Σελίδες

21 Νοεμβρίου 2023

Η εποχή των "αδιαμφισβήτητων και χωρίς αντίλογο" ισχυρισμών για την Κλιματική Αλλαγή έχει τελειώσει

Μετάφραση: Απολλόδωρος
2 Νοεμβρίου 2023 | Alex Newman | Διάβαστε το εδώ.

Κορυφαίες φωνές της επιστημονικής κοινότητας του κλίματος βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς η υπόθεση της υπερθέρμανσης δέχεται νέα επίθεση από νέες επιστημονικές εργασίες.

Οι συγγραφείς των εργασιών δέχονται επίθεση και λένε ότι "ακτιβιστές επιστήμονες" που απειλούνται από τα νέα ευρήματα "διεξάγουν επιθετικά μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης για να απαξιώσουν τις εργασίες και την επιστημονική φήμη των συγγραφέων".


Πράγματι, από τις προσβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις οργισμένες αναρτήσεις σε ιστολόγια μέχρι τα αιτήματα του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας (FOIA) που ζητούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν εκδότη περιοδικού και έναν ομοσπονδιακό επιστήμονα, η διαμάχη γίνεται έντονη.

Αρκετοί επιστήμονες που μίλησαν στους Epoch Times εξέφρασαν σοκ για την τακτική που χρησιμοποιείται εναντίον εκείνων των οποίων η τελευταία έρευνα θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση την επίσημη αφήγηση για το κλίμα.

Ο William Happer, ομότιμος καθηγητής φυσικής του Princeton και πρώην σύμβουλος για το κλίμα του προέδρου Donald Trump, δεν εξεπλάγη από την αντίδραση στα νέα ευρήματα.

"Φυσικά, η λατρεία του κλίματος θα απορρίψει κάθε πληροφορία -όσο επιστημονικά ορθή κι αν είναι- που είναι πολιτικά μη ορθή”, δήλωσε στους Epoch Times, σημειώνοντας ότι τα νέα ευρήματα έκαναν σημαντικά και έγκυρα σημεία.

Ο λόγος για τον οποίο οι ακτιβιστές του κλίματος είναι τόσο αναστατωμένοι είναι ότι τα ευρήματα των νέων μελετών -ένα τρίο μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους- από τον αστροφυσικό Willie Soon και δεκάδες άλλους επιστήμονες από όλο τον κόσμο- θέτουν σε περαιτέρω αμφισβήτηση την αφήγηση περί ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι μελέτες τροφοδοτούν επίσης ακόμη περισσότερο δημόσιο σκεπτικισμό για τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία, σύμφωνα με τους συγγραφείς, αγνοεί τα γεγονότα και την κλιματική επιστήμη γενικότερα.

Η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους και έχουν συμφέροντα στην αφήγηση της κλιματικής αλλαγής για να επιτεθούν στη νέα έρευνα ήταν βαθιά αντιεπιστημονική, δήλωσαν πολλοί επιστήμονες στους Epoch Times.

Ο καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης Michael Mann του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Pennsylvania, για παράδειγμα, κατήγγειλε τους συγγραφείς μιας από τις νέες εργασίες ως "μια ομάδα αρνητών του κλίματος [κλόουν emoji]" στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Ο κ. Mann, διάσημος για το πλέον ευρέως γελοιοποιημένο γράφημα "hockey stick" που υποτίθεται ότι δείχνει μαζική ανθρωπογενή αύξηση της θερμοκρασίας, χαρακτήρισε επίσης τον συντάκτη του περιοδικού Climate ως "κλόουν αρνητών".

Ο Gareth S. Jones, ανώτερος επιστήμονας στο βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο, γελοιοποίησε τις νέες μελέτες ως "ανοησίες", ενώ συκοφάντησε τον εκδότη του περιοδικού επειδή δήθεν είναι "δημοφιλής στην κοινότητα των αρνητών της επιστήμης".

Ο κ. Jones κατήγγειλε επίσης τον προσκεκλημένο συντάκτη του ειδικού τεύχους του Climate, τον Ned Nikolov, ότι έχει "λίγο κακή φήμη, τόσο που άλλοι αντιφρονούντες το κλίμα παίρνουν αποστάσεις από αυτόν".

Ο κ. Nikolov συνέταξε μια παλαιότερη εργασία στην οποία υποστήριζε ότι η ατμοσφαιρική πίεση, και όχι τα αέρια του θερμοκηπίου, παίζει πρωταρχικό ρόλο στις θερμοκρασίες στη Γη και σε άλλα ουράνια σώματα.

