Σελίδες

4 Μαΐου 2023

Επιστημονικές Eνώσεις διακινδυνεύουν τη φήμη τους υποστηρίζοντας την Κλιματική Τρομολαγνεία

Μετάφραση: Απολλόδωρος
12 Απριλίου 2023 | Wallace Manheimer | Διαβάστε το εδώ
 
Οι δηλώσεις των επιστημονικών ενώσεων χρησιμοποιούνται συχνά για να δικαιολογήσουν ακραία μέτρα για την αντιμετώπιση μιας υποτιθέμενης κλιματικής έκτακτης ανάγκης.
 
"Η επιστημονική κοινότητα μας το λέει με σαφήνεια", ξεκίνησε μια δήλωση που ασχολείται με το κλιματικό ζήτημα στην ιστοσελίδα της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 του καταδικασμένου γερουσιαστή Bernie Sanders.
 
Τέτοιες δηλώσεις με αγχώνουν. Υποθέτουν ομοφωνία μεταξύ εμάς των επιστημόνων που δεν υπάρχει και μας προσδίδουν μια εξουσία που δεν θέλουμε. Για μένα, αυτό είναι απλά ένας τρόπος για να πει ένας πολιτικός: "Κάντε ό,τι σας λέω εγώ!".
 
Αυτές οι διακηρύξεις των επιστημονικών ενώσεων είναι σχεδόν καθολικά ψευδείς και προκαλούν πραγματική ζημιά. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Φυσική Εταιρεία (American Physical Society), ή APS, με την οποία συνδέομαι πιο στενά, δηλώνει: "Πολλαπλές γραμμές στοιχείων υποστηρίζουν ισχυρά το συμπέρασμα ότι τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου έχουν γίνει ο κυρίαρχος παράγοντας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του κλίματος που παρατηρείται από τα μέσα του εικοστού αιώνα".
 
Δεν είναι δύσκολο να δείξουμε ότι η δήλωση αυτή και άλλες παρόμοιες είναι λανθασμένες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να κοιτάξει ένα γράφημα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για την παγκόσμια θερμοκρασία από το 1880 έως το 2022. Θα δείξει ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε συνολικά κατά περίπου 0,6 βαθμούς Κελσίου κατά τα 30 χρόνια από το 1910 έως το 1940 και κατά περίπου 0,8 βαθμούς κατά τα 40 χρόνια από το 1980 έως το 2020. Με άλλα λόγια, οι ρυθμοί αύξησης ήταν περίπου οι ίδιοι πριν και μετά την έναρξη της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η δήλωση της APS είναι αναμφισβήτητα ψευδής.
 
Εντάξει, οι ρυθμοί αύξησης είναι περίπου οι ίδιοι, αλλά σίγουρα το γράφημα της NOAA δείχνει ότι η σημερινή θερμοκρασία είναι η υψηλότερη που έχει ποτέ μετρηθεί. Λάθος και πάλι.
 
Το οξυγόνο υπάρχει σε δύο ισότοπα: το 99,9% είναι οξυγόνο-16 με οκτώ πρωτόνια και οκτώ νετρόνια στον πυρήνα, και το 0,1% είναι οξυγόνο-18 με οκτώ πρωτόνια και 10 νετρόνια. Το νερό που περιέχει τα δύο ισότοπα εξατμίζεται με ελαφρώς διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με τη θερμοκρασία. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για να βρεθεί ένας τρόπος να προσδιοριστεί η θερμοκρασία σε διάφορες ιστορικές εποχές από τις αναλογίες ισοτόπων σε διαφορετικά επίπεδα στους πυρήνες πάγου της Γροιλανδίας.
 
Οι αναλύσεις αυτές αποκάλυψαν μια ποικιλία θερμότερων περιόδων κατά τη διάρκεια του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως αναφέρεται στο The Good Earth Energy Blog. Η αποκρυπτογράφηση αυτή από τα ακατέργαστα δεδομένα ήταν ένας μεγάλος θρίαμβος, που έγινε κυρίως από φυσικούς. Αντί να αγνοεί αυτή την ανακάλυψη για να προσκολληθεί σε αυτό που ο Δανός συγγραφέας Bjorn Lomborg έχει αποκαλέσει "κλιματικό βιομηχανικό σύμπλεγμα", η APS θα πρέπει να αγκαλιάσει με υπερηφάνεια αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα.
 
Τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι σχεδόν η μόνη απόδειξη αυτών των θερμότερων περιόδων. Ο Hubert H. Lamb, που συχνά αποκαλείται πατέρας της κλιματικής επιστήμης, έγραψε το βασικό κείμενο "Το κλίμα, η ιστορία και ο σύγχρονος κόσμος". Η εικόνα 46 του βιβλίου δείχνει ότι τα βόρεια βόρεια δάση του πλανήτη κατά τη διάρκεια του Ολόκαινου που ήταν βέλτιστο πριν από 4.000 χρόνια εκτείνονταν περίπου 200 μίλια βορειότερα από ό,τι σήμερα. Προφανώς, ο κόσμος ήταν θερμότερος τότε. Ο Lamb παρουσίασε πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα.
 
Υπάρχουν επίσης γνωστά αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία για παρόμοια αύξηση της θερμοκρασίας κατά το ρωμαϊκό βέλτιστο πριν από 2.000 χρόνια και το μεσαιωνικό βέλτιστο πριν από 1.000 χρόνια. Στο πρώτο, οι Ρωμαίοι καλλιεργούσαν κρασί στην Αγγλία μέχρι το τείχος του Αδριανού. Καθώς τα σταφύλια για ψυχρό καιρό δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί, αυτό σήμαινε μια πολύ θερμότερη Αγγλία από ό,τι σήμερα. Στο μεσαιωνικό βέλτιστο, οι Βίκινγκς καλλιεργούσαν χωράφια με κριθάρι στη Γροιλανδία, κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει σήμερα λόγω του σημερινού ψύχους.
 
Αν και ο Lamb δεν αγνόησε την αύξηση της θερμοκρασίας με βάση το CO2, δεν την ανέφερε μέχρι τη σελίδα 330 του βιβλίου του. Υπολόγισε ότι η αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 από τα σημερινά 400 μέρη ανά εκατομμύριο στα 800 ppm θα αύξανε την παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου. Με τον σημερινό ρυθμό εισαγωγής CO2, θα χρειάζονταν 200 χρόνια για να συμβεί ένας τέτοιος διπλασιασμός. Παραδόξως, πολύ λεπτομερείς πρόσφατοι υπολογισμοί από δύο από τις κύριες παγκόσμιες αυθεντίες επί του θέματος κατέληξαν περίπου στο ίδιο αποτέλεσμα.
 
Γιατί η APS αγνοεί τόσες δεκαετίες έρευνας για το κλίμα; Εξάλλου, μεγάλο μέρος της ήταν έργο φυσικών και εμφανίστηκε σε κλασικά εγχειρίδια.
 
Αυτός ο συγγραφέας δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό της ηγεσίας της APS. Ωστόσο, δύο πιθανότητες είναι δύσκολο να απορρίψει κανείς:
 
(1) Ο οργανισμός είχε τόσο πολύ παρασυρθεί από αυτό που ο διάσημος φυσικός Richard Lindzen έχει αποκαλέσει "μαζική αυταπάτη" ότι το διοξείδιο του άνθρακα απειλεί το κλίμα με καταστροφή, ώστε η APS δεν έκανε ούτε την ελάχιστη δέουσα επιμέλεια ή 
 
(2) ακόμη χειρότερα, η APS γνωρίζει ότι υπάρχουν επιχορηγήσεις μεγάλων ποσών για τους κινδυνολόγους, αλλά καμμία για τους σκεπτικιστές. Μπορεί να έχει πουλήσει την ψυχή της στον διάβολο.
 
Η APS θα προσέφερε τεράστια υπηρεσία τόσο στο επάγγελμα όσο και στην ανθρωπότητα αν απέσυρε τη δήλωσή της και εξέδιδε μια πιο μετρημένη και επιστημονικά ορθή. Εάν δεν το κάνει, αυτός ο ισόβιος συνεργάτης του APS πιστεύει ότι η οργάνωσή μας θα βρεθεί στη λάθος πλευρά της ιστορίας και ότι οι μεταγενέστεροι δεν θα μας βλέπουν με καλό μάτι.
 
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα The Washington Times, 11 Απριλίου 2023, και μπορείτε να το δείτε εδώ.
 
Ο Wallace Manheimer είναι ισόβιος εταίρος της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 150 εργασιών με κριτές και περήφανο μέλος του Συνασπισμού για το CO2 στο Arlington της Virginia.
 
---
Δικτυογραφία:
Scientific Societies Risk Reputations by Endorsing Climate Scare - CO2 Coalition

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.