Σελίδες

11 Μαρτίου 2023

Τι κρύβεται πίσω από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ διαδηλώσεις στη Γεωργία; (ανάλυση)

Γράφει ο Ilya Tsukanov 
 
Οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τιφλίδας αυτή την εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν για ένα σχέδιο νόμου που απαιτεί από τις ΜΚΟ να εγγράφονται ως «πράκτορες ξένης επιρροής» εάν το 20% ή περισσότερο των κεφαλαίων τους προέρχεται από ξένες πηγές. Τι επιδιώκουν να επιτύχουν οι διαδηλωτές; Πώς αντέδρασαν οι δυτικοί «εταίροι» της Γεωργίας; Ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας, αν έχει παίξει καθόλου; Το Sputnik ερευνά.
 
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γεωργίας απέσυρε «άνευ όρων» τον νόμο για τους ξένους πράκτορες από το κοινοβούλιο το πρωί της Πέμπτης, αναδιπλώνοντας τους διαδηλωτές μετά από δύο νύχτες βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία στην πρωτεύουσα της χώρας του Καυκάσου και αυξανόμενες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να απορρίψουν το σχέδιο νόμου. 
 
«Ως κυβερνητικό κόμμα υπεύθυνο απέναντι σε κάθε μέλος της κοινωνίας, αποφασίσαμε να αποσύρουμε άνευ όρων αυτό το νομοσχέδιο που υποστηρίξαμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης το Κόμμα Γεωργιανού Ονείρου, το οποίο διαθέτει 74 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο της δημοκρατίας.  
 
Η Giga Lemonjala, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Droa, απάντησε στην ανακοίνωση της κυβέρνησης ζητώντας να καταγγελθεί επίσημα το νομοσχέδιο και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν τις δύο τελευταίες νύχτες. 
 
Η αντιπολίτευση της Γεωργίας και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τις διαδηλώσεις χαρακτήρισαν τη νομοθεσία για τους ξένους πράκτορες ως «ρωσικό«, «ρωσικού τύπου» ή «τύπου Πούτιν» νόμο, επικαλούμενα τον ρωσικό νόμο του 2012 που απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους να εγγράφονται ως ξένοι πράκτορες και να γνωστοποιούν στο κοινό τις πηγές χρηματοδότησής τους, εάν περιλαμβάνουν συνεισφορές από ξένες οντότητες. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η γεωργιανή νομοθεσία σηματοδοτεί την απομάκρυνση της Τιφλίδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προσέγγισή της προς τη Ρωσία, ενώ ένα άρθρο έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει το σοσιαλδημοκρατικό, φιλοευρωπαϊκό γεωργιανό κυβερνών κόμμα «το γεωργιανό όνειρο του Πούτιν«.  
 
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως «εμπνευσμένο από το Κρεμλίνο» και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «βαθιά προβληματισμένη» από αυτό, με τη νομοθεσία να θεωρείται «ασύμβατη με τη σαφή επιθυμία του λαού της Γεωργίας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη δημοκρατική της ανάπτυξη».  
 
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «πολύ κακή εξέλιξη» και λέγοντας ότι είναι «ασύμβατο με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ» και «αντιβαίνει στον διακηρυγμένο στόχο της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».  
 
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολίασε επίσης την κρίση, επαινώντας τους διαδηλωτές που κρατούσαν την ουκρανική σημαία και λέγοντας ότι το Κίεβο αναμένει ότι η Γεωργία και η Μολδαβία θα ενταχθούν στην ΕΕ μαζί με την Ουκρανία. 
 
Η Μόσχα απέφυγε ως επί το πλείστον να σχολιάσει τις γεωργιανές αναταραχές, με εξαίρεση τις παρατηρήσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα την Τετάρτη, η οποία επισήμανε ότι το σχέδιο νόμου έμοιαζε με την αμερικανική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1938, γνωστή ως Foreign Agents Registration Act, και τη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Πέμπτη, ο οποίος ενθάρρυνε τους Ρώσους υπηκόους στη Γεωργία να μείνουν μακριά από τους δρόμους.  
 
