Σελίδες

19 Οκτωβρίου 2023

Ανακοινώνεται το «ψηφιακό ευρώ» – Ποιες οι διαφορές του από τις κάρτες

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 26 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την Αθήνα, τo «ψηφιακό ευρώ».
 
Πρόκειται για ένα ψηφιακό «πορτοφόλι» που θα το «φορτίζουμε» από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και θα το χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας συναλλαγές στο διαδίκτυο είτε απλά σε ένα μαγαζί.
 
Οι διαφορές του ψηφιακού ευρώ από τις κάρτες που έχουμε σήμερα, έχουν να κάνουν:με τον εγγυητή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το ότι έχουμε να κάνουμε με συναλλαγές χωρίς κόστος, δηλαδή χωρίς τις προμήθειες.
 
Εξετάζεται ωστόσο να υπάρχει ένα πλαφόν στο ξεκίνημα, της τάξεως των 2.000 με 3.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για κρυπτονόμισμα αλλά για χρήμα συμπληρωματικό στα χαρτονομίσματα.
 
Ο στόχος του νομίσματος
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται επίσημα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε στη ζώνη του ευρώ.
 
Ασφαλές και εύχρηστο, όπως είναι σήμερα τα μετρητά. Καθώς θα είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας που εκδίδεται από την ΕΚΤ, θα είναι διαφορετικό από το «ιδιωτικό χρήμα».
 
Ο στόχος της εφαρμογής του ψηφιακού ευρώ είναι «για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλείς και αξιόπιστες ηλεκτρονικές πληρωμές. Η έκδοση ψηφιακού χρήματος από την κεντρική τράπεζα θα λειτουργούσε ως σταθερό σημείο αναφοράς για το νομισματικό σύστημα και το σύστημα πληρωμών.
 
Το ψηφιακό ευρώ θα ενίσχυε επίσης τη νομισματική κυριαρχία της ζώνης του ευρώ και θα ευνοούσε τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματικότητα στον ευρωπαϊκό τομέα πληρωμών».
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Την γνώμη μου για το ψηφιακό ευρώ και γενικά για το ψηφιακό χρήμα που θα ελέγχεται πλέον από το κράτος και την Ευρωπ. Κεντρική Τράπεζα, θα την πω με μια απλή φράση:
Στο μέλλον όταν θα έρθει (ή για την ακρίβεια θα μας τον ρίξουν) ο covid-25 όποιος δεν κάνει το €μβόλιο δεν θα έχει φράγκο για να φάει....
Και λυπάμαι ιδιαιτέρως τους τότε συνταξιούχους...

1 σχόλιο:

  1. Δημήτριος Χατζηνικολάου19 Οκτωβρίου, 2023 15:19

    «Οι διαφορές του ψηφιακού ευρώ από τις κάρτες που έχουμε σήμερα, έχουν να κάνουν:με τον εγγυητή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το ότι έχουμε να κάνουμε με συναλλαγές χωρίς κόστος, δηλαδή χωρίς τις προμήθειες».

    Σχόλιον: Αὐτό εἶναι τό «καρότο»! Τό «μαστίγιον» ποιό εἶναι ἀκριβῶς; Προφανῶς, εἶναι αὐτό πού γράφεται εἰς τό σχόλιον μετά τό πέρας τοῦ ἄρθρου. Ἐάν ὑπῆρχον Ἕλληνες καί Ὀρθόδοξοι ἡγέται, θά ἔλεγαν στόν Στουρνάραν, στήν Λαγκάρντ καί στούς ἄλλους «Εὐρωλιγούρηδες»: «Ὄξω, ρέ!!!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.