Σελίδες

30 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr
 
Το Σύνταγμά μας στο άρθρο 16 παρ. 2 ορίζει:
«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες»! 
 
Επί ημερών κυβέρνησης της ΝΔ, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η Νίκη Κεραμέως! Αλήθεια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τηρούν επί των ημερών τους το Σύνταγμα των Ελλήνων! 
 
Όχι μόνο δεν τηρούν το Σύνταγμα των Ελλήνων αλλά συνεχώς το παραβιάζουν, βιάζοντας βασικές του αρχές!  
 
Σε αυτό το άρθρο, σε αυτήν την παράγραφο το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο! Μιλάει για την “ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης” των Ελλήνων! Βιώνουν σήμερα οι Έλληνες αυτήν την “εθνική και θρησκευτική συνείδηση”; 
 
Από τη στιγμή μάλιστα που από το 1955 έως το 2009, επί 54 συναπτά έτη, το εν λόγω Υπουργείο λεγόταν Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων! Για να έλθουν οι “εκσυγχρονιστές” και οι μετέπειτα αυτών και να του αλλάξουν όνομα έξη φορές και μη υπάρχοντος το “Εθνικής”! Η δε κυβέρνηση Μητσοτάκη του αλλάζει όνομα για άλλη μια φορά, ονομάζοντάς το “Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων”!  
 
Γιάφκα παρανομίας έχουν μετατρέψει την Αθήνα οι Αλβανοί κακοποιοί…
 
Αλλά επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη στα Πανεπιστήμιά μας κυριαρχεί η ανομία και η παραβατικότητα! Κατά παράβαση του Συντάγματος, που ορθά κοφτά ορίζει πως, “βασική αποστολή του Κράτους είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και η διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες”! 
 
Ωστόσο τα σημερινά γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη μας ξεπερνούν! 
Όταν ο πανεπιστημιακός χώρος στου Ζωγράφου έχει μετατραπεί σε τσιφλίκι κακοποιών! Όταν διαβιούσαν μαζί με τα Ελληνόπουλα στην στέγη των φοιτητών! Που από την συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Πολυτεχνειούπολη, οι αποκαλύψεις ήταν συγκλονιστικές!  
 
Σε αυτό το ορμητήριο των κακοποιών κατασχέθηκαν ναρκωτικά, όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, μάσκες full face καθώς και αλεξίσφαιρα γιλέκα!  
 
Ναι, σε αυτήν την φοιτητική εστία που ζουν τα Ελληνόπουλα και ο κάθε γονιός από την ελληνική Επικράτεια , θεωρεί πως το παιδί του έχει ασφάλεια, αποκαλύφθηκε η δράση 13 κακοποιών!  
 
Οι οποίοι διαφήμιζαν μέσω των social media την παράνομη δράση τους!  
 
Και ωραία! Έδρασε η ΕΛΑΣ! Τι όμως έκανε όλα αυτά τα χρόνια που αυτοί οι κακοποιοί είχαν μετατρέψει σε γιάφκα την φοιτητική στέγη; Πόση ευθύνη έχει η ηγεσία της ΕΛΑΣ, όταν αποκαλύπτεται, ότι είχαν εσωτερικό πληροφοριοδότη μέσα στο Α.Τ. Ζωγράφου; Πού ήταν οι πρυτανικές Αρχές;  
 
Βέβαια δεν μας δημιουργεί καμιά εντύπωση, η αποκάλυψη ότι αρχηγός των συμμοριών που δρούσαν στην Πολυτεχνειούπολη, ήταν ένας 30χρονος σεσημασμένος κακοποιός από την Αλβανία με το όνομα Έσκο! 
 
Ο οποίος το 2019 είχε πάρει μέρος στην απαγωγή του τότε 17χρονου γιου δημοσιογράφου και ο οποίος στην αστυνομική επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη δεν δίστασε να επιτεθεί με κατσαβίδι κατά 35χρονης ανθυπαστυνόμου!  
 
Όπως δεν μας προξενεί εντύπωση, πως τρεις Αλβανοί κακοποιοί ήταν πέριξ του Έσξο και οι οποίοι είχαν αποφυλακιστεί πριν από ένα χρόνο, αφού είχαν εκτίσει περί τα δέκα χρόνια κάθειρξη, για συμμετοχή στην άγρια συμμορία εισβολέων – βιαστών που δρούσαν στα νότια προάστια!  
 
Όπως επίσης δεν μας προξενεί εντύπωση, πως ο 30χρονος Αλβανός, ενδεχομένως να είναι ιδιοκτήτης τριών τουλάχιστον επιχειρήσεων στην Αθήνα! Κάτι που ερευνάται από της ελληνικές διωκτικές αρχές!  
 
“Αλβανολάγνος” Δήμαρχος…
 
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες! Τεράστιες οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πανεπιστημιακών Αρχών!  
 
Αλλά τι τα θες και τι τα γυρεύεις, όταν ο Δήμαρχος της Αθήνας, της Πρωτεύουσας της Ελλάδας, που δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι την Αθήνα λυμαίνεται η αλβανική Μαφία, εκείνος προσπαθεί να συνάψει “αδελφικές σχέσεις” με τα Τίρανα! Όπου στα τέλη του Ιουνίου 2021 στην αλβανική Πρωτεύουσα ο κ. Κώστας Μπακογιάννης εγκαινίασε το Ελληνικό Πάρκο, έργο έκτασης έξι στρεμμάτων, που χρηματοδοτήθηκε από ελληνικές επιχειρήσεις της Αλβανίας. Αφού ως γνωστόν, την οικονομία της Αλβανίας και των Σκοπίων τις στήριξαν οικονομικά ελληνικές επιχειρήσεις! 
 
Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης βεβαίως παρέλαβε και το κλειδί της πόλης των Τιράνων! Σε συνέντευξη που παραχώρησε δε, στο Euronews Albania, μίλησε για όσα “ενώνουν” τους Έλληνες και τους Αλβανούς και δεν δίστασε να πει πως: 
 
«Οι Αλβανοί της Αθήνας είναι τόσο “Αθηναίοι” όσο κι εγώ»! 
 
Πάντως εμείς έχουμε την αίσθηση, πως άλλα θα του έλεγαν οι Αθηναίοι, που καθημερινά βιάζεται η ζωή τους, νοιώθοντας ανασφάλεια στην Πόλη τους, και μερίδιο ευθύνης έχουν και οι “αγαπημένοι Αλβανοί” του κ. Μπακογιάννη! 
 
Βέβαια δεν θα περιμέναμε να γνωρίζει ο γόνος της οικογένειας Μητσοτάκη το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας”, το οποίο υπογράφηκε στις 17 Μαΐου 1914 από την Αλβανία και την Ελλάδα και στο οποίο αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό! Ένα πρωτόκολλο το οποίο βρίσκεται εν ισχύ και κανένας πολιτικός της Ελλάδος δεν το υπενθυμίζει στις συναντήσεις του με Αλβανούς αξιωματούχους! Κανένας Έλληνας πολιτικός δεν υπερασπίστηκε τα δικαιώματα που απορρέουν από το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας”! Ούτε φυσικά ο Δήμαρχος Αθηναίων, που για μερικά ψηφαλάκια αγνοεί τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας!
 
Υπό της σκέπης του ΝΑΤΟ η παραβατικότητα της Αλβανίας…
 
Ωστόσο δεν είναι τυχαία τα γεγονότα της Πολυτεχνειούπολης! Αφού σε παλαιότερο άρθρο μου είχα αναφερθεί σε μια απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί τεράστιο ντοκουμέντο, του ρόλου που πάντα έπαιζε το ΝΑΤΟ εναντίον της Ελλάδος, καλλιεργώντας και καλύπτοντας τις έκνομες και παράνομες δραστηριότητες της γείτονας Αλβανίας! 
 
Σε αυτό το απόσπασμα (9 Αυγούστου 1999), σε χάρτη καταδεικνύονταν οι περιοχές ελέγχου που δραστηριοποιείτο η αλβανική Μαφία και αποδεικνυόταν ότι, η Μαφία “κυβερνούσε και κυβερνά” την Αλβανία! 
 
Από αυτόν τον χάρτη στην απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ, αποδεικνύεται πως το ΝΑΤΟ γνώριζε από τότε ότι υπήρχε αλβανική Μαφία και σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείτο! Καταγράφονταν δηλαδή οι αλβανικές εγκληματικές δραστηριότητες κατά περιοχή! 
 
Παρακάτω, αυτός ο χάρης ανέφερε ακριβώς τα σημεία στην αλβανική επικράτεια, όπου γινόταν:
 
Λαθρεμπόριο τσιγάρων
Παράνομη μετανάστευση 
Λαθρεμπόριο καυσίμων
Κυκλοφορία κλεμμένων αυτοκινήτων 
Χημικά απόβλητα
Λαθρεμπόριο όπλων 
Διακίνηση πορνείας
Διακίνηση ναρκωτικών 
 
Άρα εξάγεται το συμπέρασμα, ότι το ΝΑΤΟ γνώριζε με το νι και με το σίγμα όλες τις έκνομες – παράνομες – εγκληματικές πράξεις της Αλβανίας και όμως σιωπούσε και εξακολουθεί και σιωπά!  
 
Πράξεις που εμμέσως πλην σαφώς, δρούσαν κατά των συμφερόντων της Ελλάδος, χώρας του ΝΑΤΟ που από το 1952 – επί κυβερνήσεως Νικολάου Πλαστήρα – αποτελεί μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας! 
 
Ωστόσο, αξίζει πάλι να θυμηθούμε, τι έλεγε στην επιστολή του τότε ο Πρέσβης μας στο Βελιγράδι: 
 
“Τα έσοδα του ταμείου προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, το εμπόριο λευκής σάρκας και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Μόνο το εμπόριο ναρκωτικών αποδίδει ετησίως περισσότερα από 1 δις δολάρια στην Αλβανία”! 
 
Έτσι αναρωτιέμαι, μέχρι πότε οι κυβερνήσεις μας θα εθελοτυφλούν και θα θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ δρα – τουλάχιστον – υπέρ του δόγματος των “ίσων αποστάσεων” για τα μέλη – κράτη του;
 
Τουρκικό μόρφωμα η Αλβανία…
 
Αλλά η Αλβανία δεν άλλαξε από την εποχή του Χότζα και ούτε ποτέ θα αλλάξει. Θα παραμένει ένα φασιστικό κράτος, που θεωρεί ότι είναι τουρκικό δημιούργημα! Και δεν το λέμε εμείς! Το λέει ο ιστορικός με διδακτορικό δίπλωμα στη Φλωρεντία της Ιταλίας, Όλσι Γιαζέτζι!
 
