Σελίδες

18 Σεπτεμβρίου 2023

Η σπουδαία πρωτοβουλία του Κύπριου υπουργού εσωτερικών, πρέπει άμεσα να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση

Η Ελλάδα, αλλά ειδικά η Κύπρος, αντιμετωπίζουν πλέον υπαρξιακό πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, κυρίως από τη Συρία. Στην Κύπρο μάλιστα έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, όπου ισλαμιστές που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν καταφύγει στο νησί, ως «πρόσφυγες»! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Ελλάδα, όπου έχουν υπάρξει και συλλήψεις τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους, που κατάφεραν να παρεισφρήσουν στην πατρίδα μας, βλάπτοντας όχι μόνο τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και τους πραγματικούς πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν για να γλιτώσουν από την ισλαμική θηριωδία και την βρίσκουν στον τόπο όπου υποτίθεται ήρθαν για να λάβουν άσυλο.
 
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, δεν είναι δυνατόν να εντοπίσουν τα εγκληματικά στοιχεία τα οποία εισέρχονται στις χώρες ως πρόσφυγες, σε αντίθεση φυσικά με την Συρία η οποία έχει προβεί σε πλήρη καταγραφή των υπηκόων της που συνασπίστηκαν τόσο με το Ισλαμικό Κράτος, την Al Qaeda ή την Τουρκία, διαπράττοντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
Η άμεση αποκατάσταση των σχέσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας με την Δαμασκό, δεν είναι απλά μία πολιτική πρωτοβουλία, αλλά μία ύψιστη υποχρέωση για να ανακοπεί η αθρόα εισροή ανθρώπων οι οποίοι δεν διαθέτουν το προσφυγικό προφίλ.
 
Η Κύπρος θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας, ούτως ώστε να μπορούν να γίνονται επιστροφές και απελάσεις στη χώρα αυτή, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έπειτα από συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, για το μεταναστευτικό, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση στο θέμα αυτό.
 
Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης πως με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, έθεσε επισταμένα την ανάγκηόπως τύχει βοήθειας ο Λίβανος όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύροι. «Ο Λίβανος είναι ανάχωμα. Αν καταρρεύσει ο Λίβανος, τότε όλη η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», επεσήμανε.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο ΥΠΕΣ είπε πως εδώ και 11 χρόνια η Συρία βρίσκεται στο ίδιο καθεστώς. «Θεωρούμε σαν Κύπρος και βρίσκουμε πρόσφορο έδαφος και με άλλα κράτη μέλη ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας», πρόσθεσε.
 
Είπε πως υπάρχουν ήδη αναγνωρισμένες από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA) δύο περιοχές που είναι ασφαλείς περιοχές. «Άρα πρέπει να αναγνωριστεί πλέον και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», ούτως ώστε αυτούς που κρίνουμε να μπορούμε να απελάσουμε ή να επιστρέψουμε κόσμο πίσω στη Συρία, «κάτι που αυτή τη στιγμή καμία χώρα δεν το έχει πετύχει», όπως επεσήμανε.
 
«Θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε και σε αυτό. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος και σε άλλα κράτη μέλη. Προγραμματίζω ταξίδι στη Γενεύη για συνάντηση με την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που έχει ρόλο σε αυτό το θέμα, ούτως ώστε να επικεντρώσουμε και σε αυτό το κομμάτι τις προσπάθειες μας», σημείωσε.
 
Ο κ. Ιωάννου είπε πως κατά τη συνάντηση με το ΔΗΚΟ προέβησαν σε ενημέρωση για το μεταναστευτικό, που είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα με πολλές διαστάσεις και χωρίς εύκολες λύσεις. «Εμείς ως διακυβέρνηση έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένη στρατηγική. Βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία», σημειώνοντας πως έχουν καταφέρει και λόγω εξωγενών παραγόντων αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που έχουν πάρει «να μειωθούν κατά 50% οι αφίξεις, οι παράτυπες ροές μεταναστών. Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε κατά 50% από 3200 σε 4700 τις επιστροφές, είτε πρόκειται για εθελούσιες που έχουμε επενδύσει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, είτε αναγκαστικές, δηλαδή απελάσεις», ανέφερε.
 
«Αναβαθμίζουμε τις υποδομές. Έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των εξεταστών (αιτήσεων ασύλου) – που ήταν και μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί ο χρόνος εξέτασης από εννέα μήνες και σε τρεις μήνες», είπε ο ΥΠΕΣ.
 
Ανέφερε πως «στόχος είναι να μειωθούν τα οικονομικά οφέλη που δύναται να έχει οποιοσδήποτε αιτητής ασύλου ούτως να καταστήσουμε την Κύπρο μη ελκυστικό προορισμό».
 
«Για παράδειγμα όταν απορρίπτεται η αίτησή του στους τρεις μήνες σταματούν τα επιδόματα, σταματά το δικαίωμα εργασίας. Άρα είναι ένα κίνητρο για τον παράνομο πλέον αιτητή ασύλου να αποχωρήσει από την Κύπρο», επεσήμανε.
 
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά το μεταναστευτικό. «Εξαρτόμαστε και από εξωγενείς παράγοντες.Βλέπετε τι γίνεται τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία. Επτά χιλιάδες μετανάστες σε 24 ώρες. Υπάρχει ήδη αύξηση στις μεταναστευτικές ροές και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Έχουμε το θέμα με τις γειτονικές χώρες όπως είναι η Συρία ή ο Λίβανος», επεσήμανε.
 
