Σελίδες

1 Οκτωβρίου 2022

Προσωρινές ταυτότητες (ηθική κατάρρευση της νεολαίας)

Δεν ξέρω αν προσέξατε τη φωτογραφία με το πρόσωπο της νεαρής δόκιμης αστυνομικού, η οποία συνελήφθη να δίνει πληροφορίες σε Αλβανούς κακοποιούς που δρούσαν στην Πολυτεχνειούπολη για τις εφόδους της Αστυνομίας.
 
Από τον Μανώλη Κοττάκη
 
Αν την προσέξατε, πάντως, θα παρατηρήσατε -είμαι βέβαιος- ότι τα χείλη της ήταν τραβηγμένα, φουσκωμένα, αλλοιωμένα, προφανώς ύστερα από επίσκεψη σε πλαστικό χειρουργό. Προφανώς δεν είναι η μόνη που το κάνει στις μέρες μας, να επεμβαίνει σε τόσο νεαρή ηλικία τόσο βίαια στο πρόσωπό της.
 
Όπου γυρίσετε να κοιτάξετε στον δρόμο θα ανακαλύψετε χιλιάδες γυναικεία νεαρά αντίγραφα αυτής της κοπής, αντίγραφα μιας νεολαίας «φασόν». Η οποία, για να τραβά την προσοχή, επεμβαίνει στο σώμα της ακόμη και στα πλέον απίθανα σημεία του. Με μύχιο πόθο να αυξήσει την ελκυστικότητά της και την προκλητικότητά της. Τα φουσκωμένα χείλη, τα τεράστια τατού που καλύπτουν κάθε σημείο του σώματος, τα αλλοιωμένα φρύδια, τα γυμνασμένα οπίσθια αποτελούν το νέο πρόσωπο ενός τμήματος της νεολαίας μας το οποίο επιθυμεί την κοινωνική αποκατάστασή του -όπως την εννοεί- σε χρόνο-ρεκόρ. 
 
Διότι, όπως νομίζει, δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Το πρότυπο αυτό διαφημίζεται, μάλιστα, αδιάντροπα μέσα από τηλεοπτικά σίριαλ. Δείτε τα «φρέσκα κουλούρια» της ιδιωτικής τηλεόρασής μας και θα διαπιστώσετε πόσο ωραία διαφημίζεται υποδορίως το λεγόμενο «pole dancing». Προχθές το βράδυ ένα κανάλι έδειχνε την οντισιόν που έκανε ο νταβατζής της νύχτας σε νέα κοπέλα. Και περνούσε πολύ ωραία το μήνυμα ότι «εδώ θα βγάλεις πολλά λεφτά». 
 
Η φιλοσοφία αυτή -μη γελιέστε- δεν περιορίζεται στις νεαρές γυναίκες – δεν είναι το φύλο το πρόβλημα. Εκτείνεται και στα αγόρια, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Άλλοι γίνονται τράπερ που βουτάνε στις ουσίες, στην παραβατικότητα και διακηρύσσουν τον μισογυνισμό μέσα από στίχους οι οποίοι κατηγορούν τις νεαρές συντρόφους τους για πορνεία, άλλοι μέσα από τις γνωστές θηλυπρεπείς κοινότητες διακηρύσσουν τον αντιαρρενισμό τους, το μίσος τους για το άρρεν φύλο. Το πρόβλημα επίσης δεν είναι ταξικό. 
 
Αφορά παιδιά οι γονείς των οποίων ανήκουν στην εργατική τάξη, αφορά όμως και… πρίγκιπες. Μέρα με τη μέρα, λοιπόν, η κοινωνία μας βιώνει μια συγκλονιστική αλλαγή: το άτομο χάνει την ταυτότητά του. Την ιδιοπροσωπία του. Την ξεχωριστική προσωπικότητά του. Δημιουργεί μια νέα ταυτότητα, προσωρινή, για να μπαίνει και να βγαίνει από αυτήν χωρίς κόστος. Μέρα με τη μέρα το άτομο μετατρέπεται σε κάτι άλλο από αυτό που γεννήθηκε για τις ανάγκες της «αγοράς» στην οποία απευθύνεται. Μέρα με τη μέρα το άτομο χάνει την επαφή του με το εθνικό «όλον» στο οποίο ανήκει. 
 
