Σελίδες

7 Απριλίου 2022

Έξαρση της Ισλαμιστικής Τζιχάντ

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
 
Σύμφωνα με όσες πληροφορίες διακινούνται το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια έξαρση εκ νέου της Ισλαμιστικής τζιχάντ. Σε περιοχές όπως είναι η Σομαλία, η Μοζαμβίκη, το Μαλί, ακόμα και σε περιοχές όπως είναι το Ισραήλ φαίνεται πώς οι Ισλαμιστές, μετά την ανακήρυξη νέου αρχηγού για το DAESH και την σχετική υποβάθμιση της Αλ Κάιντα, ειδικά μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, έχουν αυξήσει τη δράση τους. 
 
Στις περιοχές αυτές προσωπικά θα πρόσθετα και την Νιγηρία, όπου εμφανώς έχει δημιουργηθεί και εκεί πρόβλημα από φανατικούς του Ισλάμ. 
 
Οι περισσότεροι βέβαια δεν έχουν καμία απευθείας σχέση με το DAESH Είναι απλά τοπικοί πολέμαρχοι που κάνουν χρήση του μανδύα της τζιχάντ για να προχωρήσουν σε ό,τι ενέργεια θέλουν και να έχουν έτσι μια "υποστήριξη" από ένα υπόγειο παγκόσμιο δίκτυο φανατικών του Ισλάμ ανά τον κόσμο. 
 
Το ενδιαφέρον πάντως είναι πώς σε όλο αυτό φαίνεται να "σιγοντάρει" (αν μου επιτρέπεται η έκφραση) και η Χαμάς, αφού ειδικά στις τρεις τελευταίες επιθέσεις στο Ισραήλ, φανερά δήλωσε πώς στηρίζει τις πράξεις των τρομοκρατών. 
 
Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι η εμφάνιση μιας κατάστασης που αρκετοί ονομάζουν ως "δημιουργία του ΜεσοΑνατολικού ΝΑΤΟ" με Άραβικές χώρες να συνασπίζονται και να δημιουργούν ένα δίκτυο συμμαχίας σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Το κατά πόσο αυτό φυσικά θα λειτουργήσει ή θα διαρκέσει είναι ένα άλλο ερώτημα καθώς παραδοσιακά οι νομαδικές φυλές των Αράβων πάντα ήταν σε διάσπαση. Μόνο υπό όρους είχαν συνασπιστεί (Αραβική εισβολή και κατάκτηση Αγίων Τόπων - Ιερουσαλήμ) και αυτό δεν κράτησε και πολύ. 
 
Τρίτο σημείο ενδιαφέροντος και αγγίζει και λίγο το Ουκρανικό, είναι η άνοδος της εικόνας των μαχητών της Τσετσενίας καθώς και η προβολή του Ισλάμ ως δύναμη κατάκτησης (έστω και υπό Ρωσικό έμβλημα) αφού έγιναν viral τα βίντεο από το κανάλι του Καντίροφ, με τους Τσετσένους να προσεύχονται μέσα σε κατακτημένες πόλεις με την κλασσική προσευχή/ευχή "ο Θεός είναι μεγάλος" (αλλάχου άκμπαρ). Μια εικόνα ειδικά εντός της Μαριούπολης που θεωρείται πόλη της Παναγίας, έχει γίνει αντικείμενο λατρείας των μουσουλμάνων στα ΜΚΔ. Θυμίζω εδώ πώς η Τσετσενία ως κράτος και μέρος της Ρωσικής ομοσπονδίας, έχει γίνει κάποια στιγμή στόχος λόγω της υποστήριξης μεγάλης μερίδας πολεμιστών της προς την τζιχάντ. 
 
Σε όλα αυτά θα προσθέσω και το κομμάτι της Τουρκίας που ναι μεν δεν έχει άμεση σχέση με τις τρομοκρατικές εξάρσεις του παρόντος αλλά είναι μια χώρα που βρίσκεται σε σημείο που ενδεχομένως θα παίξει τον ρόλο της σε όλο αυτό. Το ποιός θα είναι αυτός ο ρόλος είναι αδύνατον να ξέρει κάποιος εξαρχής, αλλά αν κρίνουμε από το παρελθόν και τις διασυνδέσεις με τα δίκτυα τζιχαντιστών ίσως να φανεί μια εικόνα. Αν και στο μεταξύ, η θέση της Άγκυρας είναι πολυ πιο επισφαλής για άλλους λόγους. 
 
Τελευταίο είναι ίσως το κομμάτι της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πλέον αριθμεί ένα ποσοστό 7-10% αλλοδαπών επί του πληθυσμού της από παράνομους και νόμιμους μετανάστες. Πολλοί εξ αυτών δεν έχουν περάσει σωστό έλεγχο και ουδείς γνωρίζει αν όντως είναι άτομα που βρέθηκαν εδώ για κάτι καλύτερο ή για κάτι που αναμένεται. 
 
Είναι αδύνατον να το γνωρίζει κάποιος διότι όπως είναι γνωστό ο έλεγχος του παρελθόντος τους, ειδικά την περίοδο 2015-2019 ήταν μηδαμινός, αν και δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τότε. Στην Ελλάδα, λοιπόν, με μια δύναμη ανδρών που πιστεύουν στο Ισλάμ είναι στατιστικά σίγουρο πώς θα υπάρχει και ένας αριθμός φανατικών.. και εκεί προκύπτουν πολλά ερωτήματα ως προς το τι μπορεί να γίνει , αν και στην χώρα μας, προκύψει αναταραχή όπως στις παραπάνω. Ή, αν ακόμα και σε μια χείριστη κατάσταση, εμπλακούμε σε σύγκρουση με την Τουρκία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.