Για τους Σύρους, είπε πως λόγω του ειδικού καθεστώτος δεν μπορούμε να απορρίψουμε τις αιτήσεις, ούτε να προβούμε σε απελάσεις και εκεί υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.
 
«Εμείς όμως προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι. Τέθηκαν και κάποια προβλήματα. Το ΔΗΚΟ θα αναλάβει και κάποιες πρωτοβουλίες να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των θεμάτων που είτε αφορούν κέντρα προσωρινής κράτησης. Και σημαντικό είναι να προχωρήσει και η ψήφιση του Υφυπουργείου που πλέον θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού»,σημείωσε.
 
Ερωτηθείς αν αυξήθηκαν οι ροές από τη Συρία προς τον Λίβανο ο ΥΠΕΣ είπε πως υπάρχει αύξηση. Ανέφερε πως μετά το ταξίδι του στον Λίβανο «έχουμε ενισχύσει την ήδη καλή σχέση που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών. Ανταλλάσσουμε πληροφορίες».
 
Για παράδειγμα, χθες ενημερωθήκαμε ότι είχε αποκοπεί ακόμα μια βάρκα με 50 άτομα. Άρα βλέπουμε κάποιες που έρχονται, αλλά γίνεται προσπάθεια από το Λίβανο, μετά λόγω της και της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει και αποκόπτονται και πάρα πολλές βάρκες από το να έρθουν Κύπρο, πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «η ενημέρωση που έχουμε από τις αρχές του Λιβάνου είναι ότι υπάρχει μια αύξηση των Σύρων που μεταβαίνουν στον Λίβανο» σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχει 2,5 εκ. Σύρους στον Λίβανο. «Γι’ αυτό και με επιστολή μου στον Μαργαρίτη Σχοινά έχω ζητήσει να το θέσουμε επισταμένα όπως τύχει βοήθειας ο Λίβανος, διότι ο Λίβανος είναι ανάχωμα. Αν καταρρεύσει ο Λίβανος, τότε όλη η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα» πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για το σχέδιο δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο είπε πως κάποιες πρόνοιες ήδη ανεπίσημα εφαρμόζονται και η ενημέρωση που έχουν από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες είναι ότι τέλος Οκτώβρη στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών θα τεθεί προς έγκριση.
 
Πρόεδρος ΔΗΚΟ
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο, σοβαρό, υπαρκτό πρόβλημα, ένα από τα σοβαρότερα που έχει να αντιμετωπίσει η κυπριακή πολιτεία με αλυσιδωτές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε κοινότητες που έχουν να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών.
 
«Δυστυχώς οι σκηνές οργανωμένης βίας και εκφοβισμού που βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες εξοργίζουν και συγκλονίζουν την κυπριακή κοινωνία αλλά και μας ντροπιάζουν διεθνώς. Αλίμονο εάν η κατάληξη της κυπριακής κοινωνίας είναι ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί με τη βία», ανέφερε.
 
Υπογράμμισε πως «δεν είναι η βία η λύση αυτού του προβλήματος. Η λύση αυτού του προβλήματος είναι η εφαρμογή ορθών και αποτελεσματικών πολιτικών. Για αυτό θέλουμε να χαιρετίσουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη έχουν ήδη φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα», επεσήμανε.
 
Πρόσθεσε πως «έχουν αυξηθεί οι απελάσεις και οι επιστροφές αιτητών πολιτικού ασύλου κατά 50%. Ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων έχει μειωθεί στους 3 μήνες. Για πρώτη φορά στην πορεία του μεταναστευτικού φεύγουν περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου από όσοι έρχονται στη χώρα μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου στον πληθυσμό μας έχει μειωθεί από σχεδόν 6% κοντά στο 5%».
 
Σημείωσε ακόμη πως «η πολιτική των απελάσεων και των επιστροφών έχει πετύχει και κατά την άποψή μας αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να ενισχυθεί με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης που είναι μια από τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εμείς καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για να εξετάσουμε και να ψηφίσουμε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων έτσι ώστε το Υφυπουργείο Μετανάστευσης να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την ενημέρωση αλλά κυρίως, όπως είπε, για τις πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο και φέρνουν αποτέλεσμα.
 
Ερωτηθείς αν κατέθεσαν κάποια εισήγηση στον Υπουργό για το μεταναστευτικό, είπε πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τα νομοσχέδια που ήδη έχει καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός Υφυπουργείου Μετανάστευσης θα ενισχύσει και θα βοηθήσει στην πολιτική των επιστροφών και των απελάσεων».
 
«Επιπρόσθετα έχουμε ακούσει τα προβλήματα και τις ανάγκες που παρουσιάζουν οι υποδομές για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του μεταναστευτικού και είμαστε έτοιμοι και εμείς να βοηθήσουμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να αυξηθούν οι χώροι φιλοξενίας, προσωρινοί χώροι φιλοξενίας αλλά και οι μόνιμες υποδομές που πρέπει να έχει η χώρα μας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», σημείωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
το είδαμε ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Η μοναδικη πρωτοβουλια που πρεπει να υλοποιηθει ειναι να τους εξαποστειλουμε ολους και να δηλωσουμε ρηματικα προς τους επιδοξους λαθρομεταναστες ισλαμοφασιστες οτι στοπ επιδοματα δωρεαν κατοικια φως νερο τηλεφωνο και θα δειτε αν πατησει το ποδι καποιο παρασιτο στα χωματα μας.
    Φιλοξενια Γιοκ και GO HOME.
    M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.