Σελίδες

20 Οκτωβρίου 2023

Η Δύση «έχασε» τον Παγκόσμιο Νότο για το Ισραήλ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Καταστροφή στη Γάζα, Mustafa Hassona / Anadolu via Getty Images
 
Η υπεράσπιση της Ουκρανίας αλλά όχι της Παλαιστίνης κάνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να φαίνονται υποκριτές, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο 
 
Οι προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να «παρουσιάσουν τη Μόσχα ως παγκόσμιο παρία» έχουν «δηλητηριαστεί» από τη βιασύνη να υποστηρίξουν τα ισραηλινά αντίποινα κατά της Χαμάς στη Γάζα, ανέφεραν οι Financial Times την Τετάρτη, επικαλούμενοι περισσότερους από δώδεκα αξιωματούχους.
 
«Έχουμε σίγουρα χάσει τη μάχη στον Παγκόσμιο Νότο«, ανέφερε ένας ανώτερος διπλωμάτης της G7. «Όλη η δουλειά που κάναμε με τον Παγκόσμιο Νότο [για την Ουκρανία] έχει χαθεί… Ξεχάστε τους κανόνες, ξεχάστε την παγκόσμια τάξη. Δεν θα μας ακούσουν ποτέ ξανά«. 
 
«Αυτό που είπαμε για την Ουκρανία πρέπει να ισχύει και για τη Γάζα. Διαφορετικά χάνουμε όλη την αξιοπιστία μας«, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Οι Βραζιλιάνοι, οι Νοτιοαφρικανοί, οι Ινδονήσιοι: γιατί να πιστέψουν ποτέ αυτά που λέμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα;» 
 
Τα δυτικά έθνη χαρακτήρισαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως πράξη «απρόκλητης επίθεσης» και κατηγόρησαν τη Μόσχα για τον πόνο των Ουκρανών πολιτών. 
 
Τα ίδια έθνη εμφανίστηκαν απρόθυμα να θέσουν ως όρο για την υποστήριξή τους 
προς το Ισραήλ την άσκηση αυτοσυγκράτησης μετά τη φονική εισβολή της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς αυτόν τον μήνα. Το Ισραήλ έχει διακόψει τις βασικές προμήθειες στη Γάζα και την έχει υποβάλει σε έντονους βομβαρδισμούς. 
 
«Αν περιγράφετε την αποκοπή νερού, τροφίμων και ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία ως έγκλημα πολέμου, τότε θα πρέπει να πείτε το ίδιο πράγμα για τη Γάζα», δήλωσε ένας Άραβας αξιωματούχος στην εφημερίδα, εξηγώντας την προφανή έλλειψη συνέπειας. 
 
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ήρθε αντιμέτωπος για το θέμα αυτό στο CNN. Ο οικοδεσπότης Τζακ Τάπερ τόνισε ότι «οι πολίτες είναι πολίτες», ανεξάρτητα από το πού διαμένουν. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει αν η Ουάσινγκτον ασκεί πίεση στο Ισραήλ για να αφήσει προμήθειες στη Γάζα. 
 
Σύμφωνα με την Huffington Post, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την περασμένη εβδομάδα εντολή σε διπλωμάτες υψηλού επιπέδου που εργάζονται στη Μέση Ανατολή να μην χρησιμοποιούν τρεις συγκεκριμένες φράσεις σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση: «αποκλιμάκωση/εκεχειρία», «τέλος στη βία/αιματοχυσία» και «αποκατάσταση της ηρεμίας». 
 
Αυτή την εβδομάδα, ένα προτεινόμενο από τη Ρωσία σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε τη βία κατά των αμάχων και προέτρεπε σε κατάπαυση του πυρός απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ένα άλλο που υποβλήθηκε από τη Βραζιλία ασκήθηκε αργότερα βέτο από τις ΗΠΑ, αφού 12 μέλη ψήφισαν υπέρ του. 
 
Η Ρωσία απείχε από τη δεύτερη πρόταση, αφού απορρίφθηκε η τροπολογία της να συμπεριλάβει έκκληση για εκεχειρία. 
 
«Εσείς, συνάδελφοι, θα βρείτε σίγουρα κάποια επίσημη δικαιολογία επικαλούμενοι «μη ισορροπημένη γλώσσα», αλλά σε αυτό το σημείο θα ακούγονται αξιολύπητα. Έχετε κάνει την επιλογή σας«, δήλωσε ο απεσταλμένος της Μόσχας, Βασίλι Νεμπένζια, σχετικά με τη μη συμπερίληψη της διατύπωσης. 
 
RT news 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.