Αρχαιολόγοι στο Ιράκ, ανακάλυψαν ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Μεσοποταμίας, καθώς έφεραν στην επιφάνεια τα ερείπια ενός ναού των Σουμερίων 4.500 ετών αφιερωμένου στον θεό των ανοιξιάτικων κεραυνών (Ningirsu), όπως αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο.
Ο επί αιώνες αφανισμένος ναός είναι χτισμένος από τούβλα λάσπης και αποτέλεσε κατά το παρελθόν εντυπωσιακό «στολίδι» της αρχαίας πόλης Γκιρσού (Girsu) που τώρα έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό χώρο γνωστό ως «Tello».
«Στην καρδιά της πόλης Γκιρσού, ανακαλύψαμε —και εξακολουθούμε να ανασκάπτουμε— έναν από τους πιο σημαντικούς ιερούς χώρους όλης της αρχαίας Μεσοποταμίας: έναν ναό αφιερωμένο στον θεό που ήταν και αρχηγός της πόλης», εξήγησε κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ο Σεμπάστιαν Ρέι, επικεφαλής αρχαιολόγος εκεί.
Το Γκιρσού ήταν ένα πολυσύχναστο πολιτιστικό κέντρο στην καρδιά της Μεσοποταμίας – μια ευρεία περιοχή μεταξύ των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, της ανατολικής Συρίας, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, τμήματος του δυτικού Ιράν και του Κουβέιτ και έδρα μερικών από τους πρώτους πολιτισμούς.
Ο Γάλλος αρχαιολόγος Ερνέστ ντε Σαρζέκ είχε ανακαλύψει πρώτος τα ερείπια του Γκιρσού το 1877 και αφαίρεσε όλα τα αντικείμενα που μπορούσε να βρει, συμπεριλαμβανομένου ενός αγάλματος 4.000 ετών του βασιλιά των Σουμερίων Gudea, ο οποίος κυβέρνησε την πόλη στα τέλη της τρίτης χιλιετίας π.Χ. με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν πως δεν είχε περισσέψει κάτι που θα μπορούσε να αναδυθεί στην επιφάνεια.
Διαπιστώθηκε ότι τελικά το Γκιρσού είχε περισσότερα μυστικά να αποκαλύψει.
«Δεν είναι ουτοπικό να λέμε σήμερα ότι το Γκιρσού είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο που πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν» συμπλήρωσε ο Ρέι.
Τώρα, περισσότερο από έναν αιώνα αφότου οι αρχαιολόγοι εξερεύνησαν για τελευταία φορά την αξιοσημείωτη τοποθεσία, η ομάδα του Ρέι ανακάλυψε τον τεράστιο ναό.
Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν τεχνικές τηλεπισκόπησης για να αποκαλύψουν χαρακτηριστικά της τοποθεσίας που ήταν θαμμένα κάτω από άμμο και άλλα κοιτάσματα. Δημιούργησαν επίσης ψηφιακά υψομετρικά μοντέλα για να κατανοήσουν πώς έχει αλλάξει το τοπίο από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα.
Οι Σουμέριοι πίστευαν ότι ο Ningirsu (θεός των κεραυνών) εξουσίαζε τις ανοιξιάτικες βροντές, τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, καθώς και ότι διοικούσε το όργωμα της γης, σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες τοίχοι που περιβάλλουν τον ιερό χώρο ταιριάζουν απόλυτα με έναν χάρτη που είναι σκαλισμένος στο άγαλμα του βασιλιά Gudea που βρέθηκε κατά τις πρώτες ανασκαφές.
«Το Enninu, το White Thunderbird, είναι ο παλαιότερος ναός για τον οποίο έχουμε λεπτομερείς επιγραφές – ένα αρχαϊκό σχέδιο σκαλισμένο στο άγαλμα του βασιλιά» τόνισε ο Ρέι.
«Καταφέραμε να εφαρμόσουμε τη θεωρία ξεκινώντας μια σειρά από ανασκαφές και προσδιορίζοντας, για παράδειγμα, -ανάλογα με τον χάρτη- τα θεμέλια της πύλης του ναού που ήταν ακριβώς εκεί που είχαμε εκτιμήσει ότι θα βρισκόταν η πύλη, έχοντας ως βάση ένα σχέδιο 4.000 ετών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.