Σελίδες

8 Σεπτεμβρίου 2023

H Παναγιά Σουμελά των Ποντίων στο όρος Βέρμιο

από το κανάλι Giannis Katseas 
 
Σύντομο ιστορικό
 
Στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, σε μία σπηλιά ιδρύθηκε το 386 μ.Χ. με αποκάλυψη της Παναγίας, το Μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελάς. Η Μονή χτίστηκε από δύο Aθηναίους Μοναχούς, τον Bαρνάβα και Σωφρόνιο και δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα διότι οι εκεί Πόντιοι έλεγαν συχνά «θα ανέβουμε σου Μελά την Παναΐαν». Η θαυματουργός Εικόνα, που σύμφωνα με την παράδοση χαράχθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά πάνω σε ξύλο, αποτελούσε, μαζί με το αγιασματικό νερό με τις θεραπευτικές ιδιότητες, το σημείο αναφοράς της Μονής.
 
Ωστόσο, η βάρβαρη συμπεριφορά των Νεότουρκων και των Κεμαλικών προς τα Μοναστήρια του Πόντου, οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή της Μονής το 1922. Λίγο αργότερα, πριν τον ξεριζωμό και την αναγκαστική έξοδο του 1923, οι Μοναχοί έκρυψαν την Εικόνα μαζί με Σταυρό με Τίμιο Ξύλο του Μανουήλ Γ’ ανεκτίμητης αξίας, αλλά και ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου, στο Παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Όμως, η ιστορία δεν σταματά εδώ. 
 
Το 1931, με την παρέμβαση και προτροπή του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο ένας από τους δύο εναπομείναντες ζωντανούς Μοναχούς της ιστορικής Μονής, ταξίδεψε από την Θεσσαλονίκη για τον Πόντο με σκοπό να ξεθάψει τα Κειμήλια και να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Πράγματι ο Μοναχός κατάφερε να πάρει μαζί του τα Κειμήλια που αποτελούν μέχρι σήμερα σύμβολο της Πίστεως και της Ορθοδοξίας.
 
Λίγα χρόνια μετά, το 1951 ξεκίνησε η ανέγερση της νέας Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο που αποτελεί το σημείο αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ελλάδα. Εκεί, όπως ήταν φυσικό βρήκε «οίκον» και θρονιάστηκε η περιώνυμη Εικόνα της Παναγιάς Σουμελά μαζί με τα υπόλοιπα Κειμήλια.
 
Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου τιμάται η Παναγιά Σουμελά και πλήθος πιστών, Ποντίων και μη, συρρέουν για να προσκυνήσουν την Αγία Εικόνα. 
 
ΣΧΟΛΙΟ Γιάννη Κατσέα
 
Το τραγούδι που συνοδεύει το βίντεο για όσους καταλαβαίνουν τι σημαίνει "ξενιτεμέντσα Παναιά" είναι πιστεύω αντιπροσωπευτικό για όλους εμάς τους Ποντίους. Μια είναι η Παναιά του όρους Μελά και αυτή εδώ στο βίντεο είναι η ξενιτεμένη μας Παναγιά από την αλησμόνητη μας Πατρίδα, όπως άλλωστε το τραγουδάνε οι Πόντιοι μας καλλιτέχνες. 
 
Αφιερωμένο στους Πόντιους Γονείς μου Γιώτη και Σούλα Κατσέα που τους χρωστάω την Ποντιακή ψυχή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.