Η πατρίδα μας τεμαχίζεται καθημερινά σε ζώνες επιρροής της μαφίας, μικρής και μεγάλης, ενώ τμήμα της νεολαίας αδιαφορεί για το εθνικό σύνολο και αναζητά την τύχη του μέσα σε κλειστές κοινότητες. Αλλες νόμιμες και άλλες παράνομες. Τα «άσπρα» 700 ευρώ που θα εισέπραττε η δόκιμη αστυφύλακας όταν θα μονιμοποιείτο προφανώς και θα της φαίνονταν λίγα σε σύγκριση με τα 800 «μαύρα» που θα εισέπραττε σε μια βραδιά για να γίνει το «καρφί» των κακοποιών μέσα στην Αστυνομία. 
 
Η απουσία εκπαίδευσης και παιδείας από την οικογένεια και το σχολείο, τα οποία ήταν κάποτε τα βασικά κύτταρα της υγιούς Ελλάδας (σήμερα είναι θεσμοί σε κρίση), εκτινάσσει τον κυνισμό. Νομίζουμε πολλοί πως το μέγα θέμα στην πατρίδα μας είναι ότι έχει ατονήσει ο νόμος. Οτι έχει υποχωρήσει και δεν εφαρμόζεται. Λάθος. Δεν είναι μόνο αυτό. 
 
Το μέγα θέμα είναι ότι έχει ατονήσει ο ηθικός νόμος. Οτι κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να δώσει λόγο πουθενά. Η πατρίδα κυλιέται στον βούρκο χωρίς ενοχές. Σαπίζουν οι κορυφές, αλλά σαπίζει και η κοινωνία στη βάση της. 
 
Ο νόμος πλέον δεν απασχολεί, γιατί η κοινωνία αισθάνεται ότι οι μαφίες κάνουν τα κόλπα τους νόμο. Νομοθετούν τα εγκλήματά τους, άρα είναι νόμιμες! Η ηθική παραμόρφωση προηγείται της οπτικής παραμόρφωσης. Πρώτα αλλάζει η σκέψη και μετά το πρόσωπο. Πρώτα μαθαίνεις να «πουλάς» και μετά βάφεσαι «πουλημένος». Πρώτα μαθαίνεις ότι δεν χρειάζεται να κοπιάσεις και να εργαστείς πολύ για να αμειφθείς πλουσιοπάροχα και έπειτα μεταμορφώνεσαι. 
 
Δεν κατηγορώ. Δεν κάνω κήρυγμα. Εξω από τον χορό πολλά τραγούδια λες. Απλώς καταγράφω όσο πιο απλά ό,τι βλέπω. Και ανησυχώ. Διότι ήδη η κοινωνία μας δεν έχει κορμό, ραχοκοκαλιά, πώς το λένε. Και ό,τι καλό έχει έφυγε, στην πλειονότητά του, έξω, μετανάστης. Αρα, σε τι να ελπίζουμε;
 

1 σχόλιο:

 1. Απόσπασμα εφ. Ελευθερία.

  Στέκομαι και σκέφτομαι. Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο νηφάλιος. Γυρίζω λίγο πίσω. Στα παιδικά μου χρόνια και με τη βοήθεια της ασθενούς πλέον μνήμης μου καταβάλλω προσπάθεια να επαναφέρω στην επικαιρότητα γεγονότα της εποχής εκείνης που σημάδεψαν τη ζωή των ανθρώπων και να τα συγκρίνω με την τωρινή. Βρίσκω το χάσμα αγεφύρωτο.
  Το ξέφτισμα των ηθών στον τόπο μας, τα συνθήματα που καθημερινά προβάλλονται και έρχονται στις ακοές μας από το παζάρι της ξέφρενης διαφήμισης, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε τη δυνατότητα να διαγνώσουμε εάν αυτά αποτελούν την πεμπτουσία της πνευματικής και πολιτιστικής ωρίμανσης. Πάντως ένα είναι το γεγονός: η έκλυση των ηθών στην πατρίδα μας είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης που φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Έχει εισχωρήσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και με τον δικό της τρόπο έχει διαβρώσει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και αποτελεί μεγάλη απειλή για τη ζωή μας.

  Και εκτός από τον εκφυλισμό της είχε το θράσος να έχει σχέση με Αλβανό τρομοκράτη στον οποίο πρόδιδε και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας κατά ληστών των Ελλήνων.
  Τον εαυτό της πρόδιδε και τον όρκο της.
  Αν αποδειχθεί ότι όντως έτσι είναι τα πράγματα, αφού προς το παρόν έχει το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει βαριά τιμωρία να υποστεί προς παραδειγματισμό....
  Μ.Ρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.