Κανόνες για μένα αλλά όχι για σένα
 
Ο ρόλος της Ρωσίας ήταν ουσιαστικά ο ρόλος του μπαμπούλα, με σκοπό να δυσφημίσει τη γεωργιανή κυβέρνηση και να υποδαυλίσει τη δυσαρέσκεια, τόσο στη Γεωργία όσο και μεταξύ των δυτικών εταίρων της Τιφλίδας, λέει ο Shota Apkhaidze, πολιτικός επιστήμονας που υπηρετεί ως διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικών Μελετών του Καυκάσου. Η πραγματικότητα, επισημαίνει ο παρατηρητής με έδρα την Τιφλίδα, είναι ότι η νομοθεσία που έχει πλέον αποσυρθεί έχει πολύ μεγαλύτερη ομοιότητα με τη FARA παρά με τη ρωσική νομοθεσία.  
 
«Πρόκειται κυριολεκτικά για διπλά πρότυπα, για κοροϊδία. Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν με θράσος τον ίδιο νόμο πριν από 80 χρόνια, το 1938, και τον αυστηροποίησαν επανειλημμένα. Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Μας λένε ότι αυτός ο νόμος είναι «ρωσικός», παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία. Αυτά είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Με άλλα λόγια, υιοθετήσαμε ένα σχέδιο νόμου που έχει ως πρότυπο την αμερικανική νομοθεσία, η οποία είναι σύμφωνη με το γεωργιανό Σύνταγμα και τον νόμο για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τι σχέση έχει η Ρωσία με αυτό; Τι σχέση έχει ο Πούτιν με το οτιδήποτε;» ρώτησε ο Apkhaidze. «Αυτός είναι απλώς ένας ακόμη λόγος για να υπονομευθεί πλήρως το πολιτικό σύστημα και να οδηγηθεί η χώρα σε αλλαγή εξουσίας. Αυτό επιδιώκουν οι Αμερικανοί», δήλωσε ο παρατηρητής.  
 
Άβολος νόμος
 
Η εμπειρογνώμονας διεθνών υποθέσεων Viktoria Fedosova λέει ότι η ανησυχία των ΗΠΑ και της ΕΕ για το γεωργιανό σχέδιο νόμου είναι κατανοητή, καθώς απειλεί να υπονομεύσει την τεράστια πολιτική τους δύναμη στο κράτος του Καυκάσου. 
 
«Η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου στη Γεωργία ήταν επικίνδυνη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς έχουν συνηθίσει να συμμετέχουν στη δική τους χρηματοδότηση, να εισάγουν τους δικούς τους ηγέτες της κοινής γνώμης και να εργάζονται [στη χώρα] μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων. Αυτό είναι το τυπικό σχήμα επιχειρήσεων τύπου ομπρέλας που τους είναι οικείο», δήλωσε στο Sputnik σε συνέντευξή της η Fedosova, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Προβλέψεων του Ρωσικού Πανεπιστημίου Λαϊκής Φιλίας με έδρα τη Μόσχα.  
 
«Οι Αμερικανοί έχουν ξοδέψει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τις μη κυβερνητικές μας οργανώσεις από το 1993, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι τα κονδύλια αυτά δαπανήθηκαν για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ.» τόνισε ο Apkhaidze. «Αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως, τα κονδύλια αυτά δαπανήθηκαν σταθερά για την υποκίνηση ενός πραξικοπήματος, για τη χρηματοδότηση ορισμένων καταστροφικών στοιχείων στη Γεωργία», είπε.  
 
Η αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια για την «προώθηση της δημοκρατίας» προς τη Γεωργία έχει λάβει διάφορες μορφές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, από το Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία και το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο μέχρι τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας (Open Society Foundations) του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος. Καθένας από αυτούς τους ομίλους παρέχει εκατομμύρια ή δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε γεωργιανές ΜΚΟ ετησίως και ασκεί τεράστια δύναμη πέρα από τη σφαίρα της παραδοσιακής κομματικής πολιτικής, λέει ο Apkhaidze.  
 
«Ο τομέας των ΜΚΟ είναι η ισχυρότερη δομή των πολιτικών θεσμών στη Γεωργία, επειδή διαθέτουν μαζική χρηματοδότηση. Όλοι, ακόμη και η σημερινή ηγεσία της Γεωργίας, προέρχονται από αυτού ακριβώς του είδους τις οργανώσεις και τα ιδρύματα», δήλωσε. «Έχουν τεράστια επιρροή».  
 