Στην επίθεση κατά των νέων εγγράφων και των επιστημόνων πίσω από αυτά συμμετείχε επίσης ο Gavin Schmidt, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, ο οποίος χρησιμοποιεί αίτημα FOIA για να ζητήσει όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κ. Nikolov με τους σχετικούς επιστήμονες.

Ο κ. Schmidt ειρωνεύτηκε τον συνιδρυτή της Greenpeace Patrick Moore, έναν από τους συγγραφείς, λέγοντας στο X ότι "κυκλοφορούν πολλά [βρισιές]" πριν δημοσιεύσει μια ιδιαίτερα επεξεργασμένη έκδοση της ανάρτησης του κ. Moore στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Το μόνο νόημα αυτής της δημοσίευσης (στην οποία έχει ενστερνισθεί κάθε αρνητής του κλίματος και ο σκύλος του), είναι να ξεπλύνει τη βρώμικη "επιστήμη" σε ένα καθαρό made-for-Fox meme", έγραψε ο κ. Schmidt στο X, προτού δημοσιεύσει μια πιο λεπτομερή διάψευση στο blog του Real Climate.

"Η τελευταία μελέτη, προς ευχαρίστηση των αρνητών, από τους Soon et al (2023) είναι απλώς η τελευταία επανάληψη του παλιού τροπαρίου “ο ήλιος το έκανε”' [1] που ο Willie Soon και οι συνάδελφοί του προωθούν εδώ και δεκαετίες", υποστήριξε ο κ. Schmidt, του οποίου ο ομοσπονδιακός μισθός είναι σχεδόν 200.000 δολάρια ετησίως. "Δεν υπάρχει κυριολεκτικά τίποτα καινούργιο κάτω από τον ήλιο". 

Οι Επιστήμονες Απαντούν

Η ανάρτηση του κ. Schmidt στο ιστολόγιο "είναι απορριπτική με ανυπόστατο τρόπο", δήλωσε η κλιματολόγος Judith Curry, η οποία δεν συμμετείχε στις νέες εργασίες, αλλά στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος της Σχολής Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia.

"Η απάντηση των Schmidt, Mann και άλλων, ιδίως όσον αφορά το αίτημα FOIA σχετικά με τις συζητήσεις της σύνταξης της εν λόγω μελέτης, αντανακλά τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να ελέγξουν τον επιστημονικό αλλά και τον δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή", δήλωσε στους Epoch Times.

"Κατά τη γνώμη μου, η συμπεριφορά τους όχι μόνο αντανακλά άσχημα για τους ίδιους, αλλά είναι επιζήμια για την κλιματική επιστήμη".

Η κ. Curry, συγγραφέας του βιβλίου “Climate Uncertainty and Risk”, η οποία έχει μια ανάρτηση των επικεφαλής συγγραφέων στο ιστολόγιό της Climate Etc. για να παρέχει ένα φόρουμ για συζήτηση, δήλωσε ότι η νέα εργασία θέτει "ένα σημαντικό ζήτημα που σκουπίζεται κάτω από το χαλί από την IPCC και πολλούς επιστήμονες του κλίματος".

Ειδικότερα, έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται τα κλιματικά αρχεία του 20ού αιώνα, είπε.

"Περαιτέρω, το ζήτημα της επίδρασης της αστικής θερμικής νησίδας στις παγκόσμιες θερμοκρασίες της γης παραμένει άλυτο, το οποίο επίσης αναδεικνύεται στο έγγραφο των Soon et al.", είπε, χαρακτηρίζοντάς το "χρήσιμη συμβολή στη βιβλιογραφία της κλιματικής επιστήμης".

Ο κ. Soon, κύριος συγγραφέας της εργασίας και διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Γεωεπιστημών (CERES), εξήγησε ότι οι τρεις νέες εργασίες των επιστημόνων του CERES αποτελούν σημαντική απειλή για τα ισχυρά συμφέροντα.

"Για πάνω από τρεις δεκαετίες, οι ισχυρισμοί και τα συμπεράσματα των εκθέσεων της IPCC του ΟΗΕ κυριαρχούσαν, χωρίς αμφισβήτηση και χωρίς αντίλογο", δήλωσε ο κ. Soon, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στο τμήμα ηλιακής και αστρικής φυσικής του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, στην εφημερίδα The Epoch Times.

"Η τελευταία σειρά τριών δημοσιευμένων εργασιών μας δείχνει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι επιστημονικά κενό γράμμα. Τα αποτελέσματά μας φαίνεται να κλονίζουν τα αδύναμα θεμέλια της IPCC, και αυτός πρέπει να είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε τόσο άμεση απόρριψη και ευθεία διαμαρτυρία από ακτιβιστές όπως ο Schmidt και ο Mann".