Δηλώσεις, όπως αυτές που είχαν γίνει κατά το παρελθόν σε κανάλι των Σκοπίων:
“Οι Αλβανοί είναι ένα έθνος που εφευρέθηκε από τους Τούρκους, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο κατοικούσαν Σέρβοι Ορθόδοξοι, πριν έρθουν σε αυτό οι Οθωμανοί”! 
 
Γι΄ αυτό η Αλβανία, παρ΄ ότι η οικονομική της ανάπτυξη οφείλεται στην Ελλάδα, μισεί την Ελλάδα, τόσο όσο και η Τουρκία, αφού αποτελεί δικό της τέκνο! 
 
Τούτο αποδείχθηκε και από συνεχείς τοποθετήσεις Αλβανού Στρατηγού ονόματι Piro Ahmetaj (Πίρο Αχμετάι), ο οποίος ενοχλήθηκε βαθύτατα από το γεγονός της δημιουργίας στρατιωτικού φυλακίου στους Οθωνούς της Κέρκυρας! Στους Οθωνούς, που είναι κομβικό εθνικό – στρατηγικό σημείο για την Ελλάδα, αφού κόβει την όρεξη κάθε αλβανικής και τουρκικής φιλοδοξίας στην περιοχή! Γι΄ αυτό, αυτό το αλβανικό σκύβαλο χαρακτηρίζει ως ανοησία τη δημιουργία αυτού του φυλακίου, λέγοντας, πως τάχατες υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη (;;;) και την αμοιβαιότητα (;;;) των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας! Πως δυναμιτίζει το πνεύμα της προσπάθειας οριοθέτησης των υδάτινων χώρων των δυο κρατών! 
 
Ωστόσο αυτή η στοχευμένη κίνηση, είναι σίγουρα εις γνώση του ΝΑΤΟ, αλλά και υπό των ευλογιών της Τουρκίας! 
 
Βέβαια ο Αλβανός Στρατηγός, πολλές φορές με ακραίες θέσεις του έχει εκφραστεί ανθελληνικά και κατά το παρελθόν! Ταχθείς και κατά της της απόφασης της ελληνικής κυβερνήσεως στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν. μ. στο Ιόνιο Πέλαγος! 
 
Αυτό το “παιδί” του δικτάτορα Χότζα, να σας γνωρίσουμε πως από το 2009 έως το 2013 ήταν ο εκπρόσωπος της Αλβανίας στην Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση του ΝΑΤΟ.  
Αν σας λέγει κάτι αυτό!
 
Δεν άκουσα, τι είπατε κύριοι, Μητσοτάκη, Τασούλα, Μπακογιάννη; 
 
Κλείνοντας να θυμίσουμε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στον κ. Κώστα Μπακογιάννη, ότι στις 12 Αυγούστου 2010 στη Χιμάρα δολοφονήθηκε ο 37χρόνος Βορειοηπειρώτης Αριστοτέλης Γκούμας, επειδή μίλαγε Ελληνικά! Ναι την μητρική του γλώσσα, όπως μιλάνε όλοι οι εν Αθήναις ευρισκόμενοι Αλβανοί μεταξύ τους, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς! 
 
Εκείνη λοιπόν την μαύρη ημέρα, ο Αριστοτέλης Γκούμας μίλαγε ελληνικά στο εμπορικό του κατάστημα και τρεις Αλβανοί αξίωσαν να σταματήσει! 
 
Εκείνος δεν τους έκανε το χατίρι και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λίγη ώρα μετά οι Αλβανοί δράστες τον καταπλάκωσαν με το όχημά τους! 
 
Στις 28 Οκτωβρίου 2018 ο Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας πυροβολήθηκε θανάσιμα από την αλβανική Αστυνομία στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες, κατά τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου! 
 
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γνωρίζουν, αυτό που είναι σε όλη την παγκόσμια κοινότητα γνωστό, πως δηλαδή, ο UCC (Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς) θεωρεί την περιοχή της Ηπείρου, που περιλαμβάνει τις γεωγραφικές ζώνες Ηγουμενίτσας, Πάργας, Παραμυθιάς, Φιλιατών και Μαργαριτίου (σημερινή Θεσπρωτία) υπό διεκδίκηση! Εδαφική και περιουσιακή! 
 
Και αν δεν γνωρίζει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, να τους πούμε εμείς, ότι η λέξη “Τσαμουριά” είναι ο λεγόμενος αλβανικός αναθεωρητισμός! 
Αλλά ο UCC, δεν έχει μόνο επεκτατικές βλέψεις στην Θεσπρωτία, αλλά απλώνεται και στη Δυτική Θράκη! 
 
Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε, αν οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπακογιάννης γνωρίζουν τον UCK, δηλαδή τον απελευθερωτικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου, που εκπαιδεύεται από τον τουρκικό στρατό, για να υλοποιήσει το μεγάλο αλβανικό όνειρο, περί της “Μεγάλης Αλβανίας”! 
 
Όπως επίσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε την άποψη περί όλων αυτών, του Ηπειρώτη Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα! Χρήσιμο δεν θα ήταν; 
Ή με την τοποθέτησή του στο Προεδρείο της Βουλής ξέχασε τα όσα έλεγε κατά το παρελθόν σε “πηγαδάκια” συζητήσεων στα Γιάννινα!!

180.000 Ρώσοι στρατιώτες προωθούνται σε Λευκορωσία και Ντονμπάς – Ξεκινά η μεγάλη επίθεση. Ταυτόχρονα μεγάλη ρωσοκινεζική αρμάδα πλέει εντός της ΑΟΖ των ΗΠΑ!!!!!

Μεγάλες ρωσικές δυνάμεις μεταφέρονται στην Λευκορωσία και απ’ότι φαίνεται το ρωσικό Γενικό Επιτελείο ετοιμάζεται να ανοίξει και τρίτο μέτωπο προς την κατεύθυνση της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου, μετά από αυτά του Ντονμπάς και Νικολάγιεφ.
 
Βασικά, θα ανοίξει πάλι το μέτωπο του Κιέβου που είχε κλείσει στα τέλη Μαρτίου.
Τουλάχιστον 30.000 άνδρες από τις μονάδες της Ασίας μεταφέρονται αυτή την στιγμή προς την Λευκορωσία και ετοιμάζονται άλλες 20.000 άνδρες από τις μονάδες που είναι αναπτυγμένες στα σύνορα με την Κίνα. 
 
Οι μονάδες που αναχωρούν για Λευκορωσία θα αντικατασταθούν από επίστρατους. 
Αυτή την φορά πρώτος στόχος θα είναι το Volyn, περιφέρεια στη βορειοδυτική Ουκρανία, προκειμένου να αποκοπούν οι κύριες διαδρομές στα σύνορα με Πολωνία  
 
Η ρωσική Αεροπορία από το πρωί μετασταθμεύει Su-30SM στο λευκορωσικό αεροδρόμιο Baranovichi. 
 
Τρία ρωσικά Su-30SM (αριθμοί RF-81772, RF-81760 και RF-81758) προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο. Ακολούθησαν τρία Su-34 και πέντε Su-24. 
 
Περί τα 600 άρματα μάχης και 1200 ΤΟΜΑ ρωσικά από την Άπω Ανατολή μεταφέρονται για την επιχείρηση και ήδη έχουν αρχίσει να αφικνούνται τα πρώτα τρένα με εφόδια στην Λευκορωσία. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 διαβίβασε πληροφορίες στο Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας και στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σχετικά με τον σχεδιασμό μεγάλης ρωσικής επίθεσης. 
 
Την ίδια στιγμή ετοιμάζονται τουλάχιστον 100.000 (!) άνδρες στην Δυτική Ρωσία από τους νυν υπηρετούντες, στο Μπέλγκοροντ, το Κούρσκ και το Ροστόφ, για να «καθαρίσει» την υπόθεση Ντονμπάς. 
Ήδη έχουν αφιχθεί οι πρώτοι 3.000 Τσετσένοι μαχητές. 
 
Aυτή την φορά πιθανόν να υπάρξει εμπλοκή και λευκορωσικών δυνάμεων, τουλάχιστον σε ρόλους επιμελητείας. 
 
Σε όλες τις ρωσικές μονάδες της Λευκορωσίας έχει αποκατασταθεί οπλισμός. 
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για όλο τον πλανήτη…

 
Ρωσο-κινεζική αρμάδα με πυρηνικούς πυραύλους έφτασε έξω από τις αμερικανικές ακτές και τις βάσεις των F-22! 
 
Μοίρα τεσσάρων ρωσικών πολεμικών πλοίων (1 φρεγάτα, 3 κορβέτες με πυραύλους cruise Kalibr) κι ενός σκάφους υποστήριξης, μαζί με μία Μοίρα δύο κινεζικών πολεμικών πλοίων κι ενός πλοίου υποστήριξης, έπλευσαν εντός της ΑΟΖ των ΗΠΑ, βόρεια του νησιού Κίσκα της Αλάσκας σε μια επίδειξη δύναμης των δύο χωρών.
 
Να σημειώσουμε ότι το νησί βρίσκεται στις Αλεούτιες Νήσους οι οποίες είχαν καταληφθεί από τους Ιάπωνες στον Β’ΠΠ (ήταν το μοναδικό αμερικανικό έδαφος το οποίο καταλήφθηκε).
 
Τα οκτώ πλοία έπλευσαν αιφνιδιαστικά στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες κι εντοπίστηκαν από τα αμερικανικά πλοία επιφυλακής κι εν συνεχεία τους δορυφόρους όταν το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το Renhai CG 101, κινήθηκε περίπου 75 ναυτικά μίλια βόρεια του αμερικανικού νησιού Kiska στην Αλάσκα, δηλαδή όσο απέχει ο Πειραιάς από την Τήνο.
 
Εδώ στόχος είναι καθαρά οι βάσεις των αμερικανικών μαχητικών stealth F-22 στην Αλάσκα, ένα όπλο που σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κανένα αντίστοιχο ρωσικό ή κινεζικό μαχητικό, πριν τουλάχιστον δούμε τι μπορεί να κάνει στην πράξη το ρωσικό Su-57.
 
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι εντοπίστηκαν και δύο υποβρύχια, ένα ρωσικό κι ένα κινεζικό να παρέχουν προστασίας στα σκάφη.
 