Κυνική προσέγγιση
 
Το χρονικό και η ιστορία των ΗΠΑ και της ΕΕ στην παραβίαση της κυριαρχίας της Γεωργίας δεν είναι μυστικό για κανέναν, αλλά η συμπεριφορά τους και η αντίδρασή τους στη βία αυτής της εβδομάδας συνιστά ευθεία «κοροϊδία» της Τιφλίδας, λέει ο Apkhaidze
 
«Γιατί στη Γεωργία, ένα άτομο που πετάει ένα κοκτέιλ μολότοφ σε έναν αστυνομικό και βάζει φωτιά σε ένα περιπολικό, χτυπάει έναν πράκτορα των ειδικών δυνάμεων στο κεφάλι με μια ράβδο και σπάει το κτίριο του κοινοβουλίου, γιατί θεωρείται «ειρηνικό» – και η διαμαρτυρία του «ειρηνική διαμαρτυρία»;», διερωτάται ο παρατηρητής, αναφερόμενος στις δεκάδες αστυνομικούς που έχουν τραυματιστεί, ορισμένοι από τους οποίους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, τις τελευταίες δύο ημέρες σε συγκρούσεις με διαδηλωτές.  
 
#Georgia opposition says the police overreached in their attempt to disperse the rioters, and demanding 160 ppl arrested be released. In return #Georgian authorities published a video of horrific violence against police officers including use of Molotov Cocktails. pic.twitter.com/kUHFohKh7z— Arthur Morgan (@ArthurM40330824) March 9, 2023
 
Η Fedosova πιστεύει ότι η απάντηση είναι προφανής – ενώ οι ΗΠΑ είναι σε θέση να ψηφίσουν νόμους όπως το FARA και να τους χρησιμοποιούν ελεύθερα για να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική και τις κοινωνικές ομάδες τους για ενδείξεις ξένης επιρροής και ανάμειξης, η ίδια πολυτέλεια δεν παρέχεται σε χώρες όπως η Γεωργία.  
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιτρέψουν να απολαμβάνει αυτού του είδους την κυριαρχία η μικροσκοπική Γεωργία, η οποία, επιπλέον, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας κατά της Ρωσίας (θυμόμαστε την κατάσταση το 2008)», είπε.  
 
‘Δεύτερο Μέτωπο’
 
Η ειρωνεία της κρίσης σχετικά με το σχέδιο νόμου για τους ξένους πράκτορες είναι ότι η κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου είναι σε γενικές γραμμές φιλοευρωπαϊκή, με δηλωμένους στόχους που περιλαμβάνουν την είσοδο τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, τόσο ο Apkhaidze όσο και η Fedosova πιστεύουν ότι η κρίση σχετίζεται με την πραγματιστική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Τιφλίδα σε σχέση με τον βόρειο γείτονά της, ιδίως μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία πέρυσι. 
 
«Οι Αμερικανοί έχουν περάσει έναν ολόκληρο χρόνο τώρα, από την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποσταθεροποιώντας την κατάσταση», προσπαθώντας να πείσουν τη Γεωργία να ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις και να «ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο» κατά της Μόσχας, δήλωσε ο Apkhaidze.  
 
«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι αν καταφέρουν να απομακρύνουν γρήγορα το γεωργιανό όνειρο, θα ανοίξει αμέσως ένα δεύτερο μέτωπο, γιατί αυτές οι νιφάδες που βγήκαν να διαμαρτυρηθούν θέλουν αυτόν τον πόλεμο, πολλοί από αυτούς ασυνείδητα βέβαια- δεν έχουν ιδέα τι θα φέρει μια τέτοια σύγκρουση. Αλλά είναι τόσο κοντόφθαλμοι (εννοώ την πλειοψηφία των εμπλεκόμενων νέων) που δεν καταλαβαίνουν τι θα έφερνε ένας πόλεμος με τη Ρωσία. Άλλοι έχουν συγκεκριμένο στόχο να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο. Οι Αμερικανοί οδηγούν τη χώρα ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.  
 
Η προσπάθεια της γεωργιανής κυβέρνησης και των νομοθέτων να αποτρέψουν την Τιφλίδα από το να παρασυρθεί σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, παρά τις όχι πάντα ρόδινες σχέσεις με τη Μόσχα, είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ο νόμος για τους ξένους πράκτορες καταρτίστηκε εξ αρχής, πιστεύει η Fedosova, επικαλούμενη το γεγονός ότι μια χούφτα ΜΚΟ έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη κατά το περασμένο έτος από ό,τι όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας μαζί. 
 
