Σελίδες

27 Φεβρουαρίου 2023

Ναι Κύριε Βασιλεύ....(Η λεπτή γραμμή του ορίζοντα…)

Γράφει ο Νώντας Σκοπετέας
 
Ξεκινά το στάδιο των αρετών! Μαζί του τα παλαίσματα, οι υποσχέσεις, οι Θεόσδοτες διδαχές! Μαζί του συμπορεύεται και η συγχώρεση! Ο πλατυσμός της καρδιάς! Η αύξηση του δοχείου της χάριτος και της αγάπης, από την άμετρη θάλασσα του Φιλεύσπλαχνου Δοτήρος Χριστού! Μαζί του και η προσευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου! Όλο το πνεύμα της προσευχής, αυτή η αύξηση, τούτος ο πλατυσμός! Πνεύμα Θεού αγαθού! Αυτομεμψία, αυτοκατάκριση και μη κρίση του αδελφού! Του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφό μου… σε θέματα βίου! Μεγάλη εδώ η προσοχή μας και η προσευχή μας! Να κρίνεις για να μην κρίνεις…λέει ένα γεροντικό απόφθεγμα! «Τό, Μή κρίνετε ἵνα μή κριθῆτε, περί βίου ἐστίν, οὐ περί πίστεως» λέγει Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Σε θέματα πίστεως οφείλουμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα να εκφράζουμε την εν Αληθεία κρίση μας! Με προσευχή και με οικείο Εκκλησιαστικό φρόνημα! Γιατί τα σκοτάδια είναι πυκνά και οφείλουμε να τα διαλύουμε με τα όπλα του Φωτός και οδηγό την ανόθευτη Ευαγγελική Αλήθεια, την Ιερή μας Παράδοση και τις διδαχές των Αγίων Πατέρων! Δεν θα κρίνουμε τα κίνητρα όσων παρεκκλίνουν! 
 
Αυτή είναι η λεπτή γραμμή που πολλάκις μας ρίχνει στην περί βίου κρίση, μα και αυτή που κάποιες φορές, στην διαστρεβλωμένη της νόηση, μας οδηγεί στην εφάμαρτη σιωπή και στην ένοχη παράλειψη! Αυτό που οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι, πως μόνο ο Καρδιογνώστης Κύριος, ο μόνος Δίκαιος και Κριτής, θα κρίνει τα πλήθη των πεπραγμένων μας! Αυτόν πρέπει να παρακαλάμε συνεχώς, να μην επιτρέψει το να πέσουμε εμείς οι… «ανεπίληπτοι» στο βαρύτατο αμάρτημα της κρίσης του βίου του αδελφού μας! Ο δοκών εστάναι βλεπέτω μη πέση συμβουλεύει τους Κορινθίους ο Μέγας Παύλος, μα και όλους εμάς τους «νέους Ισραηλίτες», να μην πέσουμε όπως ο ευεργετηθείς με τις δωρεές του Πνεύματος, μα τόσο αγνώμων και πλανεμένος παλαιός Ισραήλ… Να το πούμε αλλιώς; Ο νομιζόμενος...εδραίος στην πίστη, μονομιάς μπορεί να γίνει άνομος και άπιστος Εβραίος...Μηδαμού ίστασθαι...μας προτρέπει και ο Μέγας Θεολόγος Γρηγόριος! Να μη νιώσουμε ποτέ αυτήν την αλαζονεία της αρετής, (Αγ.Αυγουστίνος) που μετατρέπει τον αχρείο σύνδουλο σε κριτή των πάντων! Ακόμα και αν όλα είναι καταφανή και πρόδηλα ενώπιόν μας!
 
Ναι Κύριε Βασιλεύ, Οδηγέ μου και Σωτήρα, δια πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου, διάλυσε την αχλύν στου βίου μου την θάλασσα, για να μπορώ να βλέπω μόνο τα δικά μου πταίσματα και κράτα τα μάτια της πλασμένης από Σε ψυχής μου ανοιχτά, να ξεδιαλύνω την λεπτή γραμμή του... ορίζοντα που χωρίζει το σκοτάδι από το Φως Σου!
 
Καλή Σαρακοστή! Καλό Στάδιο!
 
Νώντας Σκοπετέας
Μ.Τεσσαρακοστή 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.