Σελίδες

6 Μαΐου 2023

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

2.5.2023
 
Κον Σίμο Ιωάννου, Δήμαρχο Αμμοχώστου και
Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμος Αμμοχώστου
 
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες/κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
 
Πωλήσεις ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου
 
Μετά τη δημοσιοποίηση της πώλησης ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ο Δήμαρχος έκαμε, μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες δηλώσεις:
  • Εάν οι πωλήσεις, είπε, έγιναν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», τότε για τον T/κ αγοραστή η διαδικασία είναι νόμιμη και ο E/κ πήρε τα λεφτά και σημειώσατε ότι, «Εδώ υπάρχει πολιτικό ζήτημα».
  • Είπε επίσης: «Η ουσία είναι να σταματήσει η προσπάθεια πώλησης των περιουσιών, γιατί αν συνεχισθεί, η περίκλειστη περιοχή θα χαθεί».
  • Ζήτησε επίμονα να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση και κάλεσε αυτούς που «πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες να μην μέμφονται αυτούς που πάνε και πωλούν τις περιουσίες τους. Αν νομίζουν κάποιοι ότι αυτό το στάτους κβο είναι υπέρ μας, δεν είναι».
Για τις πιο πάνω δηλώσεις του Δημάρχου έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
  1. Πρώτιστα λυπούμαστε για την εξέλιξη αυτή στην περίκλειστη περιοχή διότι ήταν προβλεπτή και αναμενόταν. Ο λόγος που αναμενόταν, ήταν ο λανθασμένος τρόπος που η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή με διακηρυγμένο μάλιστα σχέδιο, να ανοίξει και να εποικίσει την περιοχή. Η Κυβέρνηση περιορίστηκε να υπενθυμίζει το Ψήφισμα επικοινωνιακά, χωρίς να προχωρεί στην ουσιαστική πράξη που απαιτεί ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, δηλαδή να κατατεθεί Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητείται ο τερματισμός της παράνομης επέμβασης και εφαρμογή του Ψηφίσματος. Θυμίζουμε ότι το Ψήφισμα ζητεί, η περίκλειστη πόλη να παραδοθεί στη Διοίκηση του ΟΗΕ και να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι της περιοχής. Αυτή η αμέλεια της Κυβέρνησης έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία, αξιοποιώντας και τη λανθασμένη στάση του Κυπριακού Κράτους προς την παράνομη απόφαση του ΕΔΑΔ να ιδρύσει Επιτροπή Περιουσιών στα κατεχόμενα, να ενεργεί παρασκηνιακά αναζητώντας θύματα εκείνης της παράνομης, πολιτικής απόφασης του ΕΔΑΔ. Η Διπλωματική εκστρατεία προς κάθε κατεύθυνση θα έπρεπε να ακολουθήσει ως φυσιολογική συνέχεια της προσφυγής, με απαίτηση να υποστηριχθεί η έγκριση του αιτήματος μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πράξη που είναι απόλυτα σύμφωνη με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Και Βέτο να εισπράτταμε, το βάρος της απόρριψης του αιτήματος μας θα έφερνε πίεση στην Τουρκία. Αυτό θα έπρεπε να το επαναλαμβάνουμε σε κάθε παράνομο βήμα που έκαμε 4 -5 φορές η Τουρκία μετά την πρώτη της ενέργεια.
  2. Οι πωλήσεις μέσω της παράνομης Επιτροπής Περιουσιών στα κατεχόμενα δεν είναι πράξη νόμιμη κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την Κυβέρνηση όταν ομολογεί πως οι πωλήσεις αυτές δεν περνούν από το Κτηματολόγιο (εκτός και αν μας λέει ψέματα).