Εν συνεχεία εντόπισαν μέσω δορυφόρου δύο ακόμη κινεζικά πλοία και τα τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία, όλα σε έναν ενιαίο σχηματισμό μάχης επιφανείας που επιχειρούσαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των ΗΠΑ (ΑΟΖ)!
 
Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ που σχηματισμός μάχης πλοίων εμφανίζεται τόσο κοντά στα αμερικανικά εδάφη.
Μετά τον εντοπισμό τους, ο σχηματισμός «άπλωσε», καθώς φάνηκε να εκτελούν συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο.
 
Από τα έξι, συνολικά, πολεμικά πυραυλοφόρα πλοία τα τρία μετέφεραν, πυραύλους Kalibr με πυρηνικές κεφαλές.
 
Την ίδια στιγμή καταγράφονται κινήσεις διασποράς των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων:
  • Τρία στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 με πυρηνικά αναπτύχθηκαν στο Μουρμάνσκ κοντά στα σύνορα με Φινλανδία. Η ανάπτυξή τους έχει να κάνει με πυρηνικά πλήγματα στις ΗΠΑ, καθώς ο Βόρειος Αρκτικός Κύκλος είναι ο συντομότερος δρόμος προς τις ΗΠΑ 
  • Τρία MiG-31 με Kh-47M2 Kinzhal οπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο Chkalovsk Καλίνινγκραντ. Ο πύραυλος Kh-47M2 Kinzhal φτάνει σε ταχύτητες τα 10-12 Mach με εμβέλεια 2.000 χλμ. μπορεί να καταστρέψει όλες τις μεγαλουπόλεις τις δυτικής Ευρώπης. 
  • Ταυτόχρονα, μεταστάθμευσαν στα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS στην περιοχή Amur της Σιβηρίας στα σύνορα με την Κίνακαι προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα. Τα αεροσκάφη εκτελούν μια ποικιλία ρόλων από ανθυποβρυχιακά με την χρήση πυρηνικών όπλων, μέχρι πλατφόρμες πυραύλων cruise. Είναι τα αντίστοιχα, από πλευράς ηλικίας, ρόλων και ικανοτήτων με τα αμερικανικά B-52H.

ΤΑ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΦΡΙΚΩΔΟΥΣ ΥΠΟΕΞΕΛΙΞΗΣ

 
από το κανάλι  Angelo Karageorgos 
 
Κι αφού και επίσημα πλέον με μεγαλοπρεπείς τελετουργίες περάσαμε στη νέα εποχή όπου η κηδεία της βασίλισσας συμβολίζει την κηδεία του παλαιού κόσμου έχοντας πλέον επιτύχει και την αλλαγή του γενετικού υλικού μεγάλου μέρους της ανθρωπότητας, η εξάπλωση της κακαισθησίας επιταχύνεται σε οποιαδήποτε πτυχή της πραγματικότητας με σκοπό να διαστρέψει κάθε αίσθηση Θεϊκής αρμονίας που διαπνέει τα ανθρώπινα όντα. Άλλωστε γνωρίζουν καλά πως όσο οικειοποιείσαι το τέρας τόσο του μοιάζεις γι’αυτό και μας διαποτίζουν μανιωδώς με λογιών λογιών “φρούτα” που δεν θα έβγαιναν ούτε μέσα από κωμικά καρτούν επιστημονικής φαντασίας όπως γυναίκες που γονιμοποιήθηκαν με κιτ γονιμοποίησης, καθηγητές με τεράστια επιπρόσθετα στήθη, παιδικά με δυο μαμάδες, άσημους αθλητές που διακρίνονται αγωνιζόμενοι ενάντια σε γυναίκες και άλλα πολλά.
 
Παρότι η ηθική εξαθλίωση είναι ίσως το μεγαλύτερο όπλο για να οδηγηθούμε στην πλήρη υποδούλωση που χωρίς ρεπό πασχίζουν να επιτύχουν αιώνες τώρα, ταυτόχρονα θα έπρεπε να περάσουμε και από ένα ολικό ξήλωμα των οικονομιών και κατά συνέπεια όλων των δομών των κοινωνιών. Γι’ αυτό και όσο περνά ο καιρός βλέπουμε τις οικονομίες ακόμα και των μεγαλύτερων χωρών να βρίσκονται σε πρωτοφανή ύφεση με τα χειρότερα να έρχονται, ταραχές να συμβαίνουν όλο και περισσότερο και τον κόσμο αποσβολωμένο να μην ξέρει από που να πιαστεί την ίδια ώρα που στην Ελλάδα και όχι μόνο οι λαθρομετανάστες συνεχίζουν να μπαίνουν σαν με επίσημες προσκλήσεις και πλέον από προσωρινοί επισκέπτες για να αποφύγουν τους πολέμους έχουν μετατραπεί σε χρήσιμες μόνιμες προσθήκες για τη σωτηρία του δημογραφικού αλλά και της παραγωγικής οικονομίας. Δεν είναι και άσχετο βέβαια που οι θρησκευτικοί ηγέτες στα πλαίσια της δημιουργίας της πανθρησκείας επισημοποίησαν το Chrislam.  
 
Παράλληλα και ενώ τα δεδομένα είναι καταιγιστικά σε σχέση με τις συνέπειες των γονιδιακών ανατροπών που υπέβαλαν τους ανθρώπους, είτε από τον περίγυρο μας, είτε από την πολύ σημαντική συνεχιζόμενη αύξηση της ολικής θνησιμότητας, είτε από τα νέα και είτε από επίσημες μελέτες, οι τηλε-ειδικοί ορκισμένοι στην ατζέντα συνεχίζουν με την ίδια ρητορική την αποστολή τους όπως και οι ομόλογοι τους στον τομέα τους ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας που πασχίζουν να μας φυλακίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να κερδίσουν πόντους στα μάτια του αφεντικού αγνοώντας πως είναι άφιλος. Σ’ έναν κόσμο που ενώ θα έλεγες πως φανερά το κακό έχει προσβάλλει τα πάντα απλώνοντας το σκοτεινό πέπλο του νομίζοντας πως είναι ικανό να μας επιβάλλει το αιχμαλωτιστικό μέλλον που τόσο ποθεί, εμείς και πάλι έχουμε τη δυνατότητα να διαφύγουμε συνεχίζοντας να το απαρνούμαστε και να παραμένουμε στον ανηφορικό μεν βαθειά λυτρωτικό δε δρόμο της Αλήθειας.

Δείτε την νέα εκπομπή του Αγγελου στον ιστότοπό του ΕΔΩ

Δείτε ένα περιληπτικό βίντεο της νέας εκπομπής στο νεοταξικό Youtube ΕΔΩ

Καταιγιστικά πλέον τά ἀποκαλυπτήρια…

Γράφει ο Νεκτάριος Δαπέργολας

Καιροί τῆς πλάνης, καιροί τοῦ κατήφορου, καιροί τῶν ἀποκαλυπτηρίων. Καί εἶναι πλέον τά ἀποακαλυπτήρια καί ἐκκωφαντικά καί καταιγιστικά. Ἐδῶ καμαρώνουμε τόν γνωστό ἐμβολιεπίσκοπο Διδυμοτείχου (δέν ξεχνᾶμε ὅτι εἶχε διοργανώσει ἕως καί μαζικό ἐμβολιασμό σέ προαύλιο ναοῦ), πού, ὡς γνωστόν, συλλειτούργησε καί στό διαβόητο πλέον μιαρό συλλείτουργο τῆς Θάσου μαζί μέ τόν ἀπατεῶνα ψευδεπίσκοπο Ἐπιφάνιο (1η καί 2η φωτογραφία). 
 
Ἀλλά σάν νά μήν ἔφτανε αὐτό, λίγες μέρες ἀργότερα θεώρησε πολύ λογικό νά περάσει καί τά βόρεια σύνορα (πρός τό γνωστό ληστρικό ψευδοκράτος) καί νά συλλειτουργήσει καί μέ ἕναν ἀκόμη σχισματικό, τόν ψευτομακεδόνα «ἐπίσκοπο» Στρωμνίτσης (ὑπόλοιπες φωτογραφίες).
 

Ἐννοεῖται ὅτι τέτοιες ἐνέργειες σέ ἄλλες ἐποχές θά ἦταν αἰτία ἄμεσης καθαίρεσης. Τώρα ὅμως πού οὔτε Ἱερά Σύνοδος οὐσιαστικά ὑφίσταται (καθότι ἡ σύναξη πού καθημερινά ρίχνει τά ἅγια τοῖς κυσί μόνο κατ' εὐφημισμόν μπορεῖ νά ἀποκαλεῖται ἀκόμη ἔτσι), οὔτε Ἱεροί Κανόνες ἔχουν μείνει ὄρθιοι καί οὔτε δόγμα ἔχει ἀπομείνει ἀτσαλαπάτητο, τέτοιες πράξεις δυστυχῶς θεωροῦνται ἀπολύτως φυσιολογικές ὄχι μόνο ἀπό τήν κατασαπισμένη διοικοῦσα Ἐκκλησία, ἀλλά καί ἀπό μία κοινωνία πού ἔχει βουλιάξει σχεδόν ἐξολοκλήρου στήν παρακμή, τήν ἀθλιότητα καί τή δαιμονική σύγχυση.  
 
Γιατί βεβαίως κάποτε ὁ ἴδιος ὁ λαός θά ἔβγαζε ἔξω ἀπό τούς ναούς τέτοιους ποιμένες. Ἀλλά ἡ σύγκριση ἐκείνου τοῦ πάλαι ποτέ λαοῦ (μέ ὅλα βεβαίως τά ἐλαττώματα, τίς ἁμαρτίες καί τίς πτώσεις του) μέ τό τωρινό πνευματικά εὐνουχισμένο, τραγικά ἀκατήχητο καί ἐξολοκλήρου ἀναίσθητο μασκομπολιασμένο πλῆθος, εἶναι πραγματικά θλιβερή. Καί αὐτή ἴσως νά εἶναι ἡ πιό ὀδυνηρή διαπίστωση ἐν τέλει...

Άνοιξαν οι πόρτες της αμερικανικής αγοράς όπλων για την Εθνική Φρουρά

Michael Rubin: Καιρός οι ΗΠΑ ν’ αντιστρέψουν την πορεία και να παράσχουν στην Κύπρο έναν ισχυρό στρατό
 
Γράφει ο Ανδρέας Πογιατζή
 
Ορθάνοικτος ο δρόμος για προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων για την Εθνική Φρουρά. Τα προγράμματα των ΗΠΑ που μπορεί να επωφεληθεί η Λευκωσία και οι ανάγκες που πρέπει να καλύψει το Υπουργείο Άμυνας 
 
Σε άρθρο του, με τίτλο «It’s time to arm Cyprus», ο Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin υποστηρίζει ότι ήρθε ο καιρός οι ΗΠΑ ν’ αντιστρέψουν την πορεία και να παράσχουν στην Κύπρο έναν στρατό των αναπτυγμένων χωρών. 
 
Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργεί την ιστορική ευκαιρία για τη Λευκωσία ν’ ανεβεί για τα καλά στο άρμα της Δύσης και να καταστεί υπολογίσιμος παίκτης και εταίρος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  
 
Δεν έχει έρθει όμως ακόμα η στιγμή, που η Εθνική Φρουρά θα ξεκινήσει να εξοπλίζεται με αμερικανικά άρματα μάχης και περίπλοκα οπλικά συστήματα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να παρέλθει μια περίοδος, κατά την οποία η Εθνική Φρουρά θα έχει διεξαγάγει μαζί με τις ΗΠΑ και άλλα συμμαχικά κράτη, αρκετές συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις, όπως και κοινές εργασίες του προσωπικού, οι οποίες εν τέλει θα μετατρέψουν το σύνολο της Εθνικής Φρουράς σε έναν «Δυτικό» στρατό. 
 
Οι ανάγκες της Εθνικής Φρουράς για αναβάθμιση είναι μεγάλες και αγγίζουν όλα τα σώματα στρατού. Από τον απλό Πεζό, μέχρι το Πυροβολικό, τις Διαβιβάσεις και τη Διοίκηση Ναυτικού, υπάρχουν δεκάδες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, ώστε η Εθνική Φρουρά να καταστεί ένας σύγχρονος στρατός, με την δυνατότητα διακλαδικών επιχειρήσεων.  
 
Η αρχή ωστόσο για το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ έγινε με την υπογραφή συμβολαίων με το Ισραήλ για την προμήθεια ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού των εθνοφρουρών, που ελπίζουμε σύντομα να φτάσει και τις τάξεις της εφεδρείας. Ακολούθησε επίσης η ανάθεση συμβάσεως με το Τελ Αβίβ, για την προμήθεια πυραυλικού συστήματος εδάφους – αέρος μεγάλου βεληνεκούς. 
 
Το πλάνο του Υπουργείου Άμυνας για τη μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε έναν σύγχρονο στρατό αποκαλύπτεται και από την αντικατάσταση των ρωσικών ελικοπτέρων Mi-35, με τα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων H145M της Airbus, τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν με ισραηλινούς πυραύλους SPIKE ER-2 και πλήρη σουίτα οπλισμού. Άλλωστε, με παραδοχή του ιδίου του Υπουργού Άμυνας, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται φέτος στο υψηλότερο σημείο δαπανών για εξοπλιστικά εδώ και 20 χρόνια. 
 
Οι φωνές…
 
Βεβαίως υπάρχουν και οι φωνές, οι οποίες προτάσσουν πολλά και λογικά επιχειρήματα απέναντι στο άνοιγμα της Κύπρου προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αποκόπτοντας τους δεσμούς με τη Μόσχα. Ο φόβος για ενδεχόμενα αντίποινα στο Κυπριακό από τη Ρωσία εκφράζεται συχνά από πολλούς σχολιαστές, ωστόσο, με προσεγμένες διπλωματικές κινήσεις, οι κυπρορωσικές σχέσεις μπορεί να μην επηρεαστούν στον βαθμό της ρήξης. 
 
Προστίθεται, επίσης, ότι η Κύπρος συμμετέχει, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, κάτι που φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την προσέγγιση της Ρωσίας στο Κυπριακό, με τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει ξεκάθαρα ότι η Μόσχα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. 
 
Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα ορίζουν ότι η Κύπρος θα πρέπει να ακολουθήσει ξεκάθαρη γραμμή. Από τη στιγμή που η Λευκωσία αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της συμμόρφωσης στις «Δυτικές» απαιτήσεις, θα πρέπει να εφαρμόσει πιστά κάποιες συντεταγμένες, όπως η μη αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία. 
 
Τα ωφελήματα… 
 
Το μεγαλύτερο όφελος που μπορούν να προσφέρουν οι Αμερικανοί στην Εθνική Φρουρά είναι η εκπαίδευση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κάτι το οποίο το Υπουργείο Άμυνας ήδη πράττει, με την αποστολή Κυπριών αξιωματικών στις ΗΠΑ για εκπαίδευση, αλλά και με τις πολλές συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις που διεξάγονται. 
 
Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχουν και ευκαιρίες για τα εξοπλιστικά, μέσω προγραμμάτων, στα οποία η Λευκωσία μπορεί να αιτηθεί να ενταχθεί. 
 
Ο αμερικανικός νόμος Εκμισθώσεως και Δανεισμού (Lend Lease Act), τον οποίο θέσπισε ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ και εγκρίθηκε από τη Νομοθετική Εξουσία των ΗΠΑ το 1941, προνοεί την εκμίσθωση, τον δανεισμό ή την παραχώρηση κάθε είδους υλικού εκ μέρους των ΗΠΑ σε συμμαχικά κράτη, με προϋπόθεση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα το κρίνει σκόπιμο. 
 
Από αυτόν τον νόμο, τα συμμαχικά κράτη των ΗΠΑ μπορούν ν’ αποκτήσουν εξοπλισμούς, από τα τεράστια αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, κάτι το οποίο πράττει σήμερα η Ουκρανία, με αποπληρωμή μόνο το 10% περίπου του κόστους των εξοπλισμών. 
 
Βεβαίως η Κύπρος δεν αναμένεται να εκμεταλλευτεί στο άμεσο μέλλον τον νόμο Lend Lease, διότι προηγούνται πολλά άλλα συμμαχικά κράτη, τα οποία περιμένουν από τις ΗΠΑ μεγάλους αριθμούς οπλικών συστημάτων. 
 
Στον νόμο Lend Lease συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Ταϊβάν και η Πολωνία, όπως και οι χώρες της Βαλτικής αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης. 
 
Πέρα από τον νόμο Lend Lease, υπάρχει και το πρόγραμμα του Αμυντικού Πλεονάζοντος (EDA) των ΗΠΑ, όπου τα υπεράριθμα αμυντικά είδη που ανήκουν στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και που δηλώνονται ως πλεονάζον, μπορούν να προσφερθούν με μειωμένο ή μηδενικό κόστος σε συμμαχικά κράτη για την υποστήριξη των στόχων εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. 
 
Οι προτεραιότητες της Λευκωσίας
 
Βεβαίως και η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί τα παραπάνω προγράμματα, με σχετική ευκολία, λόγω του μικρού μεγέθους της Εθνικής Φρουράς. 
 
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΥΠΑΜ, Χαράλαμπου Πετρίδη, στη «Σημερινή» (11/09/2022), η Κύπρος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί μεταχειρισμένο αμερικανικό υλικό. Η Εθνική Φρουρά, όπως προαναφέραμε, έχει αρκετές ανάγκες να καλύψει, ωστόσο πρέπει να ιεραρχήσει αυτές τις ανάγκες. 
 
Η Κύπρος θα μπορούσε αρχικά να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ ατομικό οπλισμό, τόσο για τις επίλεκτες μονάδες, όσο και για το ευρύ φάσμα της Εθνικής Φρουράς. O πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την σημαντικότητα των αντιαρματικών όπλων (ATGM) και των φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων (MANPADS) στα χέρια του απλού πεζικάριου. 
 
Στους σχεδιασμούς της Λευκωσίας μπορεί να περιλαμβάνονται, επίσης, η προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΑ), μικρά σκάφη επιφανείας για τη Διοίκηση Ναυτικού, αλλά και οπλισμένα και μη UAV’s για τη Διοίκηση Αεροπορίας. 
 
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο…
 
Στις συζητήσεις σε διάφορα φόρουμ παρατηρητών του πολέμου στην Ουκρανία επισημάνθηκε, ουκ ολίγες φορές, η Κύπρος και το ρωσικό οπλοστάσιο που διαθέτει. Η Εθνική Φρουρά έχει στην κατοχή της οπλικά συστήματα, που το Κίεβο έχει μεγάλη ανάγκη, καθώς δεν θα χρειαστεί η επανεκπαίδευση των χειριστών τους. 
 
Δεκάδες άρματα μάχης Τ-80U / UK, δεκάδες ΤΟΜΑ ΒΜP-3, αντιαεροπορικά συστήματα Buk M1/M2 και TorM1, όπως και συστήματα πυροβολικού, έχουν «μπει στο μάτι» της διεθνούς κοινότητας που σπεύδει να βοηθήσει το Κίεβο, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη μεταφορά τους στην Ουκρανία και την αντικατάστασή τους. 
 
Ακόμα και να παρθεί αυτή η τολμηρή απόφαση από τη Λευκωσία, κάτι που δεν αναμένεται, αυτή η πράξη δεν μπορεί να υλοποιηθεί, για πολλούς λόγους. Έτσι, το ρωσικό οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς θα παραμείνει ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» για την Ευρώπη και την Ουκρανία. 
 
Προς το παρόν, το μόνο που ισχύει είναι οι δηλώσεις του Χαράλαμπου Πετρίδη στη «Σημερινή» (11/09/2022), ότι μελετούμε εναλλακτικές λύσεις και ότι «ενέργειες για εξεύρεση δυνητικών αγοραστών αμυντικού υλικού αναλαμβάνονται, εφόσον κριθεί από το ΓΕΕΦ». 
 
Άλλωστε, η υπεράσπιση της φιλελεύθερης τάξης από ρεβιζιονιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, δεν είναι φτηνή. Ούτε ο Πρόεδρος Franklin Delano Roosevelt, ούτε το Κογκρέσο ζήτησαν o Lend Lease Act να αποφέρει κέρδος. Ούτε η κυβέρνηση Truman επέμεινε ότι η αερογέφυρα του Βερολίνου είχε κέρδος. Και οι δύο κατάλαβαν την αξία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων ξεπέρασε κατά πολύ την άμεση επένδυση. 
 
Σημερινή

Έλα γιε μου, πιάσε το χέρι μου να σου δείξω τι σημαίνει ΑΕΚ

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη στιγμή που σχεδόν 9 χρόνια περίμενε. Την ημέρα που θα του δώσει να καταλάβει ποια είναι η αληθινή ΑΕΚ.
 
Σχεδόν εννέα χρόνια από τότε που γεννήθηκε περιμένω να το ζήσω αυτό. Τόσα και για να το γράψω. Η ημέρα που θα μπούμε μαζί στο αμάξι και θα φύγουμε παρέα για τη Νέα Φιλαδέλφεια.
 
