Σελίδες

26 Αυγούστου 2022

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr 
 
Στην μνήμη μας είναι πολύ νωπά τα γεγονότα που συνέβησαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 στον Έβρο με την εργαλειοποίηση παράνομων μεταναστών από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. 
 
Όταν στις 28 Φεβρουαρίου 2020, η Τουρκία έσπρωχνε χιλιάδες παράνομους μετανάστες στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, προχωρώντας μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα, τάχατες ως αντίδραση για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, με το πρόσχημα πως όλοι αυτοί ήθελαν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση! 
 
Οι οποίοι συνεχώς αύξαναν, αφού η τουρκική κυβέρνηση τους προέτρεπε ότι τα σύνορα με την Ελλάδα είναι ανοικτά! Έτσι δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες έφθαναν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου! 
 
Ταυτόχρονα, αφού όλοι αυτοί μεταφέρθηκαν στα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία μέσω λεωφορείων και ταξί, στρατοχωροφύλακες της Τουρκίας έζωναν εφοδιασμένοι με όπλα και πυρομαχικά τη συνοριακή γραμμή του Έβρου ποταμού!  
 
Μάλιστα αρκετές φορές προσπάθησαν με τεθωρακισμένα οχήματα ευρωπαϊκής προέλευσης (;;;) να διαρρήξουν το υποτυπώδες φράγμα στις Καστανιές Έβρου!  
 
Τότε και μόνον αντιλήφθηκε για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, πως απαιτείται να ενισχυθεί το υπάρχον φράγμα και να επεκταθεί στα 40 χιλιόμετρα, κυρίως σε σημεία που είχε παρατηρηθεί επί χρόνια ότι είναι περάσματα παράνομων μεταναστών από Τούρκους διακινητές!  
 
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μάλιστα εκείνη την περίοδο, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην επίσκεψή του στον Έβρο δήλωνε:  
 
«Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα»! 
 
Ξύπνησαν επιτέλους από το λήθαργό τους;   
 
Ωστόσο παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις θεσμικών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κατά τη διάρκεια την εκτεταμένης παραβίασης των ελληνικών συνόρων τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του ΄20 από την Τουρκία για την αντιμετώπιση αυτής της επιθετικής διάθεσης της γείτονας χώρας, οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια για άλλη μια φορά!  
 
Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση εφησύχασε για άλλη μια φορά και δεν προχώρησε στην επέκταση του φράγματος κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ξεχνώντας τις εξαγγελίες της! 
 
Φτάσαμε λοιπόν στον Αύγουστο του 2022, που οι ελληνικές αρχές διαπιστώνουν περισσότερες από χίλιες παράνομες διελεύσεις να συντελούνται και να αποτρέπονται μέσα σε ένα 24ωρο στα Ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου! Μάλιστα μας ενημέρωσαν ότι συνελήφθησαν δεκάδες λαθρέμποροι – διακινητές!  
 
Έτσι αυτή η κοιμώμενη και εφησυχάζουσα κυβέρνηση, θεώρησε ότι τελικά έπρεπε να ξυπνήσει και θεώρησε πως έπρεπε να μας ενημερώσει, ανακοινώνοντάς μας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την επέκταση του φράγματος κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας κατά 80 χιλιόμετρα, τριπλασιάζοντας έτσι, το μήκος του υφιστάμενου φράχτη των 40 χιλιομέτρων! 
 
Ο δε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωνε σε τηλεοπτικό Συστημικό σταθμό, τα παρακάτω:
«Προχθές 1500 λαθρομετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τον Έβρο επί 24 ώρες και οι περισσότεροι τη νύχτα. Εξήντα λαθρέμποροι έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη επειδή δημιούργησαν δίκτυα “εμπορίας ανθρώπων”! 
 
Κυβερνητικές πηγές μάλιστα αναφέρουν, ότι: 
«Η Ελλάδα πολεμάει δίκτυα λαθρεμπορίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν ως ανθρώπινοι αγωγοί, διοχετεύοντας παράνομους μετανάστες από όλο τον κόσμο μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα.»! 
Μωρέ πολύ νωρίς θυμηθήκατε πως έπρεπε να αντιδράσετε! 
 
Πολύ νωρίς θυμήθηκε ο Πρωθυπουργός να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ στις 23 Αυγούστου 2022 προκειμένου να λάβει αποφάσεις!  
Η οποία συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, του ΥΠΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αλλά και άλλων κορυφαίων Υπουργών!
 