  3. Σωστά διαπιστώνετε, κύριε Δήμαρχε, ότι, «Η ουσία είναι να σταματήσει η προσπάθεια πώλησης των περιουσιών, γιατί αν συνεχισθεί, η περίκλειστη περιοχή θα χαθεί». Η πώληση κατεχομένων περιουσιών πρέπει να σταματήσει όχι μόνο στην περίκλειστη περιοχή αλλά παντού στα κατεχόμενα διότι όχι μόνο η περίκλειστη Αμμόχωστος θα χαθεί, αλλά όλα τα κατεχόμενα. Αυτό θα συμβεί διότι η Τουρκία από κατακτητής μετατρέπεται σε ιδιοκτήτη της γης.
  4. Τέλος συμφωνούμε κύριε Δήμαρχε ότι το σημερινό ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ δεν είναι υπέρ μας. Σημειώνουμε όμως με έμφαση ότι η μετατροπή του, σε ΝΤΕ ΓΙΟΥΡΕ, νομιμοποιώντας το παράνομο σήμερα καθεστώς, με λύση ΔΔΟ μέσω των Δικοινοτικών συνομιλιών, θα είναι διπλά και τριπλά εναντίον μας. Θα είναι η αρχή του τέλους της Κύπρου ολόκληρης.
Ενέργειες που πρέπει κατά τη γνώμη μας να κάνει το Κράτος άμεσα υπό το φώς και των νέων αυτών αποκαλύψεων, τις οποίες θέτουμε ενώπιον σας να τις προωθήσετε και εσείς προς το Κράτος παράλληλα με εμάς, ως κοινό αίτημα, είναι ως ακολούθως:
  1. Να καταγγελθεί ως παράνομη η πολιτική απόφαση του ΕΔΑΔ η οποία αποτελεί τον Δούρειο Ίππο της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού. Είναι παράνομη διότι αυτό που συστήνει είναι σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Επισυνάπτουμε γνωμάτευση Νομικού του Αρείου Πάγου για προβληματισμό.
  2. Να ανασταλεί, ενόσω συνεχίζεται η κατοχή, το ατομικό δικαίωμα των ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών να πωλούν την περιουσία τους σε τρίτα πρόσωπά. Να επιτρέπεται μόνο η μεταβίβαση γονικής περιουσίας στα παιδιά του ιδιοκτήτη. Έξάλλου αυτό προνοούσε η νομοθεσία του Κράτους και αν ή νομοθεσία έχει αλλάξει να δοθούν εξηγήσεις γιατί άλλαξε και πότε. 
  3. Να κλείσουν τα κυκλώματα κραχτών που σπρώχνουν πρόσφυγες ιδιοκτήτες να προσφεύγουν στην παράνομη Επιτροπή στα κατεχόμενα.
  4. Όλες οι πράξεις αγοραπωλησίας που έγιναν να θεωρηθούν παράνομες και ως μη γενόμενες.
  5. Το Κράτος να αναλάβει την επίλυση οικονομικών προβλημάτων που τυγχάνει να απασχολούν τους πρόσφυγες και τους ωθούν να προσφεύγουν στην παράνομη Επιτροπή και να πωλούν την περιουσία τους.
  6. Η διατήρηση των περιουσιακών αναλογιών στα κατεχόμενα εδάφη σε ότι ίσχυε το 1974 αποτελεί μέγιστο Δημόσιο συμφέρον το οποίο οφείλει το Κυπριακό Κράτος να διαφυλάξει ως βασικό κυριαρχικό της Δικαίωμα.
Γι αυτό κύριε Δήμαρχε συστήνουμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε τοπικιστικά και να αντιμετωπίσουμε επιτέλους την κατοχή συνολικά, να δώσουμε τα χέρια και όλοι μας, να απαιτήσουμε θωράκιση του Κράτους μας και ανάληψη από το Κράτος αγώνα για απελευθέρωση όπως επιβάλλεται από το Διεθνές Δίκαιο, τόσο σε ότι αφορά την ουσία του, όσο και τη στρατηγική διεξαγωγής του. Προσφερόμαστε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε το Θέμα.
 
Με εκτίμηση
Για το Σωματείο
Ιωάννης Σιεκέρσαββας 99439019
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.