Σελίδες

11 Σεπτεμβρίου 2023

Έλληνες φοιτητές κατασκεύασαν drone ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο

Το αυτόνομο σκάφος στέλνει σε πραγματικό χρόνο αεροφωτογραφίες στις αρμόδιες Αρχές.
 
Η χρήση drones στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πλέον μια πραγματικότητα και κατασκευάζονται συνεχώς νέα μοντέλα αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων που περιπολούν δασικές περιοχές.
 
Ένα ηλιακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που μπορεί να ανιχνεύει δασικές πυρκαγιές σε πρώιμο στάδιο και να στέλνει σε πραγματικό χρόνο αεροφωτογραφίες στις αρμόδιες Αρχές, ανέπτυξε η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής A.S.A.T. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το αερόχημα «Phoenix», το οποίο παρουσιάζει το ΑΠΘ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 87η ΔΕΘ, στο εκθεσιακό αφιέρωμα «Akademia» (περίπτερο 14). Από την αρχική ιδέα και τις πρώτες φάσεις του σχεδιασμού μέχρι την κατασκευή του, που μόλις ολοκληρώθηκε, μεσολάβησαν τέσσερα χρόνια και το «Phoenix» ετοιμάζεται πλέον για τις πρώτες του δοκιμαστικές πτήσεις.
 
«Πρόκειται για ένα UAV που η αποστολή του είναι η αναγνώριση δασικών πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο, καθώς πραγματοποιεί εξάωρη πτήση με φωτοβολταϊκά και ανιχνεύει τις πυρκαγιές χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή αυτό που κάνει είναι να πετάει πάνω από την περιοχή, να τραβάει φωτογραφίες και με έναν υπολογιστή που βρίσκεται μέσα στο αερόχημα κατά τη διάρκεια της πτήσης, αναγνωρίζει μέσω τεχνητής νοημοσύνης και στέλνει φωτογραφίες από όπου υπάρχει φωτιά και αντίστοιχα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος τμήματος Aeronautics της A.S.A.T., Αγησίλαος Χατζηάτογλου.
 
«Μόλις τελειώσαμε την κατασκευή του και θα παρουσιαστεί σε αυτή τη ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα μεγάλο αερόχημα, με 4,5 μέτρα άνοιγμα φτερών και βάρος 14 κιλών. Είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από την ομάδα μας στο Αριστοτέλειο. Συνεργαστήκαμε με χορηγούς και οι περισσότερες εργασίες έγιναν στο εργαστήριό μας στο ΑΠΘ από μέλη της Ομάδας μας», διευκρίνισε ο υπεύθυνος του τμήματος αεροναυπηγικής. 
 
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των δοκιμαστικών πτήσεων σημείωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι τον Νοέμβριο να γίνουν οι πρώτες πτήσεις με πλήρη ηλεκτρονικά μέσα».
 
Σχετικά με το πώς γεννήθηκε η ιδέα του Phoenix απάντησε ότι «πριν από τέσσερα χρόνια, μέλη της ομάδας μας βλέποντας το προφανές πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι, θέλαμε να δώσουμε τη δική μας, την πρόταση ενός τμήματος μιας ομάδας του Πολυτεχνείου. Τα τελευταία αυτά χρόνια έτρεξε ο σχεδιασμός του, καθώς παράλληλα είχαμε συμμετοχές σε διαγωνισμούς . Το Phoenix όπως το γνωρίζουμε ξεκίνησε τον σχεδιασμό του πριν από ενάμιση χρόνο […] Συνολικά αυτή τη στιγμή το τμήμα Aeronautics αποτελείται από 20 άτομα, αλλά πρόκειται για μία μεγάλη σχεδιαστική περίοδο, άτομα μπήκαν, άτομα βγήκαν, γιατί είναι φοιτητική ομάδα». 
 
Στη φετινή ΔΕΘ η A.S.A.T. συμμετέχει και με το δεύτερο τεχνικό τμήμα της, το Rocketry, το οποίο ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ισχύος. «Τη φετινή χρονιά το Rocketry Department πρόκειται να συμμετάσχει τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EuRoC (European Rocketry Challenge), για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως η μοναδική ελληνική φοιτητική ομάδα που γίνεται δεκτή με τον πύραυλο Eclipse . Είναι ο νέος πύραυλος που έχουμε αναπτύξει, το πιο καινοτόμο πρότζεκτ μας μέχρι στιγμής και πρόκειται για έναν πύραυλο υψηλής ισχύος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Τμήματος Μάρκετινγκ της A.S.A.T., Tάνια Φίλιππα.
 
Η A.S.A.T. είναι ομάδα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών. Επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Περικλής Παναγιώτου.
 
Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, αλλά δυστυχώς προβλέποντας την εξέλιξη υποθέτω πως θα αγνοηθεί και πλήρως από τους πουλημένους κυβερνώντες του τόπου που έχουν αποδείξει πλέον περίτρανα ότι επιθυμούν την καταστροφή μας...
Βλέπε προειδοποιήσεις μετεωρολόγων πριν τις πλημμύρες και αδιαφορία υπευθύνων...
Βλέπε την φωτιά στον Εβρο, που λογικά θα έπρεπε για λόγους εθνικής ασφαλείας να πέσουν όλα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα να την σβήσουν σε χρόνο ρεκόρ, που έκαιγε επί 15 μέρες!!!
Βλέπε σεισμόπληκτους που ζουν σε κοντέινερ δεκαετίες ολόκληρες κλπ...
Ολοι έχουμε να διηγηθούμε ιστορίες κρατικής αδιαφορίας για οτιδήποτε ελληνικό...
Θυμάστε τον Ελληνα οπλουργό που έφτιαξε προηγμένης τεχνολογίας φορητό τυφέκιο ΑΟΡ για τον ελληνικό στρατό και τον.... συνέλαβαν για κατοχή όπλου;
Εχουν ακυρωθεί άπειρες ελληνικές προσπάθειες που στόχο είχαν γενικώς την ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.