλλει την ελληνική επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης (όπου υπάρχει γειτνίαση με τη λιβυκή Κυρηναϊκή) και στο Αιγαίο. Αν ο Πρωθυπουργός δεν το κάνει, θα μιλάμε για εθνική μειοδοσία.
 
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι από τον Νοέμβριο του 2019, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, είχε προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης τουλάχιστον στην Κρήτη, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι απόλυτα έκθετος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και του καταλογίζεται το γεγονός ότι αντί να ακολουθήσει την συμβουλή του κ. Παυλόπουλου, τον εκδίωξε ουσιαστικά από το Προεδρικό Μέγαρο και τοποθέτησε στη θέση του την πειθήνια Κατερίνα Σακελλαρόπουλου!
 
Να μην ξεχάσουμε επίσης να αναφέρουμε, ότι στην πρόσφατη ελληνοτουρκική Διακήρυξη των Αθηνών, υπάρχει η υπογραφή του κ.Μητσοτάκη στο κατάπτυστο και επιζήμιο για τα εθνικά μας συμφέροντα κείμενο, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:
 
«Τα Μέρη (Ελλάδα-Τουρκία) αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απέχουν από οποιαδήποτε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να δυσφημήσει το γράμμα και το πνεύμα της παρούσας Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητα στην περιοχή τους».
 
Με τις υγείες μας.
 

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.