«Το κύριο πράγμα [για την κυβέρνηση] είναι η εγγύηση της ειρήνης, κάποιου είδους δίκαιου διαλόγου με βάση συμβιβασμούς με τη Ρωσία, χωρίς προσπάθειες να συμπεριληφθεί η χώρα σε μια νέα σύγκρουση στα σύνορα της Ρωσίας. Το κυριότερο γι’ αυτούς είναι να μεταφέρουν αυτή την ιδέα της διατήρησης της κυριαρχίας και της μη απώλειας νέων εδαφών και να την επικοινωνήσουν στους πολίτες τους», δήλωσε ο παρατηρητής.  
 
Κίνδυνος Μαϊντάν
 
Η Fedosova παρατήρησε παραλληλισμούς ανάμεσα στα πλάνα που βγαίνουν από την Τιφλίδα αυτή την εβδομάδα και το Euromaidan στο Κίεβο πριν από το πραξικόπημα του 2014. «Βλέπουμε τώρα πλάνα από την Τιφλίδα όπου νέοι άνθρωποι πηδούν και χορεύουν, όπου χρησιμοποιούνται οι [ψυχολογικοί] μηχανισμοί για τη δημιουργία αυτού του είδους συναισθηματικού δεσμού του πλήθους. Βλέπουμε όλα όσα είδαμε στο Μαϊντάν. Αλλά εδώ η παρουσία εξωτερικών δυνάμεων δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο όπου ο Αμερικανός πρέσβης βγαίνει και μοιράζει μπισκότα, για παράδειγμα. Μέχρι στιγμής, βλέπουμε την εκδήλωση των Αμερικανών σε αυτή τη σύγκρουση μόνο με τη μορφή των επίσημων δηλώσεών τους». 
 
Εάν η κατάσταση θερμανθεί, θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότεροι παραλληλισμοί με το ουκρανικό πραξικόπημα, σημείωσε, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστών σε πλήθη, προβοκατόρων, μυστηριωδών ελεύθερων σκοπευτών, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα και τον διορισμό μιας νέας κυβέρνησης-μαριονέτας και «την εγκατάσταση ενός αυταρχικού προέδρου που θα αποκαλείται φιλελεύθερος». 
 
«Βλέπουμε πώς συνέβη αυτό με τον Ζελένσκι – πόσο «φιλελεύθερο» αποδείχθηκε το καθεστώς του και τι νόμοι υιοθετήθηκαν όταν όλα πάνε σύμφωνα με το αμερικανικό σενάριο και η χώρα ενσωματώνεται σε μια πλήρη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία… Χρειάζονται τη Γεωργία ως άλλο ένα μέσο για να τρυπήσουν τη Ρωσία, απλώς από άλλη πλευρά», δήλωσε η Fedosova.  
 
Πρόεδρος εναντίον Κοινοβουλίου
 
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι εμφανίστηκε με φόντο το Άγαλμα της Ελευθερίας για να εκφράσει την υποστήριξή της στους διαδηλωτές. «Είμαι στο πλευρό σας. Σήμερα εκπροσωπείτε την ελεύθερη Γεωργία. Η Γεωργία, η οποία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να της στερήσει αυτό το μέλλον», δήλωσε η Ζουραμπιτσβίλι.  
 
Today, we stand together! We’ll stand together tomorrow and lead our country into Europe. I make this promise to you as I have made the same promise to myself a long time ago
My full statement: https://t.co/3dvga0Ovhx pic.twitter.com/L59LltC8G1— Salome Zourabichvili (@Zourabichvili_S) March 7, 2023 
 
Ο Apkhaidze δεν βρίσκει τίποτα εκπληκτικό στη συμπεριφορά της Γεωργιανής προέδρου, λέγοντας ότι η γαλλικής καταγωγής πολιτικός απλώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών της και ότι η συμπάθειά της προς την αντιπολίτευση είναι εμφανής εδώ και καιρό. 
 
«Η Γεωργία είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιτίθεται σε διάφορες αποφάσεις της γεωργιανής ηγεσίας και του κοινοβουλίου… Όσον αφορά τη Ζουραμπιτσβίλι, αυτή, φυσικά, εξυπηρετεί τα συμφέροντα, πρώτα απ’ όλα, των αφεντικών της. Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι πρόεδρος της Γεωργίας ή κυβερνήτης κάποιας αμερικανικής πολιτείας. Αλλά είναι γεγονός ότι θέλει περισσότερη εξουσία και βλέπει τον εαυτό της στη θέση του [Γεωργιανού πρωθυπουργού Irakli] Garibashvili», συνόψισε ο Apkhaidze.  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
Sputnik
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.