Αυτή η μέρα είναι η σημερινή. Ο Σπύρος μου δεν έχει πάει ποτέ εκεί όπου ο πατέρας του γεννήθηκε, μεγάλωσε, έπαιξε μπάλα στους δρόμους, φλέρταρε, είχε τα πρώτα του ραντεβουδάκια στο Άλσος, όμως πρώτα απ' όλα, εκεί που ερωτεύτηκε την ΑΕΚ. Παράφορα!  
 
Δεν τον τράβηξα ποτέ στα λημέρια μου, να περπατήσουμε μαζί, να του δείξω πού έπαιζα, πού πήγα σχολείο, πού έβαζα καλαθάρες όταν λάτρευα το μπάσκετ, πού είναι το πατρικό μου και πόσα βήματα απέχει από το γήπεδο. Μετρημένα, ένας προς ένα, 368.  
 
Δεν τον πήγα ποτέ εκεί γιατί δεν υπήρχε πια αυτό που ήθελα να δει. Κι αυτός, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έφυγα κι εγώ, δεν είχα πια τίποτα να με κρατά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Γιατί δεν είχα την ΑΕΚ, ενώ τη μάνα μου την είχα και στην Αρτέμιδα. Κι έτσι, μου ήταν εύκολο...  
 
Σε αυτά, τα σχεδόν εννέα χρόνια της ζωής του, με είδε να χαμογελώ ατόφια και να δακρύζω από συγκίνηση μόνο μία φορά, το 2018, αλλά ούτε τότε τον πήρα μαζί μου στη Ριζούπολη. Δεν τον πήγα δε ούτε μια φορά βόλτα για να το δει απέξω, ήξερε ότι κάπου χτίζεται ένα γήπεδο, σε ένα μέρος που ζούσε κάποτε ο μπαμπάς, όμως μέχρι εκεί.  
 
Διότι ήταν επιλογή μου. Διότι συνήθως με έβλεπε στο σπίτι να βρίζω και να φωνάζω για όσα παρακολουθούσα στην τηλεόραση ή να ξεφυσάω και να γκρινιάζω όταν δούλευα. Διότι δεν ήθελα να νομίζει ότι αυτή είναι η ΑΕΚ. 
 
Κάπως έτσι, ο Σπύρος μεγάλωσε σε ένα σπίτι που εγώ μοιρολογούσα και θύμωνα, σε απόσταση από την ΑΕΚ γιατί ουδέποτε ήθελα να τον βάλω σε διαδικασία να πικραίνεται.  
 
Προτιμούσα να μένει μακριά από όλα αυτά, ομάδα δεν θα άλλαζε ποτέ, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Κι όλα τούτα για να τη γνωρίσει όταν εγώ θα ήμουν βέβαιος ότι τα μάτια του θα λαμπυρίσουν από ενθουσιασμό και πως το χαμόγελο δεν θα φεύγει από τα χείλη του. Η πρώτη φορά θα πρέπει να είναι αξέχαστη! 
 
Να τον πάω στο ΟΑΚΑ; Ούτε κατά διάνοια! Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν ήταν ΑΕΚ. Σιχαινόμουν εγώ ο ίδιος να πηγαίνω εκεί μέσα κι όποτε μου δινόταν η ευκαιρία να δουλεύω από μακριά, το απέφευγα.  
 
Όσοι έχουν ζήσει τη Νέα Φιλαδέλφεια των '80ς και '90ς, θα με καταλαβαίνουν. Δεν μου χωρούσε στο μυαλό ότι θα έβλεπε ο γιος μου κάτι άλλο από αυτό που περίμενα. Από αυτό που ο Μελισσανίδης μάς έταξε. Τίποτα λιγότερο από αυτή τη μέρα που τόσο λαχταρούσα και που όσο ζω, στον Μελισσανίδη θα τη χρωστάω.  
 
Να, περάσαν οι ώρες, μπαίνουμε στο αμάξι. Ξεκινάμε για Φιλαδέλφεια. Θα παρκάρω όπου βρω, λίγο με ενδιαφέρει πια αυτό και θα τον πάρω από το χέρι να περπατήσουμε. Το σκέφτομαι και ήδη ανατριχιάζω, ο Σπύρος θα δει έναν κόσμο που δεν φανταζόταν ότι υπάρχει.  
 
Ανθρώπους να γελούν, να κλαίνε από συγκίνηση, να γιορτάζουν, να τραγουδάνε, να χαμογελούν. Χιλιάδες παιδάκια της ηλικίας του ολούθε, κιτρινόμαυρα κασκόλ, τόση αγάπη παντού. Νιώθω ευγνώμων που το ζω! Έλα γιε μου, πιάσε με απ' το χέρι και πάμε να μπούμε μέσα, ώρα να μάθεις τι σημαίνει ΑΕΚ, βαδίζουμε στο ναό!

ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΕΟΚΑ 55-59 ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

3/10/1958
Σε ενέδρα στο Ακρωτήρι εφονεύθησαν τρεις Αγγλοι στρατιώτες 
4/10/1955
Στο Λευκόνοικο ομάδα 5 ανδρών υπό τον Γρ. Αυξεντίου, επετέθηκαν στον αστυνομικό σταθμό και αφού απομόνωσαν τους αστυνομικούς, αφαίρεσαν οπλισμό. 
5/10/1958
Εφονεύθη στη Φασούλα κατα τη διάρκεια ενέδρας ο Νίκος Ευαγόρου 17 ετών εκ Παλώδιας.
6/10/1956
Εφονεύθη στη Βάσα Κοιλανίου ο Νικόλαος Ποταμίτης 
6/10/1956
Εφονεύθη κατά τη διάρκεια κατ οίκον περιορισμού, ενώ έβοσκε τα πρόβατα του ο Παναγιώτης Χαπέσιης από τη Χάρτζια. 
7/10/1957
Πλησίον της Γαλάτας ευρέθησαν φονευμένοι ο Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου 20 ετών από τον Κ. Αμίαντο και ο Χρύσανθος Μυλωνάς 22 ετών από τη Γαλάτα. Εντός του κρυσφυγέτου των ανευρέθη οπλισμός και πυρομαχικά. Τους φονευθέντας και το κρησφύγετο υπέδειξε ο προδότης *Μιχ. Ασσιώτη, όστις σύμφωνα με επίσημον ανακοίνωση “παρεδόθη εις τας αρχάς”
7/10/1958
Επεσε μαχόμενος στη τοποθεσία Μούττη του Σαράντη- Μαύρα Δάση της Μαδαρής, ο Χαράλαμπος Πετεμερίδης 28 ετών από την Καναβιού 
7/10/1958
Έπεσε μαχόμενος στο Άρσος , μετα από ενέδρα, ο Μιχαήλ Κουκής 38 ετών από τον Αγ. Μάμα. 9/10/1958
Εσυνελήφθη, εβασανίσθη και εφονεύθη υπό “δυνάμεων ασφαλείας” ο Νικόλαος Γιάγκου 27 ετών από τη Πάνω Ζώδια. 
11/10/1956 
Εφονεύθη από “δυνάμεις ασφαλείας” εις Λάπηθον ο κωφάλαλος Ανδρέας Λοϊζου 33 ετών από τη Λάπηθο, διότι δεν αντελήφθη ότι υπήρχε κατ οίκον περιορισμός. 
11/10/1956
Οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έληξαν οι επιχειρήσεις του Πενταδακτύλου και οτι συνελήφθησαν 31 άνδρες της ΕΟΚΑ και ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Θάσος Σοφοκλέους αρχηγός των ορεινών ομάδων Πενταδακτύλου, Φώτιος Χριστοφή αρχηγός ομάδας και Ανδρέας Χαραλάμπους επικηρυγμένος με ποσό 5.000 λιρών 
11/10/1958
Εφονεύθη από “δυνάμεις ασφαλείας” ο Χαράλαμπος Φιλιπίδης 19 ετών από τις Αρόδες 13/10/1958
Εφονεύθη στο Ριζοκάρπασο σε ενέδρα κατα ¨Αγγλων ο Παναγιώτης Κασπής 19 ετών από το Ριζοκάρπασο. 
13/10/1958
Εφονεύθη από ενεδρεύοντες Αγγλους στην “Κοκκινόγεια “ Λιμνάτι ενώ μετέφερε αντάρτες, ο Δημήτριος Χαραλάμπους 32 ετών από το Λιμνάτι. 
16/10/1958
Εφονεύθη από “δυνάμεις ασφαλείας” μετά τη σύλληψη του παρά τον Κεφαλόβρυσο, ο Σπύρος Χατζήγιακουμής 26 ετών από τη Κυθραία 
20/10/1955
Στη πόλη της Αμμοχώστου 8 αγωνιστές επέδραμαν σε στρατιωτικήν αποθήκη και αφαίρεσαν σημαντική ποσότητα οπλισμού. Αφησαν σημείωμα “ Η αξία των παραληφθέντων όπλων θα καταβληθή υπό του ΔΙΓΕΝΗ μετά την λήξιν του αγώνος” 
22/10/1958
Εφονεύθη σε ενέδρα κατά των Αγγλών κοντά στη Κακοπετριά ο Παναγιώτης Τουμάζος 19 ετών από την Αμμόχωστο. 
24/10/1958
Εφονεύθη στο Τρίκωμο κατα την τοποθέτηση ναρκών κατά στρατιωτικών οχημάτων, ο Νίκος Καραντώνης 24 ετών από το Τρίκωμο. 
24/10/1958
Εφονεύθη στο Τρίκωμο ενώ τοποθετούσε νάρκη για ενέδρα κατά Άγγλων, ο Ιωάννης Στυλ. Γιαννή 28 ετών από το Τρίκωμο. 
25/10/1958
Εφονεύθη από τ/κ στα Μαμώνια Πάφου, ο Γεώργιος Γεωργίου 70 ετών από το Αρσος Λεμεσού. 
 