Έτσι μετά από δυόμιση χρόνια από την τουρκική απόπειρα εισβολής στα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας αντιλήφθηκαν πως υπάρχει πρόβλημα;  
 
Μετά από δυόμιση χρόνια έθεσαν επί τάπητος τα ζητήματα;
 
Μετά από δυόμιση χρόνια διαπίστωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα σε θάλασσα και στεριά με τριπλασιασμό των περιστατικών παράνομης μετανάστευσης; Τους ταρακούνησαν τα νέα επεισόδια στον Έβρο και αποφάσισαν την φύλαξη των συνόρων μας; Έτσι αποφάσισαν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο;
 
Τα δυόμιση αυτά χρόνια ήταν εφησυχασμένοι στο κυβερνητικό αφήγημα του κατευνασμού και του χτισίματος περιβάλλοντος φιλίας και εμπιστοσύνης με την Τουρκία;
 
Πού άραγε βρίσκεται η ευρωπαϊκή υποσχόμενη αλληλεγγύη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί οι πληροφορίες λέγουν, ότι στην επέκταση του φράχτη του Έβρου δεν θα υπάρχει οικονομική ευρωπαϊκή συνδρομή, αφού και παλαιότερο αίτημα της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμη μελετάται από τα αργόσχολα γραφεία των Ευρωπαίων Επιτρόπων!  
Αλήθεια τι κάνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς;
 
Ένας επικίνδυνος Πρωθυπουργός, ένθερμος υποστηριχτής της πολυπολιτισμικότητας...
 
Ο απόλυτος εκφραστής της Παγκοσμιοποίησης, πολιτικός δούλος της ΝΤΠ Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξύπνησε, ή έκανε ένα διάλλειμα και θα το ρίξει πάλι σε βαθύ ύπνο;  
 
Γιατί δεν ξεχνιούνται με τίποτε οι κατά το παρελθόν τοποθετήσεις του στη Βουλή των Ελλήνων, όταν σήκωνε το λάβαρο της πολυπολιτισμικότητας!  
 
Όταν μας διατυμπάνιζε ότι πρέπει να μπολιαστεί η ελληνική κοινωνία με όλους αυτούς τους παράνομους μετανάστες που έχουν πλημυρίσει την Ελλάδα! Όταν θεωρούσε την παράνομη μετανάστευση ως λύση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάς, ως αποτέλεσμα των Μνημονίων! Όταν, όταν, όταν…  
 
Αλλά καλύτερα ας θυμηθούμε, επί παραδείγματι, τι ακριβώς ισχυριζόταν ο Πρωθυπουργός στη Βουλή των Ελλήνων την 4η Οκτωβρίου 2019:
 
«Δεν φοβάμαι τους πρόσφυγες ως μια δύναμη που θα μπολιάσει την ελληνική κοινωνία, αρκεί να είναι αυτοί που πληρούν τους κανόνες για να απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας. Και αν η Ευρώπη και η Ελλάδα θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική για να ενισχύσει το δημογραφικό της πρόβλημα, έχει τη δυνατότητα να το κάνει αλλά οργανωμένα και με κανόνες… 
 
…οι πρόσφυγες μπορούν και πρέπει να μπολιάσουν μια οικονομία η οποία γερνάει και χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες και διαδικασίες. Έτσι φυσικά μπορούμε να συζητήσουμε και για το πως οι πρόσφυγες μπορεί να απορροφηθούν στη χώρα μας, για το που πρέπει να πάνε και πώς πρέπει να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες… 
 
…Ούτε φράχτες θέλουμε, ούτε τείχη. Κανόνες θέλουμε. Και μέσω των κανόνων ένα κυρίαρχο κράτος φυλάσσει τα σύνορά του…  
 
…Αυτό είναι το σωστό. Να πάνε σε ελληνικό σχολείο τα παιδιά των προσφύγων και εάν είναι άριστοι μαθητές, να σηκώσουν την Eλληνική σημαία… Μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία ή οποιοσδήποτε ρατσισμός. Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία η οποία μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική σιγά – σιγά. Δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα με αυτό τον τρόπο...»! 
 
Τα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία έγιναν μόνιμος τόπος παράνομων μεταναστών… 
 
Αλλά σε εκείνη την ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην δομή φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, λέγοντας ανερυθρίαστα, χωρίς ίχνος ντροπής:  
 
«Το πρόβλημα με τη Μόρια είναι ότι έχει πολύ περισσότερους σήμερα απ’ όσους μπορούμε να διαχειριστούμε. Αν κλείσει η Μόρια, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα άλλο κέντρο στη Μυτιλήνη. Υπάρχει η Μόρια. Έχουν επενδυθεί σοβαροί πόροι. Θα πρέπει η Μόρια να είναι στο επίπεδο και να διαχειρίζεται τους ανθρώπους που μπορεί να υποστηρίξει»! 
 
