Σελίδες

21 Δεκεμβρίου 2022

19 Δεκέμβρη 1980: Η μέρα που κάηκαν Κατράντζος και Μινιόν και άρχισε η εισβολή των ξένων πολυκαταστημάτων

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 δύο ταυτόχρονες πυρκαϊές κατέστρεψαν δύο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, «Μινιόν» και «Κατράντζος», εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Επρόκειτο για εμπρησμούς και αποδόθηκαν από τις αρχές σε τρομοκρατικές ενέργειες.
 
Στις 3:07 το πρωί της Παρασκευής αυτόπτες μάρτυρες και στα δύο πολυκαταστήματα άκουσαν εκρήξεις και δευτερόλεπτα μετά είδαν φλόγες να ξεπηδούν από τα δύο κτήρια. Μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν παρανάλωμα του πυρός, εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών και της απουσίας χωρισμάτων στους ορόφους.
 
Η Πυροσβεστική, που έφθασε και στα δύο σημεία μισή ώρα αργότερα με 38 οχήματα και 170 άνδρες, είχε να επιτελέσει δύσκολο έργο. Κύριο μέλημά της ήταν να αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς στα διπλανά κτίρια. Επιτόπου κατέφθασε και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, που μίλησε για «μεγάλη καταστροφή». Πριν από λίγες ώρες υπεράσπιζε στη Βουλή τον πρώτο και τελευταίο προϋπολογισμό της πρωθυπουργικής του θητείας. Βρισκόμαστε ήδη στον αστερισμό του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, που βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας. 
 
Η φωτιά είχε τέτοια ένταση, που από το Μινιόν απέμεινε μόνο ο σκελετός, ενώ το κτίριο του Κατράντζου κατέρρευσε. Οι ζημιές σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής ανήλθαν σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο δημιουργός και ψυχή του «Μινιόν» Γιάννης Γεωργακάς υπολόγισε μόνο σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές το εμπόρευμα που χάθηκε, ενώ, όπως δήλωσε, το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο μόνο για 200 εκατομμύρια δραχμές. 
 
Με δηλώσεις του ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και τη γαλήνη του κόσμου». Για «σκοτεινή υπόθεση» έκανε λόγο το ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενημέρωσε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος». 
 
Στις 22 Δεκεμβρίου ήλθε και η επιβεβαίωση της τρομοκρατικής ενέργειας. Την ευθύνη για τους εμπρησμούς ανέλαβε η νεοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80», που ήταν παρακλάδι του ΕΛΑ. Στην προκήρυξή της, που ταχυδρομήθηκε στις εφημερίδες, δικαιολόγησε την επίθεση στα πολυκαταστήματα υποστηρίζοντας ότι «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια». 
 
Η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή προχώρησε στη σύλληψη ενός υπόπτου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψαν σε βάρος του επιβαρυντικά στοιχεία. Αργότερα, συνέλαβε δύο αδελφές, την Αικατερίνη και την Ευαγγελία Τσαγκαράκη, 23 και 20 ετών αντίστοιχα, επειδή η μία σχετιζόταν με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Τα στοιχεία της Ασφάλειας δεν άντεξαν στη δικαστική βάσανο και ο ανακριτής της υπόθεσης Μιχάλης Μαργαρίτης (ο δικαστής της 17Ν) τις άφησε ελεύθερες. 
 
Οι εμπρησμοί στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν» ήταν μόνο η αρχή. Το εφιαλτικό σκηνικό επαναλήφθηκε στις 3 Ιουνίου 1981 με την ταυτόχρονη πυρπόληση των πολυκαταστημάτων «Κλαουδάτος» και «Ατενέ» και σε μικρότερη έκταση στις 4 Ιουλίου στον «Δραγώνα» και τρεις μέρες αργότερα στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά. Το μπαράζ αυτό των εμπρηστικών επιθέσεων έβαλε την «ταφόπλακα» στο ελληνικό λιανεμπόριο και οδήγησε στην εισβολή των ξένων πολυκαταστημάτων στη χώρα μας. 
 
Θέση για τη διπλή εμπρηστική επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου πήρε και ο ΕΛΑ, που κατήγγειλε όσους είχαν αποχωρήσει από τις τάξεις του. Μάλιστα, αποκάλυψε στο περιοδικό «Αντιπληροφόρηση» ότι η εμπρηστική ουσία έχει εισαχθεί από την Ολλανδία και χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της φωτιάς σε πετρελαιοπηγές. Κριτική στο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα άσκησε και η 17Ν. Με προκήρυξή της, που δημοσιοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 1981, υποστήριξε ότι ήταν «επιχειρησιακά ασυντόνιστες, όχι κατάλληλα προετοιμασμένες και πολιτικά επιβλαβείς». 
 