26/10/1954 – 10/11/1954
Ο Γ. Γρίβας - Διγενής υπερνικά τους δισταγμούς του και στις 26 Οκτωβρίου 1954 αποχαιρετά τη σύζυγό του Κική και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα απομνημονεύματα του “…με εφόδια μόνο την ΠΙΣΤΙΝ ανέλαβα το μεγαλύτερο εγχείρημα της ζωής μου, το οποίον, με την βοήθειαν του Θεού, απέδειξε τας υπερόχους εθνικάς αρετάς που κοσμούν τον Ελληνικόν Κυπριακόν Λαόν…” και παρακάτω σημειώνει “Το ημερολόγιον μου το έκλεισα με αυτήν την φράσιν “Ο Θεός βοηθός…. Αναχωρώ με πίστιν και θάρρος….”. Αναχωρεί ατμοπλοίκά από Πειραία προς Ρόδο. Εκεί επιβιβάζεται στο ιστιοφόρο “ΣΕΙΡΗΝ” και μετά από περιπετειώδες ταξίδι αποβιβάζεται νύκτα, στις ακτές της Χλώρακας, στις 10 Νοεμβρίου 1954, ὀπου τον ανέμενε ομάδα αγωνιστών. Περιγράφει το μέλος της ομάδας αγωνιστής Νικόλας Γ. Μαυρονικόλας:
“…….ειδαμε να κατεβάζουν βάρκα και να μπαίνουν μέσα ορισμένα άτομα. ….Η βάρκα έμεινε 3-4 μέτρα από την ξηρά. Εμείς προχωρήσαμε προς την βάρκα. Μπήκαμε μέσα στο νερό για να βοηθήσουμε τους επιβάτες να αποβιβαστούν. …Εγώ βοήθησα κάποιον να αποβιβαστεί. Τον επήρα στην αγκαλιά μου για να μην πατήσει μέσα στο νερό.
Το άτομο αυτό ήταν ο Διγενής…” και στη συνέχεια περιγράφει ένα εκπληκτικό περιστατικό.
“…….. Μπήκαμε σε μια περιοχή με δέντρα.
Σε μια στιγμή ο Διγενής μας είπε: ¨”Σταματήστε λίγο να ξεκουραστείτε”
Κάτσαμε κάτω από μια μεγάλη ελιά. Ο Διγενής πήρε το παγούρι του και ήπιε λίγο νερό. Στη συνέχεια μας πρότεινα να πιούμε, όποιος ήθελε νερό από την Ελλάδα. Πήραμε ένας – “ενας το παγούρι και ήπιαμε από λίγο νερό.. Σίγουρα δεν ήταν για να ξεδιψάσουμε, να σβήσουμε τη δίψα μας. Ήταν κάτι άλλο. Έμοιαζε σαν το μυστικό δείπνο, ήταν κάτι σαν θεία κοινωνία. Αυτό που νοιώσαμε ήταν ο πόθος μας για λευτεριά, για Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα…” (βλ. Νικόλα Γ. Μαυρονικόλα “Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΟΥ”) 
26/10/1958
Απεβίωσε από εγκαύματα που υπέστη κατα την ανατίναξη του αστυνομικού σταθμού Κάμπου, ο Κώστας Λοίζου 23 ετών από το Μαραθόβουνο. 
28/10/1958
Εφονεύθη από “δυνάμεις ασφαλείας” στη Μόρφου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ο Γεώργιος Χαραλάμπους 25 ετών από τη Φλάσου. 
29/10/1958
Εφονεύθη από τ/κ εις Αργάκαν ο Ιάκωβος Κασπαρής 35 ετών από το Αναβαργός. 
30/10/1956
Εφονεύθη από έκρηξη βόμβας που μετέφερε ο Ανδρέας Γεωργίου 18 ετών από την Αναρίτα 30/10/1958
Εφονεύθη από “δυνάμεις ασφαλείας” στην Αμμόχωστο ο Παναγιώτης Χρυσοστόμου 50 ετών από την Αμμόχωστο. ( Όπου δυνάμεις ασφαλείας = Άγγλοι και Τούρκοι επικουρικοί.)
 
*Επειδή πιο πάνω αναφέρεται ένας μεγάλος προδότης του Απελευθερωτικού Αγώνα ο Μιχάλης Ασιώτης (7/10/57), ας θυμηθούμε και μερικούς άλλους προδότες εφιάλτες του Απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ. 
(Αποσπασματικά) 
 
Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ (ΕΟΚΑ 1955-1959)
 
ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ, ΠΟΥ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΟΚΑ. 
 
ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ (ΚΕΡΑΥΝΟΣ), ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΕΖΗΣ (ΤΣΟΥΚΑΣ), ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΜΙΧΑΗΛ ΑΣΣΙΩΤΗΣ, ΛΕΥΚΙΟΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΥ (ΠΙΠΙΝΟΣ), ΓΕΩΡΔΙΟΣ ΛΟΪΖΟΥ (ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ), ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, *ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΓΟΔΟΝΤΗΣ κ.ά.  
 
Α) Ο Ανδρέας Αντωνιάδης Κεραυνός από το Φοινί ήταν μεταξύ των ανταρτών που πλαισίωναν τον αρχηγό Διγενή στα Σπήλια όταν τον Ιανουάριο του 1955, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ και άλλοι αντάρτες θα διαφύγουν της σύλληψης μετά από τις αστραπιαίες κινήσεις του Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Κεραυνός συνελήφθη στο χωριό του και από τότε συντάχθηκε με τους Άγγλους. Ο Κεραυνός (μαζί με τον Τσούκας και τον Κυριάκου) και με τη συνοδεία μιας μικρής ομάδας Άγγλων και Τούρκων στρατιωτών πήγαν στην Ζωοπηγή να συλλάβουν τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Στην μάχη που ακολούθησε έπεσε νεκρός ο αγωνιστή της ΕΟΚΑ Μάκης Γιωργάλλας. Ο Κεραυνός ζει στο Λονδίνο, από το 1958 και όπως αναφέρει ο Σπύρος Κέττηρος ασχολείται, λέει, με «δημόσιες σχέσεις» (Χαρτοπαίγνια – Λαθρεμπόριο)». 
 
Β) Ο Νίκος Βανέζης Τσούκας από τον Λιμνάτη είχε προσπαθήσει να εισχωρήσει στην ΕΟΚΑ. Έκανε επανειλημμένα νύξεις στον Δάφνη Παναγίδη, χωρίς αποτέλεσμα. Όταν ο Παναγίδης συνελήφθη, ο Τσούκας ήταν ένας από τους ανακριτές του. Εμφανιζόταν με στολή, μαζί με τους Άγγλους σε έρευνες και καταδιώξεις ανταρτών. Ζει στο Λονδίνο από το 1958. 
 
Γ) Ο Θεόδουλος Κυριάκου προσπάθησε να εισχωρήσει στην ΕΟΚΑ πλησιάζοντας χωριανούς του, που ζούσαν στη Λευκωσία και υποπτευόταν ότι ήταν μέλη της Οργάνωσης. Δεν το κατόρθωσε και σε λίγο κατέδωσε όλους όσους ήξερε. Φυγαδεύτηκε στο Λονδίνο, όπου ζει από το 1958. 
 
Δ) Ο Μιχαήλ Ασσιώτης από την Άσσια, συνελήφθη από τους Άγγλους και οδηγήθηκε στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς από όπου και απέδρασε μαζί με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Οι δύο τους έφτασαν ως την Παπούτσα και από εκεί οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο Ασσιώτης πήγε στο χωριό Καλιάνα όπου υπήρχε έτοιμο κρησφύγετο που έφτιαξε ο Χρύσανθος Μυλωνάς. 
 
Το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου 1957 ο Χρύσανθος Μυλωνάς, μαζί με συναγωνιστή του, ξεκίνησαν από το χωριό τους τη Γαλάτα μεταφέροντας την αλληλογραφία και τροφή για τους αντάρτες. Ο Μιχαήλ Ασσιώτης το ίδιο βράδυ είχε δολοφονήσει μέσα στο κρησφύγετο του, τον αγωνιστή Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου και λίγο αργότερα τον Χρύσανθο Μυλωνά. Ο προδότης παραδόθηκε στους Άγγλους με τον οπλισμό του και συνέχισε το προδοτικό του έργο μέχρι τη φυγάδευσή του από τους Άγγλους στην Αγγλία. 
 
Ε) Ο Λεύκιος Πατσαλίδης ήταν αστυνομικός που είχε το ρόλο συνδέσμου με την οργάνωση. Πολλές φορές έπαιρνε αχρείαστες και επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Όταν τελικά συνελήφθη από τους Άγγλους πρόδωσε το ψευδώνυμο του επίσης συλληφθέντα Ανδρέα Τσιάρτα Τομεάρχη Λευκωσίας όπως και πολλών άλλων συνεργατών του Τσιάρτα και των συνδέσμων του.
 
Στ) Ο Γιάννης Παύλου, Πιπίνος συλλαμβάνεται στις Πλάτρες στις 21 Ιανουαρίου 1957, ώρα 9 π.μ. και ομολογεί ότι ανταρτική ομάδα του Γιώργου Μάτση, που μένει στο σπίτι του ΠαπαΧαράλαμπου στα Καννάβια. Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Μαχαιράς κατακλύζεται από
αγγλικά στρατεύματα. Ο Πιπίνος μαζί με τον φίλο του τον Απόστρατοι θα ηγηθούν έρευνας για τον εντοπισμό του Αυξεντίου ανακρίνοντας και τους μοναχούς. Στις 3 του Μάρτη ο Γρηγόρης Αυξεντίου θα γίνει ολοκαύτωμα από τις εμπρηστικές βόμβες των Άγγλων. 
 
Ζ) Ο Αργύρης Καραδήμας από την Λιβαδειά βρέθηκε μάλλον από σύμπτωση αντάρτης στο βουνό. Ήταν φυγόδικος στην Ελλάδα και κατέφυγε στη Ρόδο. Ο Καπετάνιος Κουταλιανός, είχε την εντολή να μεταφέρει και πάλι οπλισμό για την ΕΟΚΑ με το πλοιάριο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, τον Ιανουάριο του ’55 και μαζί του θα έπρεπε να πάρει και τον Καραδήμας. Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι το πλοιάριο έφτασε τελικώς στην Κύπρο, οι Άγγλοι που παραμόνευαν συνέλαβαν όσους βρίσκονταν στην ακτή (πχ. Σωκράτης Λοϊζίδης που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης), το πλοιάριο, τον Καπετάνιο Κουταλιανό, τον Καραδήμα και τους ναύτες οι οποίοι πρόλαβαν και πέταξαν το φορτίο στην θάλασσα. Όλοι τους όμως φυλακίστηκαν. Αργότερα η ΕΟΚΑ είχε την πληροφορία ότι οι Άγγλοι θα έπαιρναν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας τον Μιχαήλ Κουτσόφτα για ιατρικές εξετάσεις και έτσι άρχισε να ετοιμάζεται για την απόδραση του. Οι Άγγλοι πράγματι έφεραν ένα άνδρα στο Νοσοκομείο αλλά αυτός δεν ήταν ο Κουτσόφτας αλλά ο Καραδήμας, η επιχείρηση πέτυχε και έτσι ελευθερώθηκε ο Καραδήμας. Ο Καραδήμας μη μπορώντας να κάνει πλέον κάτι άλλο εντάχθηκε στην ανταρτική ομάδα του Γιώργου Μάτση και έμεναν στο κρησφύγετο στο σπίτι του Παπα-Χαράλαμπου στα Καννάβια. Οι Άγγλοι τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν μετά την προδοσία του Πιπίνου, ο Καραδήμας όμως προτίμησε να σώσει και αυτός το τομάρι του. Έτσι σαν επικεφαλής πομπής αγγλικών στρατιωτικών οχημάτων, όδευε προς το Όμοδος. Εκεί συλλαμβάνονται οι αγωνιστές Νίκος Σπανός, Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, Γιώργος Παλαιολόγος, Αντώνης Κυριάκου και ο Γεώργιος Λοϊζίδης, ο γνωστός Απόστρατος, που είχε το ψευδώνυμο Φώκος. 
 
