Σελίδες

14 Ιανουαρίου 2023

Πράσινος, παγωμένος κομήτης από την εποχή των Νεάντερνταλ πλησιάζει ξανά τη Γη μετά από 50.000 χρόνια!

Ένας λαμπερός πράσινος κομήτης πρόκειται να κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια. 
 
Αξιωματούχοι της NASA είπαν ότι ο παγωμένος επισκέπτης εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2022 ενώ βρισκόταν μέσα στην τροχιά του Δία.
 
Για όσους βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο, μπορεί από σήμερα ο κομήτης να είναι ορατός με κιάλια, σαν μια μικρή πράσινη λάμψη.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κομήτης θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη στις 2 Φεβρουαρίου
 
 «Οι κομήτες είναι απρόβλεπτοι, αλλά αν αυτός συνεχίσει την τρέχουσα τάση του στη φωτεινότητα, θα είναι εύκολο να εντοπιστεί», ανακοίνωσε η NASA στο blog της νωρίτερα τον Ιανουάριο.
 «Είναι πάντως πιθανό να είναι ορατός με γυμνό μάτι κάτω από τον σκοτεινό ουρανό».
 
 Το παγωμένο ουράνιο σώμα – που ονομάζεται C/2022 E3 (ZTF, σύμφωνα με τη NASA – κάνει την πλησιέστερη προσέγγιση του στον ήλιο στις 12 Ιανουαρίου πριν κάνει την πλησιέστερη προσέγγιση στη Γη στις 2 Φεβρουαρίου
 
 Σε εκείνο το σημείο θα απέχει «μόλις» 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας, σύμφωνα με την Planetary Society.
 
Ο συνταξιούχος καθηγητής Φυσικών Επιστημών γυμνασίου και αστροφωτογράφος Dan Bartlett απαθανάτισε εικόνες του κομήτη από την καμπίνα του κοντά στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στην Καλιφόρνια. Όπως είπε ο ίδιος στο BBC, πρόκειται για ένα θέαμα που αποτελεί εμπειρία ζωής.
 
Για τους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο που δεν θα έχουν τηλεσκόπιο, ο κομήτης θα αίνεται σαν μια «αχνή, πρασινωπή μουτζούρα στον ουρανό», ενώ όσοι διαθέτουν τηλεσκόπιο θα μπορούσαν να δουν την ξεκάθαρα ορατή ουρά του κομήτη, ανέφερε η Πλανητική Εταιρεία.
 
Μια φωτεινή πράσινη λάμψη θα είναι ορατή στους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο στον πρωινό ουρανό καθώς ο κομήτης κινείται βορειοδυτικά κατά τη διάρκεια του μήνα Ιανουαρίου. Όσοι βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο θα μπορούν να το εντοπίσουν τον Φεβρουάριο, είπε η NASA.  
 
Ο κομήτης δεν αναμένεται να είναι τόσο θεαματικός όσο ο κομήτης NEOWISE του 2020 – ο λαμπρότερος κομήτης που ήταν ορατός από το βόρειο ημισφαίριο από το 1997 έως σήμερα, εκτιμά η NASA.  
 
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι «μια φοβερή ευκαιρία να δείτε με έναν παγωμένο επισκέπτη από το μακρινό εξωτερικό ηλιακό σύστημα», είπε η NASA. 
 
Ο κομήτης χρειάζεται περίπου 50.000 χρόνια για να περιστραφεί γύρω από τον ήλιο, επομένως «η ευκαιρία να τον δούμε έρχεται μόνο μία φορά στη ζωή».  
 
ΠΗΓΗ: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.