Μέχρι σήμερα, οι δύο υποθέσεις εμπρησμών στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν», όπως και οι άλλες τέσσερις που ακολούθησαν, παραμένουν ανεξιχνίαστες και έχουν παραγραφεί δικαστικά. 
 

2 σχόλια:

  1. Με πραγματική συγκίνηση διάβασα τα πιο πάνω φίλε Θάνο. Γιατί;
    Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα είχα μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο λόγω τραυματισμών με την μεσολάβηση του αείμνηστου φίλου και αδελφού Στρατηγού Καρούσου Γεώργιου. Οι αγαπητοί γιατροί με υπεράνθρωπες προσπάθειες ουσιαστικά με έσωσαν από βέβαιη παράλυση. Τους ευγνωμονώ πάντα.
    Όταν βγήκα από το Νοσοκομείο υπήρχε άμεση ανάγκη εργασίας. Τότε βρήκα τυχαία αγγελία της Κατράντζος Σπορ, ότι ζητούσε στελέχη για το νέο υπερσύγχρονο νέο Κατάστημα της στην Σταδίου και Αιόλου. Υπέβαλα σχετικό αίτημα πρόσληψης και αφού είχα αρκετές συναντήσεις με Δντές μετά με κάλεσε ο ίδιος γέρο Κατράντζος για να με δει. Είχα εκπλαγεί. Αφού με είδε για περίπου μισή ώρα φώναξε τον Γ.Δ. τότε και του είπε. Αυτός ο Κυπραίος να προσληφθεί αμέσως. Δεν χρειάζεται εξετάσεις. Τις εξετάσεις του τις έδωσε στην Κύπρο και πέρασε. Δάκρυσα τότε... Τον αγκάλιασα αυθόρμητα και τον φίλησα. Ήταν λεβέντης και σεβάσμιος με επιβλητική προσωπικότητα. Όταν το κατάστημα κάηκε ο γέρο Κατράντζος γέρασε κατά 20 χρόνια. Σαν να έχασε παιδί του. Μετά δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ηταν αδύνατο.
    Εμείς τα στελέχη τότε προσπαθήσαμε να συμπαρασταθούμε, αλλά ήταν μάταιες οι προσπάθειες μας. Μαζί με τον εγκληματικό εμπρησμό του στολιδιού της Αθήνας κάψανε και την ψυχή του λεβέντη γέρο Κατράντζου.
    Κατά την διάρκεια της εργασίας μου εκεί οφείλω να πω ότι όλοι οι συνεργάτες μου με είχαν σαν θετό παιδί τους και η θερμή αγάπη τους ήταν για μένα βάλσαμο μετά τα όσα βίωσα στην πολύπαθη μου πατρίδα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, ούτε τον γέρο Κατράντζο, ούτε τους φίλους που απόκτησα τότε. Ήταν όλοι τους ανεκτίμητες ακτίδες που φώτισαν το σκοτάδι που είχα φέρει μαζί μου. ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΘΕΡΜΑ. ΕΚΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ... Αιώνια ευγνωμοσύνη οφείλουμε εμείς οι Έλληνες Κύπριοι τότε που ήρθαμε στην Αθήνα μόνο με τα ρούχα που φορούσαμε. Οι Έλληνες αδελφοί ήταν πάντα δίπλα μας στις δύσκολες στιγμές που περνούσαμε. ΟΛΟΙ! Με συγκίνηση τελειώνω ...
    Καλές γιορτές και η γέννηση του Ιησού να μας δίνει ελπίδα ότι πάντα ένα χέρι απλώνεται στην ανηφόρα σου και σε βοηθά να την ανέβεις ...
    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΛΙΟ ΑΥΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΣΧΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ Κ ΜΕΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ Κ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΑΝΕ Κ ΑΛΛΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ.
    ΜΕΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝΕ Κ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ .
    ΦΕΡΑΝΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Κ ΜΕΤΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑ ΑΕΡΑΤΟ Κ ΤΟ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Κ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ ΔΑΝΕΙΣΑΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΥΣΤΡΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ Κ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΡΠΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ Κ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΓΑΘΟΕΡΓΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.