Σελίδες

29 Ιανουαρίου 2023

Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις: «Δημιουργείστε άμεσα απόθεμα φαρμάκων για περίπτωση αιφνίδιου πυρηνικού “συμβάντος”»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προχώρησε αιφνιδιαστικά σε ανανέωση του καταλόγου των φαρμάκων τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν και που χρησιμοποιούνται για «ραδιοβιολογικές ή πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της ΕΕ ότι η Ρωσία «βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση».
 
Ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο επιβίωσης μιας πυρηνικής καταστροφής σε νέα έκθεση σήμερα, προειδοποιώντας για «σκόπιμες χρήσεις ραδιενεργών υλικών με κακόβουλη πρόθεση», περίπου 15 ημέρες μετά από ανάλογη κίνηση της ΕΕ για δημιουργία κέντρου αποθήκευσης ιατρικού εξοπλισμού σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
 
Η έκθεση δημοσιεύτηκε καθώς το φάσμα του πυρηνικού πολέμου πλανάται σε όλο τον κόσμο αφού η Δύση προμήθευσε άρματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας στην Ουκρανία προκαλώντας την οργή της Μόσχας. 
 
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για «κατάφωρη πρόκληση» και προειδοποίησε με «παγκόσμια καταστροφή». 
 
Μόλις προχθες εξάλλου ο Στέφανο Σανίνο, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι ο Πούτιν «μεταπήδησε από την έννοια της ειδικής επιχείρησης σε μια έννοια ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ και της Δύσης». 
 
Η ΕΕ δεν επιδιώκει να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες, αλλά «απλώς δίνει τη δυνατότητα να σωθούν ζωές και να επιτραπεί στους Ουκρανούς να αμυνθούν από αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις», είπε ο κ. Sannino. 
 
Η Δρ Μαρία Νέιρα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι πολλές κυβερνήσεις σήμερα δεν είναι προετοιμασμένες για πυρηνική καταστροφή ή καταστροφή από ραδιενέργεια. 
 
Είπε: «Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία σε δόσεις που κυμαίνονται από αμελητέα έως απειλητικές για τη ζωή. Οι κυβερνήσεις, αργά ή γρήγορα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.»  
 
«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να προστατεύσουν την υγεία των πληθυσμών τους και να ανταποκριθούν άμεσα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.  
 
Αυτό περιλαμβάνει έτοιμες προμήθειες φαρμάκων που θα σώσουν ζωές και θα μειώσουν τους κινδύνους από την έκθεση στην ραδιενεργή ακτινοβολία», σημείωσε η Δρ. Μαρία Νέιρα. 
 
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ένα εθνικό απόθεμα συνήθως περιλαμβάνει Προσωπικό Υλικό Προστασίας, κιτ τραυματισμού, υγρά, αντιβιοτικά και παυσίπονα. 
 
Ωστόσο, ο οργανισμός υγείας είπε: «Πολλές χώρες, ωστόσο, εξακολουθούν να στερούνται τα βασικά στοιχεία ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιενεργή ακτινοβολία». 
 
από από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.