Σελίδες

29 Απριλίου 2022

Τι χάσαμε από την πανδημία του κορονοϊού

Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καρδιολόγος 
 
Τι χάσαμε από την πανδημία κορονοϊού. Φτάσαμε στους 29.000 νεκρούς.
(άρθρο: Τι χάσαμε από την πανδημία κορονοϊού) 
 
Πλησιάζουμε την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές τους 29.000 νεκρούς και το τί χάσαμε είναι εύκολα ορατό. Ίσως όμως να μην είναι και απόλυτα φανερό τελικά. Εκτός από αυτές τις ανθρώπινες ζωές που θρήνησαν οι οικογένειές τους και έφυγαν από ανάμεσά μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάθηκαν και πολλά άλλα.  
 
Η εμπιστοσύνη στο κράτος και τους κυβερνώντες, η οικονομία και η ψυχολογία, τι χάσαμε από την πανδημία κορονοϊού.  
 
Χάθηκε η εμπιστοσύνη στο κράτος και τους κυβερνώντες αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα που συντάχθηκε με αυτούς. Με αδικαιολόγητες αποφάσεις και πολύ αμφίβολα μέτρα προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Με lockdown στην πρώτη περίοδο που πραγματικά λόγω συνθηκών δεν υπήρχαν καθόλου κρούσματα αλλά και με αδικαιολόγητα lockdown στη συνέχεια κατάφεραν να καταστρέψουν την κοινωνία οικονομικά, ψυχολογικά και κοινωνικά. Αυτά που αποδίδουμε στον πόλεμο -που μας βόλεψε- οφείλονται κατά κύριο λόγο στα αψυχολόγητα μέτρα που σε μια οικονομία σαν τη δική μας είχαν πολύ χειρότερες επιπτώσεις από ότι σε άλλες ισχυρότερες οικονομίες.  
 
Η διαίρεση των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους - τι χάσαμε από την πανδημία κορονοϊού.  
 
Η οριζόντια διακοπή των οικονομικών δραστηριοτήτων, το κλείσιμο των σχολείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αυστηρός εγκλεισμός, η απαγόρευση εισόδου στους μη εμβολιασμένους σε ποικίλους χώρους έστω και με τεστ και πολλά άλλα μέτρα φαίνεται ότι δεν ταίριαζαν τόσο πολύ στις δικές μας οικονομικές δυνατότητες. Η διαίρεση των πολιτών σε πρώτη (εμβολιασμένοι) και δεύτερη (μη εμβολιασμένοι) κατηγορία κλόνισαν την ομοψυχία που θα έπρεπε να υπάρχει στους ανθρώπους και έσπειρε τη διχόνοια στην κοινωνία. Η μοναδική επιλογή του εμβολιασμού που εμφανίσθηκε ως πανάκεια και η αποφυγή λήψης μέτρων που θα βελτίωναν ουσιαστικά την ποιότητα του Συστήματος Υγείας δημιούργησε ερωτηματικά και απορίες.
 
Η εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, οι επιτροπές των ειδικών.  
 
Χάθηκε η εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και ως μη όφειλε στην επιστήμη. Και αυτό γιατί η ομοφωνία αλλά και πολυγλωσσία, η ανακολουθία, η ταύτιση με το κράτος και τις επιλογές του έδειξαν ένα πρόσωπο ύποπτο και ανυπόληπτο. Οι περίφημες επιτροπές των ειδικών που αφού εξασφάλισαν όχι μόνο το ακαταδίωκτο αλλά και ασυλία από κατάθεση σε οποιαδήποτε εξεταστική επιτροπή του μέλλοντος ξεχύθηκαν στα ΜΜΕ όπου καθημερινά πυροβολούσαν κάθε αντίθετη σκέψη, δημιούργησαν αρνητική διάθεση σε πολλούς σκεπτόμενους ανθρώπους.
 
Οι διαρροές για πακτωλό χρημάτων που παρέχονταν στους «δικούς μας» επιστήμονες για έρευνα, που είναι δεκαετίες ανύπαρκτη στη χώρα μας, άφησαν πολλά ερωτηματικά σε όλους. Ο αποκλεισμός της αντίθετης άποψης και ο διωγμός με ειδικό νόμο κάθε αντίρρησης μας γύρισαν πίσω στο Μεσαίωνα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί έγκριτοι επιστήμονες που σύρονται στις αίθουσες δικαστηρίου για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ενώ πολύ περισσότεροι σιώπησαν για να μη βρεθούν σε αυτή τη θέση.  
 
