Την κάθετη αντίθεσή τα στα σενάρια που διακινήθηκαν τις τελευταίες ώρες περί μετακίνησης των κατοίκων της Γάζας στην έρημο του Σινά, εξέφρασε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι σε συνέπεια του πολέμου στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τόνισε πως οι Αιγύπτιοι κατά εκατομμύρια θα απορρίψουν την αναγκαστική μετακίνηση των Παλαιστινίων στο Σινά, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μετατρέψει τη χερσόνησο σε βάση για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Η Λωρίδα της Γάζας συνορεύει νότια με την Αίγυπτο, περιοχή η οποία ανήκει στην χερσόνησο του Σινά
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα είναι μια προσπάθεια να εξαναγκαστούν οι άμαχοι κάτοικοι να πάρουν προσφυγιά και να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο, κάτι που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Σίσι.
Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται ουσιαστικά υπό ισραηλινό έλεγχο και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν αντ’ αυτού να μετακινηθούν στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ «μέχρι να αντιμετωπιστούν οι μαχητές», δήλωσε ο Σίσι.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου συνιστά στο Ισραήλ να μετακινήσει Παλαιστίνιους αμάχους από τη Γάζα στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ
«Η Αίγυπτος απορρίπτει κάθε προσπάθεια επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος με στρατιωτικά μέσα ή με τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, κάτι που θα αποβεί εις βάρος των χωρών της περιοχής», είπε.
Αναφερόμενος στην αιγυπτιακή θέση, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν κάλεσε «να συσπειρωθούμε γύρω από αυτή τη θέση και να την υποστηρίξουμε σε λαϊκό και αραβικό επίσημο επίπεδο, διότι αυτό αντιπροσωπεύει πραγματική προστασία για τον παλαιστινιακό λαό μας», σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.
Οι δηλώσεις του Σίσι:
Στα σύνορα μεταξύ της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά και της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται το μοναδικό πέρασμα από τα παλαιστινιακά εδάφη που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.
Γιατί η έρημος του Σινά
Οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ για την εξόντωση των μαχητών της Χαμάς που ελέγχουν τη λωρίδα έχει προκαλέσει φόβους ότι οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοί της θα μπορούσαν να αναγκαστούν να μετακινηθούν νότια προς το Σινά.
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό που ενισχύει στην διακίνηση αυτού του σεναρίου. Λίγα 24ωρα πριν, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Danny Ayalon, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι άνθρωποι στη Γάζα θα πρέπει να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και να μεταφερθούν στην έρημο Σινά στην Αίγυπτο, όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προσωρινές σκηνές για αυτούς.
Η συνέντευξη κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Ayalon να δέχεται ευρεία κριτική για τα σχόλιά του, τα οποία πολλοί χαρακτήρισαν ως έκκληση για «εθνοκάθαρση». «Είπαμε στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν προσωρινά την περιοχή, ώστε να μπορέσουμε να πάμε να βγάλουμε τη Χαμάς από τη μέση, και μετά, φυσικά, μπορούν να επιστρέψουν», δήλωσε ο Ayalon, μιλώντας στον Marc Lamont Hill σε ένα επεισόδιο του UpFront που προβλήθηκε την Παρασκευή.
In my interview with a former Israeli deputy Foreign Minister, he acknowledged that Israel is collectively punishing the people of Gaza. pic.twitter.com/gZRiz9k3o4
— Marc Lamont Hill (@marclamonthill) October 14, 2023
«Δεν λέμε στους κατοίκους της Γάζας να πάνε στις παραλίες ή να πνιγούν… Όχι, προς Θεού… Πηγαίνετε στην έρημο του Σινά. Υπάρχει μια τεράστια έκταση, σχεδόν ατελείωτος χώρος στην έρημο Σινά, ακριβώς στην άλλη πλευρά της Γάζας», είπε. «Η ιδέα είναι να φύγουν προς τις ανοιχτές περιοχές όπου εμείς και η διεθνής κοινότητα θα ετοιμάσουμε υποδομές… πόλεις με σκηνές, με τρόφιμα και νερό, όπως ακριβώς για τους πρόσφυγες της Συρίας», πρόσθεσε ο Ayalon.
Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι όλα θα «αποκατασταθούν» στη Γάζα, εάν υπάρξει «άμεση παράδοση, άνευ όρων παράδοση της Χαμάς» είπε ο Λαμόντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.