Αλλά ας δούμε παρακάτω τι ακριβώς λέγει και αν τηρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις από την κυβέρνηση, όπως αναφέρονται στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τις δομές φιλοξενίας/Προσωρινής Υποδοχής:  
 
«Οι Δομές βρίσκονται στην ενδοχώρα και παρέχουν προσωρινή διαμονή σε πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα διεθνούς προστασίας στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας. Φιλοξενούν επίσης μέλη της οικογένειας των αιτούντων διεθνούς προστασίας, καθώς και ασυνόδευτους ή μη, ανηλίκους, και όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 
 
Οι Δομές παρέχουν ένα σταθερό πλαίσιο διαμονής που καλύπτει όχι μόνο τις βασικές βιοτικές και κοινωνικές ανάγκες των φιλοξενουμένων, αλλά και τις παιδαγωγικές και μαθησιακές ανάγκες αυτών. Στις Δομές οι διαμένοντες τελούν υπό καθεστώς ελεύθερης διαβίωσης με την υποχρέωση να τηρούν τους εσωτερικούς κανονισμούς προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία της Δομής. 
 
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται αφορούν στη στέγαση και σίτιση, την ενημέρωση και πληροφόρηση των φιλοξενουμένων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στη χώρα υποδοχής, την ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, την παροχή βασικών ειδών ατομικής υγιεινής, ένδυσης και υπόδησης, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και την πρόσβαση σε προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.
 
Οι φιλοξενούμενοι στις Δομές οφείλουν να αποχωρήσουν από αυτές εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την επίδοση σε αυτούς της απόφασης αναγνώρισης παροχής καθεστώτος διεθνούς ή επικουρικής προστασίας. Στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων η προαναφερόμενη προθεσμία ξεκινά από την ενηλικίωσή τους.»! 
 
Αλλά δυστυχώς αυτές οι δομές φιλοξενίας/Προσωρινής Υποδοχής έχουν μετατραπεί σε μόνιμες και έχουν πλημυρίσει όλα τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας! Που πολλές φορές οι εκεί παράνομοι μετανάστες υπερβαίνουν του γηγενούς πληθυσμού! Που πολλές φορές καταστρέφουν τις πολυδάπανες δομές, υπερπολυτελούς διαβίωσης! Που καταστρέφουν περιουσίες των Ελλήνων κατοίκων των νησιών μας! Που καταστρέφουν το περιβάλλον κόβοντας μεγάλα δέντρα! Που όπως καταγγέλλεται από πολλές πλευρές, ανάμεσα σε όλους αυτούς τους παράνομους μετανάστες, που επ΄ ουδενί είναι πρόσφυγες, βρίσκονται σκληροί τζιχαντιστές του Ρ. Τ. Ερντογάν και οι οποίοι θα ενεργήσουν ως θύλακες σε μια τουρκική επίθεση κατάληψης νησιών μας! Που ανάμεσα σε όλους αυτούς, που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, βρίσκονται Τούρκοι κατάσκοποι που βιντεοσκοπούν και καταγράφουν την κίνηση των ελληνικών στρατοπέδων, των Ενόπλων Δυνάμεών μας!  
 
Που ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εν μέσω του COVID-19 μετέφερε παράνομους μετανάστες, που ποτέ δεν υποχρεώθηκαν σε εμβολιασμό, από τα νησιά μας στην ενδοχώρα με πλοία και ακολούθως τουριστικά λεωφορεία, χωρίς κανένα υγειονομικό μέτρο προστασίας αντιμετώπισης του COVID-19, όταν όλος ο ελληνικός πληθυσμός βρισκόταν σε σκληρά – απάνθρωπα Lockdown!  
 
Πρωθυπουργός των παράνομων μεταναστών και όχι των Ελλήνων… 
 
Να ολοκληρώσω με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης (κύριους άξονες), όπως τον ανακοίνωνε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή των Ελλήνων την 4η Οκτωβρίου 2019, για την αντιμετώπιση της αθρόας παράνομης μετανάστευσης:
  • καλύτερη προστασία των συνόρων  
  • αυστηρότερο, δικαιότερο και ταχύτερο σύστημα ασύλου και επαναπροωθήσεων  
  • ανακούφιση των νησιών με αρτιότερη διάχυση του μεταναστευτικού φορτίου στην επικράτεια  
  • ανάδειξη του ζητήματος ως διεθνούς!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.