Η) Ο Γεώργιος Λοϊζίδης, Απόστρατος, που είχε το ψευδώνυμο Φώκος ήταν ο εκτελεστής στην Κυπερούντα του Μίτα, που είχε θεωρηθεί προδότης. Όταν συνελήφθη από τους Άγγλους στο Όμοδος άρχισε το προδοτικό του έργου. Μαζί με τον Πιπίνο θα οδηγήσουν τους Άγγλους στον Μαχαιρά και θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τον Αυξεντίου. Αργότερα στις Κεντρικές Φυλακές ο Απόστρατος φύλαγε ένα σακούλι γεμάτο χρυσαφικά. Ήταν η λεία του από σπίτια, όπου έκανε έρευνες μαζί με τους Άγγλους. Τον είδα αναφέρει ο Σπύρος Κέττηρος στο Λονδίνο, όπου φυγαδεύτηκε από τότε. Του είπε ότι οι Άγγλοι του έδωσαν 500 λίρες «μαζεμένες» και ύστερα 25 λίρες το μήνα ωσότου βρει απασχόληση σε ένα γαλατάδικο. Τον ρώτησε αν μετανιώνει για κάτι και μπήκε στη μέση η γυναίκα του φωνάζοντας πως ο άντρας της πήγε πέντε φορές στους Αγίους Τόπους και εξομολογήθηκε. 
 
Σημ. Τον Μάρτη του ΄57 οι Άγγλοι είχαν αποκλείσει τον Μαχαιρά ψάχνοντας τον Αυξεντίου. Πιπίνος και Απόστρατος εγνώριζαν ότι το κρησφύγετο του Αυξεντίου ήταν στα Κιόνια, δεν εγνώριζαν όμως ότι ο Αυξεντίου είχε διατάξει τους αντάρτες του να του φτιάξουν ένα καινούργιο που δεν θα εγνώρζε κανένας άλλος την ύπαρξη του. Ο μόνος που είδε τους αντάρτες να μεταφέρουν τα υλικά προς εκείνη την τοποθεσία ήταν ο Αγωγιάτης της Μονής Μαχαιρά ο Πέτρος Φιλίππου από το Γούρρι, Ήταν ένας αθώος χωρικός, αναλφάβητος. Δεν είχε μπει ποτέ σε αυτοκίνητο. Οι Άγγλοι τον έβαλαν μέσα στο Land Rover και άρχισαν να γυρίζουν τα βουνά. Ο Φιλίππου φοβήθηκε και έπαθε σαν αμόκ. Έτσι τους οδήγησε προς την τοποθεσία που ήταν το τελευταίο κρησφύγετο του Αυξεντίου. Ο Φιλίππου έφυγε από την Κύπρο και πήγε στην Αυστραλία χωρίς ποτέ να γυρίσει πίσω. Λέγεται ότι πέθανε περί το 2000 και σε μια συνέντευξη του είπε πως δεν έφταιγε εκείνος αλλά ο Πιπίνος και ο Απόστρατος. 
 
*Ο Γεώργιος Λαγοδόντης ήταν ο μοναδικός Ε/Κ αστυνομικός που δικαιούτο να οπλοφορεί. Ο ίδιος έπαιζε πάρα πολύ βρώμικο παιχνίδι, δίνοντας πληροφορίες και στην Οργάνωση, αλλά συγχρόνως και στους Άγγλους. Ήταν μέλος της Ιντελιτζεντ Σερβις. Δεν αποκαλύφθηκε όμως ο ρόλος του έτσι είχε τιμηθεί για την προσφορά του στον Αγώνα. Μετά την δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Λαγοδόντης μπήκε στην Κ.Υ.Π. (Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών) και από εκεί συνέχιζε να κατασκοπεύει και να προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Ο Λαγοδόντης έφυγε από την Κύπρο το 1963 όταν το όνομα του μπλέχτηκε με άλλες υποθέσεις του υποκόσμου. Η αλήθεια για τον ρόλο του στην ΕΟΚΑ αποκαλύφθηκε όταν πέθανε και εκεί βρέθηκαν τιμητική διάκριση από τον Βρετανό Κυβερνήτη Σερ Χιου Φουτ για την αφοσίωσή του στο αποικιακό καθεστώς. 
 
Τέλος μία από τις πιο μαύρες και πιο μελανές στιγμές στην ιστορία του τόπου ήταν η στάση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ απέναντι στον Απελευθερωτικό-Αντιαποικιακό Αγώνα της ΕΟΚΑ και τους Αγωνιστές της. Το αποκορύφωμα όμως, ήταν η άνανδρη δολοφονία του μέλους της ΕΟΚΑ Ανδρέα Επιφανίου από την Πηγή, ο οποίος στις 27 Δεκεμβρίου 1957, ενώ ο εκφωνούσε με τον τηλεβόα συνθήματα της ΕΟΚΑ, αναγνωρίστηκε η φωνή του και ομάδα αριστερών, του έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του και τον σκότωσαν με μαχαίρι. Ο Αρχηγός θα γράψει σχετικά: 
 
«Οι κομμουνισταί της Πηγής ξεπέρασαν εις ενεργείας αίσχους και αποτροπιασμού, κάθε άλλην κοινότητα, δολοφονήσαντες εν ψυχρώ το επίλεκτον μέλος της Οργανώσεως Ανδρέα Επιφανίου, την 26.10.57, δια μαχαίρας». 
 
Υποσημείωση: Στον Κατάλογο θα μπορούσαν να μπουν και πολλοί άλλοι όμως τελικά θα αρκεστούμε προς το παρόν ως εδώ… 
 
Ενδεικτικά μια πράξη αυτοθυσίας και τόλμης …  
 
Η εκτέλεση από άνδρες της ΕΟΚΑ πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ανοικτής διαδήλωσης του ΑΚΕΛ, την οποία παρακολουθούσε ο προδότης αστυνόμος Πουλλής. Τον πυροβόλησαν δημόσια αρκετές φορές. Κατά την προσπάθεια διαφυγής του, ο Καραολής καταδιώχθηκε από τους παρευρισκομένους και κάποιοι από αυτούς έφραξαν με το ποδήλατό του τον δρόμο του Καραολή, αναγκάζοντάς τον να το εγκαταλείψει…. Σαν αθλητής δρόμου κατάφερε να διαφύγει … μαζί με τους συναγωνιστές του Παναγιώτου και Ιωάννου. 
 
(Καραολής Μιχαλάκης. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του Παλαιχωρίου και αποφοίτησε με υποτροφία από την Αγγλική Σχολή. Απόφοιτος καθώς ήταν έπιασε δουλειά στο Φόρο Εισοδήματος. Ήταν επίσης αθλητής δρόμου στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ). 
 
Εν συντομία… 
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ – 28 Αυγούστου 1955 
Ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Ανδρέας Παναγιώτου και ο Γιώργος Ιωάννου παίρνουν μέρος σε μια από τις πιο εντυπωσιακές ενέργειες της ΕΟΚΑ – την εκτέλεση του «Έλληνα» αξιωματικού Αγγλικής αστυνομίας Ηρόδοτου Πουλλή, ο οποίος πρόδιδε τον αγώνα και συνεργαζόταν με τους Άγγλους.
 
Η εκτέλεση του Πουλλή πραγματοποιήθηκε καθώς παρακολουθούσε συγκέντρωση που οργάνωνε το ΑΚΕΛ, στη οδό Λήδρας στην καρδιά της Λευκωσίας κατά της ΕΟΚΑ. Παράλειψη θα ήταν αν δεν πρόσθετα ότι η πλειοψηφία των «απλών» αριστερών της Κύπρου, παρά τις οδηγίες της ηγεσίας τους, τότε συμμετείχε και σε διαδηλώσεις υπέρ ΕΟΚΑ, ΕΝΩΣΗΣ και κατά των Άγγλων. Προς ενημέρωση ίδετε google  
 
Προσέξτε, δύο αγωνιστές αψηφούν το εχθρικό περιβάλλον της συγκέντρωσης του ΑΚΕΛ κατά του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ και με αυτοθυσία εισέρχονται στο πλήθος για να εκτελέσουν ένα παριστάμενο προδότη. Από τους πυροβολισμούς των αγωνιστών προκλήθηκε χάος στη περιοχή. Ο Καραολής και ο Παναγιώτου, που χρησιμοποίησαν τα πιστόλια τους, ενώ έτρεχαν σε σημείο της Λήδρας για να πάρουν τα ποδήλατά τους και να διαφύγουν, παριστάμενοι Ακελίστες τους εμπόδισαν. Ο Παναγιώτου, κατάφερε να διαφύγει, ο Καραολής, όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδήλατο το οποίο κατά πληροφορίες του έριξαν στα πόδια οι διαδηλωτές και να απομακρυνθεί τρέχοντας. Για κακή του τύχη όμως η περιγραφή του από τους Ακελίστες και οι αριθμοί κατασκευής του ποδήλατου που παρέδωσαν τότε οι «διαδηλωτές» συμπατριώτες μας στην αγγλική αστυνομία, μαρτύρησαν την ταυτότητα του, και έτσι οι Άγγλοι βρήκαν στα αρχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ότι το ποδήλατο ανήκε στον Μιχαλάκη Καραολή. 
 