Τι χάσαμε από την πανδημία κορονοϊού - Η αξιοπιστία της ενημέρωσης.  
 
Η ομοφωνία των ΜΜΕ παγίωσε στους σκεπτόμενους συμπατριώτες μας τη βεβαιότητα για την αναξιοπιστία της ενημέρωσής τους. Η χρήση της εικόνας για την τρομοκράτηση των ανθρώπων, η τρομοκρατία των προσεκτικά μεθοδευμένων πληροφοριών, η απουσία κάθε αμφισβήτησης ήταν εκείνα που απαξίωναν τα λεγόμενά τους. Αυτή η τακτική οδήγησε στο να ανθίσουν στο διαδίκτυο χιλιάδες σενάρια συνωμοσίας πολλά από τα οποία ήταν ιδιαίτερα αληθοφανή και το αποτέλεσμα να είναι η πλήρης σύγχυση.
 
Η αξιοπιστία του Συστήματος Υγείας, η αξιοπιστία του ιδιωτικού τομέα.  
 
Χάθηκε η ήδη κλονισμένη αξιοπιστία του Συστήματος Υγείας. Πέραν των πολλών θυμάτων του κορονοϊού που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, υπήρξαν και τα θύματα από την αναστολή κάθε άλλης δραστηριότητας. Πολλές ειδικότητες έκαναν διακοπές αυτά τα δύο χρόνια αφού έκλεισαν χειρουργεία και ματαιώθηκαν πολλές προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις. Πολλοί εξάλλου ήταν και οι ασθενείς που απέφυγαν να πάνε σε νοσοκομείο αν και είχαν σοβαρά προβλήματα.  
 
Η αξιοπιστία του ιδιωτικού τομέα κλονίσθηκε όχι τόσο γιατί φάνηκε καθαρά η διαπλοκή του με την πολιτική εξουσία αλλά κυρίως γιατί σε μια κρίσιμη στιγμή απέφυγε ως μιασμένους ακόμη και τους συνήθεις πελάτες του, τους ασφαλισμένους στις ιδιωτικές εταιρείες. Το ίδιο βέβαια συνέβη και με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι έχοντες τη σιγουριά ότι είναι ασφαλείς με τα παχυλά ιδιωτικά τους συμβόλαια βρέθηκαν στα ράντζα του ΕΣΥ.  
 
Για εμάς τους ιατρούς χάθηκε η εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους μας. Πλήρως κομματικά χειραγωγημένοι οι ιατρικοί σύλλογοι και οι ενώσεις νοσοκομειακών ιατρών έπαιξαν το ρόλο του χωροφύλακα του κράτους για να προωθήσουν τα προσωπικά συμφέροντα των επικεφαλής τους, επέτρεψαν πρωτοφανή μέτρα όπως η επιστράτευση σε καιρό ειρήνης, έπαιξαν με το φόβο και απείλησαν ευθέως τα μέλη τους αν είχαν αντίθετη άποψη.  
 
Τι χάσαμε από την πανδημία κορονοϊού - Κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία μας.  
 
Κυρίως όμως κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία μας. Με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και την ταυτοπροσωπία από τον οποιοδήποτε υπάλληλο, τα περιπολικά που με μεγάφωνα απομάκρυναν τον κόσμο από ανοιχτούς χώρους, με το κλείσιμο των χώρων λατρείας και την απαγόρευση ακόμη και της ατομικής προσευχής σε αυτούς, με τα SMS για συγκεκριμένες μόνο δραστηριότητες, την επιβολή χρηματικών προστίμων στους άνω των 60, άσχετα αν ζούσαν στην κορυφή ενός βουνού ή λάμβαναν σοβαρά μέτρα προστασίας, επειδή δεν ήθελαν να εμβολιαστούν και άλλες πολλές παραβιάσεις ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων επιβεβαιώσαμε ότι με την επίκληση οιασδήποτε δικαιολογίας μπορούμε να επιβάλουμε μια μορφή δικτατορίας χωρίς σπουδαίες αντιδράσεις.  
 
Όλα αυτά βεβαίως απετέλεσαν προβληματισμούς για όσους σκέπτονται. Και όπως με διαβεβαίωνε έμπειρος δημοσιογράφος όσοι σκέπτονται είναι μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου. Οι υπόλοιποι χειροκροτούσαν και βεβαίωναν τους δημοσκόπους αλλά και τους δημοκόπους πως όλα πήγαν καλά. Ίσως τελικά να μας αξίζει που είμαστε πρώτοι σε ένα μόνο πράγμα. Σε θύματα σε αυτή την πανδημία.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.