Ο κ. Soon και ορισμένοι από τους άλλους επιστήμονες που συμμετείχαν στις νέες εργασίες δημοσίευσαν το 2021 μια άλλη πρωτοποριακή μελέτη που δείχνει ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να εξηγήσει όλη την παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας.

Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη εξέλιξη για πολύπλοκες επιστημονικές μελέτες, η εν λόγω εργασία έχει μεταφορτωθεί περισσότερες από 55.000 φορές από τότε που δημοσιεύθηκε.

"Ο υψηλός βαθμός προσοχής σε αυτό το έγγραφο από ανθρώπους που διψούν για την αλήθεια μπορεί να είναι οι πραγματικές απειλές για τις οποίες ανησυχούν ο Schmidt και ο Mann", δήλωσε ο κ. Soon, επισημαίνοντας μια λεπτομερή απάντηση στις επιθέσεις των επικριτών που δημοσιεύθηκε στο CERES-Science.com, με τίτλο "The orchestrated disinformation campaign by RealClimate.org to falsely discredit and censor our work".

Ο κ. Happer σημείωσε ότι η νέα εργασία του κ. Soon και των άλλων συγγραφέων, με τίτλο "The Detection and Attribution of Northern Hemisphere Land Surface Warming", είναι πράγματι σημαντική.

Τα δύο σημαντικά και έγκυρα σημεία είναι ότι υπάρχουν "τεράστιες αβεβαιότητες" γύρω από το πόση αύξηση της θερμοκρασίας υπήρξε από το 1850 και πόσο από αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, είπε.

"Η εργασία παρουσιάζει πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι οι καταγραφές από τις αστικές περιοχές έχουν ενσωματωθεί σε ένα θερμαντικό σφάλμα", δήλωσε ο κ. Happer στους Epoch Times μετά την εξέταση της εργασίας, στην οποία δεν συμμετείχε.

"Αυτή η επιπλέον αύξηση της θερμοκρασίας των αστικών σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές δεν προκαλείται από την αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Προκαλείται από τον άνθρωπο, αλλά δεν μπορεί να αντιστραφεί με τις καταστροφικές πολιτικές για το καθαρό μηδέν".


Ο κ. Happer, ο οποίος πιστεύει ότι οι ανθρώπινες εκπομπές CO2 ευθύνονται για "μια σχετικά μικρή συμβολή" στη "μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας" που έχει παρατηρηθεί, συμφώνησε με το συμπέρασμα του εγγράφου ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν είναι αρκετά καλά για να προσδιοριστεί πόσο σημαντικοί είναι οι διάφοροι παράγοντες, όπως τα ηφαίστεια, η ηλιακή ακτινοβολία και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο Marc Morano, συντάκτης του δημοφιλούς ιστότοπου Climate Depot, δήλωσε στους Epoch Times ότι η επιθετική αντίδραση στις νέες εργασίες ήταν μια προσπάθεια να φιμωθεί η διαφωνία με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ αφήγηση.

"Το κλιματικό κατεστημένο μιμείται τις ίδιες τακτικές εξαναγκασμού που είδαμε στο COVID", είπε. "Αν παρουσιάσεις οποιαδήποτε επιστημονική αμφισβήτηση στην επίσημη αφήγηση, σε αποπληροφορούν, σε ακυρώνουν, σε λογοκρίνουν και σε φιμώνουν".

Πράγματι, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες ισχυρές ομάδες εργάζονται ενεργά για να φιμώσουν άλλες απόψεις για το θέμα. Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για τις Παγκόσμιες Επικοινωνίες Melissa Fleming διεξάγει πόλεμο σε αυτό που αποκαλεί κλιματική "παραπληροφόρηση".

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πέρυσι, η κ. Fleming, ισχυριζόμενη ότι "η επιστήμη μας ανήκει", καυχήθηκε για τη συνεργασία του ΟΗΕ με την Google για την καταστολή πληροφοριών στο διαδίκτυο που έρχονται σε αντίθεση με την οπτική του ΟΗΕ για τα κλιματικά ζητήματα.

Ο κ. Morano, ένας από τους κορυφαίους επικοινωνιολόγους της κοινότητας των σκεπτικιστών του κλίματος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

"Γινόμαστε μάρτυρες μιας επιστημονικής έρευνας που διαστρεβλώνεται για να υποστηρίξει μόνο την “Επιστήμη” (Σημ.: του ΟΗΕ)", προειδοποίησε.
Η IPCC, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως το όργανο του ΟΗΕ για την "αξιολόγηση της επιστήμης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή", αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες εργασίες.

Διαβάστε τα υπόλοιπα στο The Epoch Times 

Δικτυογραφία:
The Era Of 'Unquestioned And Unchallenged' Climate Change Claims Is Over - Climate Change Dispatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.