Σημ. Τραγικό λάθος, που θα αποβεί μοιραίο για την ζωή του. Οι Άγγλοι διατηρούσαν λεπτομερές αρχείο με τις άδειες κυκλοφορίας των ποδηλάτων στο Τμήμα Μεταφορών. Έτσι πολύ εύκολα θα μπορέσουν να ενοχοποιήσουν τον τραγικό μαχητή της ΕΟΚΑ. Σύντομα φθάνουν στα ίχνη του και τον καταζητούν. Η ΕΟΚΑ θα προσπαθήσει να τον φυγαδεύσει, δυστυχώς επί ματαίω. Τον βάζουν σε ένα αυτοκίνητο για να διαφύγει, αλλά μοίρα τραγική πέφτουν σε μπλόκο των Άγγλων. Ο Καραολής συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη. Οι Άγγλοι για να πάνε τα πράγματα εκεί που θέλουν, επιστρατεύουν και ψευδομάρτυρες και τον καταδικάζουν σε μια δίκη παρωδία στο έκτακτο κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σε θάνατο. Όμως από την στιγμή που ο Καραολής είχε αφήσει το ποδήλατο, η τύχη του ήταν προδιαγεγραμμένη. Μέχρι να διενεργηθεί η δίκη η ΕΟΚΑ κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να τον απελευθερώσει, αλλά είναι όλες αλυσιτελείς. Παράλληλα στο νομικό πεδίο ασκούνται και ένδικα μέσα για την απελευθέρωση, αλλά είναι και αυτά αναποτελεσματικά.
 
Το τραγικό μέλλον του νεομάρτυρα του κυπριακού αγώνα Μιχαλάκη Καραολή, είναι αναπότρεπτο. Υπομένει έτσι καρτερικά και με την στωικότητα που επιδεικνύει η αδούλωτη ελληνική ψυχή στο θάνατο, την εκτέλεσή του…. 
 
Η ΔΙΚΗ – 28 Οκτωβρίου 1955 Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης προσπάθησε να καταστρέψει το ποδήλατο του Καραολή, ως ένα σημαντικό τεκμήριο εις βάρος του, τοποθετώντας βόμβα στις αποθήκες που βρισκόταν το ποδήλατο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 
 
Ο Καραολής στο δικαστήριο δέχεται την καταδίκη του με μεγάλη ψυχραιμία και χωρίς κανένα παράπονο, παρότι η σφαίρα που σκότωσε τον Ηρόδοτο Πουλλή προερχόταν από το όπλο του Ανδρέα Παναγιώτου. Ο Μιχαλάκης δεν αποκάλυψε το όνομα του συναγωνιστή του. Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος δέχεται τη ποινή του και ετοιμάζεται να ανέβει στο ικρίωμα της αγχόνης σαν ΩΡΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ μαζί με τον συναγωνιστή του Δημητρίου. 
 
Το ψυχικό σθένος και η ελληνική παλικαριά που επέδειξαν οι Μιχαλάκης Καραολής και *Ανδρέας Δημητρίου, ανεβαίνοντας απτόητοι στο ικρίωμα της αγχόνης, ανύψωσε το γόητρο της ΕΟΚΑ και δημιούργησε ηρωικό προηγούμενο για τους αγωνιστές. 
 
*Ανδρεας Δημητρίου. Μετά από απόπειρα του να εκτελέσει τον Άγγλο βασανιστή διαβόητο πράκτορα Τέυλορ, τον οποίο και τραυμάτισε, ο Ανδρέας βρέθηκε αντιμέτωπος με ένοπλους στρατιώτες που φρουρούσαν τον Τέυλορ. Πρόταξε εναντίον τους το όπλο του, το οποίο όμως έπαθε εμπλοκή και οι στρατιώτες τον συνέλαβαν, αφού τον πλήγωσαν. Καταδικάστηκε σε θάνατο και μαζί με το Μιχαλάκη Καραολή ήταν οι πρώτοι που απαγχονίστηκαν. 
 
“Το μόνο που λυπούμαι είναι που δεν θα προλάβω να δω την Κύπρο μας ελεύθερη”, ήταν τα τελευταία του λόγια προς τη μάνα του, λίγες ώρες πριν από τον απαγχονισμό του. “Στο καλό, γιε μου και να έχεις θάρρος ως το τέλος”, ήταν η απάντησή της. 
 
Ο Καραολής επίσης έγραψε λίγα πατριωτικά ποιήματα, που σώθηκαν. Δίνουμε δείγμα της ποιητικής του εργασίας. Ποίημά του με τίτλο Ἀπ' τό βάρος τοῦ ζυγοῦ:
 
Φτωχή Κύπρος ἐκυρτώθης/ ἀπ' τό βάρος τοῦ ζυγοῦ,/ τῆς σκλαβιᾶς οἱ ἁλυσίδες/ σ' ἂνοιξαν πληγές παντοῦ./ Τοῦ ἐρέβους οἱ δυνάστες/ τά συχαμερά σκυλιά/ κτυποῦν ἄνανδρα στούς δρόμους/ τά ἀθῶα σου παιδιά. 
 
Οἱ καννίβαλοι Ἐγγλέζοι/ βασανίζουν τόν λαό/ τήν πολύπαθη τή γῆ σου/ τήν ἐκάναν μακελειό./ Τῆς δεινῆς στρατοκρατίας/ οἱ χυδαῖοι αρχηγοί/ πόσο ἀκόμα μέ τά ὅπλα/θά ματώσουνε τή γῆ; 
 
Τά Ἑλληνόπουλα δέν ξέρουν/ μόνο πῶς πρέπει νά ζοῦν./ Ξέρουν πῶς καί νά πεθαίνουν,/ τήν Πατρίδα νά τιμοῦν.  
 
Μαρία Ρ. Ερευνήτρια.
 
Απομνημονεύματα και αρχείο ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα Διγενή, ΜΜΕ της τότε εποχής, Ιστορικά βιβλία Α. Αντωνά, με πρόσθετες πληροφορίες και σχόλια.

OPAP ARENA stories: Κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο

Ο ΟΠΑΠ θυμάται την ιστορική πρόκριση της ΑΕΚ στα ημιτελικά του UEFA
 
«Το γήπεδο είχε 35 χιλιάδες κόσμο, η φασαρία ήταν απίστευτη, κι όμως εγώ άκουγα μόνο τα βήματά μου». Με αυτά τα λόγια, ο Πέτρος Ραβούσης περιέγραφε σε ένα ντοκιμαντέρ που είχε δημοσιεύσει η ΑΕΚ, πριν μερικά χρόνια, τη διαδικασία των πέναλτι στον αγώνα με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, το 1977, που έδωσε στην ΑΕΚ την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου UEFA. Η ΑΕΚ είχε ηττηθεί στο Λονδίνο με 3-0, νίκησε στη Νέα Φιλαδέλφεια με το ίδιο σκορ και προκρίθηκε στα πέναλτι.
 
Η ανατροπή και η ιστορική απόφαση του Φάντροκ 
 
Εκείνη η διαδικασία έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος όλων αφορά στο ότι η συμμετοχή στα ημιτελικά του UEFA αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία της ΑΕΚ στην ιστορία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως, εκείνος ο αγώνας μυθοποιήθηκε για μια σειρά από λόγους. Από τον Μίμη Παπαϊωάννου που «έμεινε στον αέρα», όταν πέτυχε το 3-0 που έφερε την ισοφάριση της ήττας του πρώτου αγώνα. Από το ανυπέρβλητο πάθος των οπαδών της ΑΕΚ που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τη Νέα Φιλαδέλφεια. Από τα 2 γκολ του Θωμά Μαύρου που αγωνιζόταν τραυματίας. Από την ιστορική απόφαση του Φάντροκ να αλλάξει τερματοφύλακα στη διαδικασία των πέναλτι, περνώντας τον Νίκο Χρηστίδη στη θέση του Λάκη Στεργιούδα στο 119′. Είναι από τα παιχνίδια που η ιστορία γράφει ένα αποτέλεσμα, αλλά ο καθένας που το έζησε από κοντά έχει να προσθέσει κάτι προσωπικό. 
 
Στο τέρμα της Εκκλησίας
 
Η ιστορική διαδικασία των πέναλτι, εκτυλίχθηκε στο τέρμα που κοιτάει προς τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στην οδό Φωκών. Πίσω από την παλιά Σκεπαστή εξέδρα του «Νίκος Γκούμας» και τώρα ακριβώς μπροστά από τα μουσεία που θα στεγάζονται εντός της ΟPAP Arena. Στα παλιά χρόνια, πριν τη διάδοση των τηλεοπτικών μεταδόσεων, οι ραδιοφωνικοί εκφωνητές προσδιόριζαν τα ημίχρονα του αγώνα ανάλογα με την Εκκλησία. Έλεγαν για παράδειγμα πως η «ΑΕΚ επιτίθεται προς την πλευρά της «Αγίας Τριάδας». Η Εκκλησία μάλιστα αποτελούσε ουσιαστικά κομμάτι του γηπέδου, καθώς πριν την κατασκευή της Σκεπαστής, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, δεν υπήρχε άλλο πέταλο πέραν της «21», συνεπώς η Αγία Τριάδα ουσιαστικά αποτελούσε οπτικό κομμάτι της έδρας της ΑΕΚ. 
 
Ιστορικά γκολ της Ένωσης στη συγκεκριμένη εστία 
 
Σε εκείνο το τέρμα της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Ντέμης Νικολαϊδης πανηγύρισε με τον χαρακτηριστικό τρόπο ένα γκολ επί του Ολυμπιακού ανεβαίνοντας στα κάγκελα της σκεπαστής. Σε εκείνο το τέρμα, ο Δημήτρης Σαραβάκος, με ένα ονειρώδες γκολ επί της Ρέιντζερς, έβαζε τις βάσεις για την συμμετοχή της ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε εκείνο το τέρμα, ο Ίλια Ίβιτς θα πετύχαινε το τελευταίο γκολ του «Νίκος Γκούμας» στο 4-0 επί του Άρη. Εκεί θα έκανε την ψηφισμένη ως καλύτερη απόκρουση όλων των εποχών στην ΑΕΚ ο Ηλίας Ατματσίδης σε ένα παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Και εκεί, ο Νίκος Χρηστίδης θα απέκρουε δύο πέναλτι των Άγγλων της ΚΠΡ, στέλνοντας την ΑΕΚ στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η υψωμένη γροθιά του λίγο μετά την καθοριστική απόκρουση θα αποτελούσε για χρόνια ένα σύμβολο για την ΑΕΚ των ανατροπών. 
 
Κι όπως λέει ο Νίκος Χρηστίδης, «αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της ΑΕΚ. Δεν έχει μεγαλύτερη. Αυτή η επιτυχία όμως, δημιουργήθηκε για να ξεπεραστεί από τις επόμενες γενιές. Και θα ξεπεραστεί»